ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μπρούμα έχει προσόντα εξέλιξης

O Μπρούμα
O Μπρούμα EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει τη νίκη του Ολυμπιακού στον Βόλο, αλλά και τον Μπρούμα που έχει τα προσόντα που έψαχνε ο Μαρτίνς το περασμένο καλοκαίρι, αλλά χρειάζεται διάρκεια.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα, επικρατώντας 2-1 του Βόλου και έφτασε τη διαφορά στους 14 βαθμούς από τη δεύτερη θέση. Όπως ήταν φυσικό η ομάδα του Μαρτίνς επηρεάστηκε από τα κρίσιμα παιχνίδια με την Αϊντχόφεν άφησε πέντε βαθμούς στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη, ενώ χρειάστηκε ένα τέρμα του Εμβιλά στο τέλος για να περάσει από τον Βόλο. Αν η βαθμολογική διαφορά δεν ήταν τόσο μεγάλη θα γινόταν χαμός με το τέρμα που μέτρησε του Εμβιλά.

ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ ΕΜΒΙΛΑ

Η αλήθεια είναι πως το γκολ ήταν απόλυτα καθαρό. Είναι πραγματικότητα πως οι διαιτητές ακυρώνουν πάντα τέρματα που υπάρχει ακάλυπτος επιθετικός ποδοσφαιριστής που επηρεάζει την ορατότητα του τερματοφύλακα. Η προκειμένη περίπτωση όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο Κλέιμαν βρίσκεται ουσιαστικά εκτός φάσης και ο διαιτητής σωστά έκρινε με την βοήθεια του VAR πως δεν έχει καμία πιθανότητα να προλάβει τη φάση. Δεν υπάρχει δηλαδή ο παραμικρός επηρεασμός στην αντίδραση του από την θέση του Χασάν. Θα υπήρχε αν βρισκόταν στην γωνία του και περίμενε την εκτέλεση σε αυτήν την περίπτωση ακόμα και στο απέναντι παραθυράκι να κατέληγε η μπάλα το τέρμα θα ακυρωνόταν.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Δεν είναι τυχαίο που ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει τόσο πολύ από τους εγχώριους ανταγωνιστές του. Ο τρόπος που πέρασε την Αϊντχόφεν και που κέρδισε τον Βόλο εξηγεί τη μεγάλη διαφορά με τους υπόλοιπους. Σε ένα ποδόσφαιρο που όλα γίνονται πρόχειρα και επιφανειακά, ο Ολυμπιακός δουλεύει με την απόλυτη οργάνωση. Πέρα από την δουλειά που γίνεται στο προπονητικό κέντρο από τον Μαρτίνς και τους παίκτες του, υπάρχει και η σοβαρότητα που χτίζει η ομάδα μέσα από στοχευμένες βελτιωτικές κινήσεις του ρόστερ. Ο προπονητής έχει δώσει συγκεκριμένους ρόλους σε κάθε θέση προκειμένου να λειτουργήσει η φιλοσοφία του. Είναι ξεκάθαρο τι χρειάζεται, που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ποια προσόντα είναι αυτά που θα πάνε ένα βήμα πιο πάνω την ομάδα και τι πρέπει να προσθέσει σε κάθε μεταγραφική περίοδο.

Στις υπόλοιπες ομάδες επικρατεί το χάος. Είδαμε για παράδειγμα τη μεταγραφική περίοδο που πέρασε τον πιο άμεσο ανταγωνιστή του, τον ΠΑΟΚ να πραγματοποιεί μεταγραφές μόνο στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Παρότι η ομάδα φώναζε πως υπάρχει τρομερό πρόβλημα στο αμυντικό κομμάτι έγιναν προσθήκες που αφορούν αποκλειστικά την μεσοεπιθετική λειτουργία.

Αποτέλεσμα, σε μία περίοδο που πίστευαν πως υπάρχει βελτίωση, κυρίως επειδή τόσο ο ΠΑΣ όσο και η Λαμία είχαν επιλέξει να αφήσουν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ για να κοιτάξουν τις επόμενες υποχρεώσεις τους ήρθε η σφαλιάρα στην Τρίπολη. Οι απουσίες των Ίνγκασον-Κρέσπο οδήγησαν τον ΠΑΟΚ σε ένα απαιτητικό παιχνίδι με το δυσλειτουργικό δίδυμο των Βαρέλα-Μιχαηλίδη και έφεραν μία εύκολη ήττα. Σε έναν αγώνα που απολαύσαμε τον Βαρέλα να φλερτάρει με το αυτογκόλ σε μία εύκολη παράλληλη μεταβίβαση.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει στην Ευρώπη εξαργυρώνοντας στο τέλος μία απόφαση προπονητή. Ο Μαρτίνς έχει κερδίσει το δικαίωμα να μπορεί να περάσει στην ομάδα έναν ποδοσφαιριστή που δεν θα χαρεί κανένας με την απόκτηση του. Δεν είναι απλό να δεχτεί μία διοίκηση να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή που πέρασε από την ομάδα, δεν έπεισε και δεν κάνει γκελ σε κανέναν άλλον εκτός από τον προπονητή. Θα πρέπει να είναι αυτονόητο ένας επιτυχημένος προπονητής να μπορεί να περάσει τα θέλω του όμως δεν είναι. Στον Ολυμπιακό όμως συμβαίνει και το τελευταίο διάστημα βλέπουν στο γήπεδο να δικαιώνεται αυτή η στάση.

Δεν είναι μόνο η προσθήκη του Χασάν, αλλά μία σειρά από στοχευμένες κινήσεις που κάνουν τη διαφορά έφεραν τον Ολυμπιακό πάνω από τον εγχώριο ανταγωνισμό, του επέτρεψαν να κάνει περίπατο στο πρωτάθλημα και να μπορεί να διεκδικήσει τον ευρωπαϊκό στόχο της υπέρβασης.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το καλοκαίρι σαν την πιο σημαντική κίνηση που θα πήγαινε την ομάδα στο επιθετικό κομμάτι ένα βήμα παραπάνω ήταν να αποκτηθεί ένας εξτρέμ διασκελισμού. Να μπουν δηλαδή πρόσθετα τα προσόντα ενός γρήγορου ποδοσφαιριστή που θα κινείται σε ταχύτητες ποδοσφαίρου υψηλού επιπέδου και θα ανοίγει τις άμυνες όχι με ντρίπλες τεχνικής κατάρτισης και με παιχνίδι μικρού χώρου αλλά μέσα από τον διασκελισμό του.

Το καλοκαίρι έψαξε για αυτόν τον παίκτη, κοίταξε πολλές περιπτώσεις εξτρέμ που βρίσκονται ένα επίπεδο πάνω από αυτούς που υπήρχαν στο ρόστερ της ομάδας κάποιες αξιόλογες περιπτώσεις στράβωσαν και τελικά κατέληξαν στον δανεισμό του Μπρούμα.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΜΠΡΟΥΜΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Ο Μπρούμα μπορεί να λειτουργήσει εύκολα με την ταχύτητα του ως καθαρό εξτρέμ. Πολλές φορές ακούω ή διαβάζω με απορία πως ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να χρειάζεται έναν ποδοσφαιριστή να παίζει πάνω στις γραμμές γιατί ο Μπρουμά συγκλίνει και κινείται εσωτερικά. Μα ο Μπρουμά είναι ο ορισμός του καθαρού εξτρέμ έχει όλο το πακέτο για να παίξει στην γραμμή να μείνει στα άκρα να ζητήσει την μπάλα και με την ταχύτητα του να δώσει πλάτος και να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα.

Δεν συμβαίνει πολύ απλά γιατί δεν το θέλει ο Μαρτίνς. Είναι ξεκάθαρο πως μπαίνει εσωτερικά από εντολή. Βλέπουμε τον Ολυμπιακό εδώ και δυόμιση χρόνια υπό τις οδηγίες του και δεν γίνεται να μην καταλαβαίνουμε πως θέλει τους ακραίους να κινούνται εσωτερικά και το πλάτος να έρχεται από τα ανεβάσματα των μπακ.

ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ

Ο Ολυμπιακός στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του και τη δημιουργία του στις στοχευμένες μεγάλες μεταβιβάσεις. Έχει πολλούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να πάρουν την μπάλα, να σηκώσουν το κεφάλι και να αξιοποιήσουν μία γρήγορη κένωση στον χώρο. Έχουμε δει πολλά τέρματα να σημειώνονται από ένα σήκωμα του κεφαλιού και μία στοχευμένη μεγάλη μεταβίβαση προς τον φορ περιοχής.

Είναι απίστευτα πολλά τα γκολ που έχουν σημειώσει οι Ελ Αραμπί και Χασάν από στοχευμένη σέντρα των Βαλμπουενά ή Φορτούνη. Ο Μαρτίνς πέρα από το γεγονός πως η προσθήκη του Μπρούμα κάνει πιο γρήγορη την ομάδα, προσθέτει στο ποδόσφαιρο στόχευσης ένα επιπλέον στοιχείο για να αξιοποιηθεί. Έβαλε έναν γρήγορο ποδοσφαιριστή που προσπαθεί να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα και να δεχτεί την μπάλα μέσα στην περιοχή με την κίνηση του μέσα σε αυτήν.

ΝΙΚΗΣΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Έχει περάσει μικροτραυματισμούς ο Μπρούμα που δεν του επέτρεψαν να πάρει συνεχόμενα παιχνίδια και την ομάδα να μάθει να παίζει μαζί του. Δηλαδή να πάρει ένα μεγάλο αριθμό συνεχόμενων παιχνιδιών ώστε να φανεί πόσα σημαντικά στοιχεία μπορεί να προσθέσει στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Το διπλό στον Βόλο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτά τα προσόντα.

Στο πρώτο τέρμα ο Καμαρά αξιοποίησε με μία πολύ όμορφη μεγάλη μεταβίβαση την κίνηση ανάμεσα στα αντίπαλα στόπερ του Μπρούμα. Η άμυνα του Βόλου νικήθηκε σε πρώτο χρόνο από την ταχύτητα του και στην συνέχεια από την ηρεμία που αξιοποίησε την τροφοδότηση του βαθιά μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Στο δεύτερο τέρμα ο Λαλά πέρασε μία κάθετη πάσα στον Μπρούμα που έκανε κίνηση εξτρέμ μέσα στην περιοχή, μπήκε βαθιά και με την παράλληλη πάσα του νίκησε την άμυνα του Βόλου.

Είναι δεδομένο πως αν δεν βγάλει προβλήματα τραυματισμού και μπορέσει να αποκτήσει διάρκεια έχει όλα τα προσόντα να κάνει σεζόν με πολύ καλύτερα νούμερα από αυτά που έγραψε φέτος. Στο χρόνο που έχει καταφέρει να αγωνιστεί έχει αποδείξει κάτι που είναι και δεδομένο. Έχει τα προσόντα που έλειπαν από το ρόστερ του Ολυμπιακού και ήθελε να προσθέσει στην ομάδα ο Μαρτίνς.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ