EURO 2020

Ο Κρίστιαν Έρικσεν δεν θα ξαναπαίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο

Φωτογραφική σύνθεση για τον Κρίστιαν Έρικσεν
Φωτογραφική σύνθεση για τον Κρίστιαν Έρικσεν AP/24MEDIA CREATIVE TEAM - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Στον Κρίστιαν Έρικσεν τοποθετήθηκε εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η καρδιά του θα επανέλθει αν υποστεί νέα ανακοπή, όμως αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στην επαγγελματική του καριέρα. Το SPORT24 απευθύνθηκε στους γιατρούς, Βασίλη Κολοβό και Νίκο Μπαϊκούση, αναφορικά με την επόμενη μέρα του 29χρονου Δανού.

Σε μια στιγμή όλα άλλαξαν. Το ένα δευτερόλεπτο είχε τα πάντα στη ζωή του (νιάτα, υγεία, δόξα, πλούτη, ευοίωνο παρόν και μέλλον) και το αμέσως επόμενο πάλευε για την επιβίωσή του. Ο Κρίστιαν Έρικσεν, μόλις στα 29 του χρόνια, βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη, δίνοντας μάχη για να μείνει ζωντανός.

Ο Δανός μεσοεπιθετικός σε μια ανύποπτη φάση, σωριάστηκε στο χορτάρι, σοκάροντας όχι μόνο όσους βρίσκονταν στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης για το παιχνίδι με τη Φινλανδία στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του Euro 2020, αλλά όλο τον πλανήτη που μέσα σε λίγα λεπτά μούδιασε, μαθαίνοντας το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ο Έρικσεν επέζησε, χαμογελάει ξανά ανακουφισμένος, ξέρει καλά ότι η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή και με τη βοήθεια των ειδικών μπόρεσε να επιβιώσει. Χρειάστηκε βέβαια να του τοποθετηθεί εμφυτεύσιμος απινιδωτής, ώστε να διασφαλιστεί ότι η καρδιά του θα επανέλθει αν υποστεί νέα ανακοπή. Αυτό τον συμβούλευσαν οι ειδικοί και το δέχτηκε.

Με τη βοήθεια φορείου ο Κρίστιαν Έρικσεν οδηγείται εκτός γηπέδου μετά από την κατάρρευσή του κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία για την πρεμιέρα του Euro 2020 (12 Ιουνίου 2020)
Με τη βοήθεια φορείου ο Κρίστιαν Έρικσεν οδηγείται εκτός γηπέδου μετά από την κατάρρευσή του κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία για την πρεμιέρα του Euro 2020 (12 Ιουνίου 2020) @2021 FRIEDEMANN VOGELO/ASSOCIATED PRESS

Τι σημαίνει όμως για το "αύριο" του Δανού; Υπάρχει περίπτωση να παίξει ξανά σε υψηλό επίπεδο; Μπορεί κάποια στιγμή να επιστρέψει στη δράση; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και είναι αρνητική. Οριστικά και αμετάκλητα ο Κρίστιαν Έρικσεν θα πρέπει να βάλει "τίτλους τέλους" στην επαγγελματική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Αυτό βέβαια φαντάζει ελάχιστο μπροστά στο ότι θα ζήσει, όμως είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.

Δεν μπορεί να αθλείται σε επαγγελματικό επίπεδο

Το SPORT24 απευθύνθηκε σε δυο ειδικούς, προκειμένου να μάθει από πρώτο χέρι τι σημαίνει πρακτικά το γεγονός ότι του τοποθετείται απινιδωτής. Για ποιο λόγο πάρθηκε αυτή η απόφαση και σε ποιο βαθμό μπορεί πλέον να αθλείται;

Ο Βασίλειος Κολοβός, ο οποίος είναι ειδικός καρδιολόγος, επεμβατικός αρρυθμιολόγος και στρατιωτικός ιατρός, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για το επαγγελματικό μέλλον του Έρικσεν. "Δεν θα μπορεί να αθλείται πλέον σε αυτούς τους ρυθμούς. Ένας άνθρωπος στον οποίον τοποθετείται εμφυτεύσιμος απινιδωτής, είναι σε θέση να κάνει ατομική άσκηση, να αθλείται για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να το κάνει σε επαγγελματικό επίπεδο. Νομίζω πως δεν θα είναι σε θέση να παίξει ξανά επαγγελματικά ποδόσφαιρο".

Ο Κρίστιαν Έρικσεν με τη φανέλα της εθνικής Δανίας στην πρεμιέρα του Euro 2020 κόντρα στην Φινλανδία
Ο Κρίστιαν Έρικσεν με τη φανέλα της εθνικής Δανίας στην πρεμιέρα του Euro 2020 κόντρα στην Φινλανδία @ 2021 WOLFGANG RATTAY/ AP IMAGES


Για τον απινιδωτή, μας είπε ότι "για να καταλάβετε, είναι σα να σας ρίχνουν ένα τούβλο από τα 30 μέτρα και να σκάει πάνω σας. Τέτοιο είναι το χτύπημα που νιώθει η καρδιά αν υπάρξει μια αρρυθμία και πάλι. Είναι μια συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό. Αν εντοπίσει ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τον ρυθμό, εκπέμπει μια σειρά από ηλεκτρικούς παλμούς για να διορθώσει τον καρδιακό ρυθμό".

Το σύνδρομο της Νάξου

Ακολούθως, ο κύριος Κολοβός αναφέρθηκε στο σύνδρομο της Νάξου ως πιθανή αιτία, η οποία είναι μια είναι κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, που οφείλεται σε μετάλλαξη συγκεκριμένου γονιδίου και προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο. Η νόσος πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και κανείς δεν γνωρίζει σε ποια ηλικία τελικά θα εκδηλωθεί, ενώ κληρονομείται από τους γονείς, εφόσον φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο.

Για την ιστορία, η νόσος ανακαλύφθηκε το 1985 από τον καρδιολόγο, Νίκο Πρωτονοτάριο, στα ορεινά χωριά της Νάξου, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους. Πριν ανακαλυφθεί, κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της σπάνιας ασθένειας που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30.

Ο απινιδωτής χτυπάει σαν ρεύμα

Το SPORT24 ζήτησε την άποψη και του έμπειρου καρδιοχειρουργού, Νίκου Μπαϊκούση, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες για τον Έρικσεν να παίξει ξανά ποδόσφαιρο, απάντησε "νομίζω πως όχι. Αλλάζει ο τρόπος ζωής του. Δεν μπορεί κάποιος με απινιδωτή να κάνει ανταγωνιστικά αθλήματα.

Οι παίκτες της Δανίας γύρω από τον Έρικσεν στον αγώνα με τη Φινλανδία
Οι παίκτες της Δανίας γύρω από τον Έρικσεν στον αγώνα με τη Φινλανδία WOLFGANG RATTAY/POOL VIA AP


Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής λειτουργεί αυτόματα και δεν γίνεται ανακοπή. Χτυπάει σαν ρεύμα και η καρδιά επανέρχεται. Μπαίνει για λόγους ασφαλείας για να λειτουργεί η καρδιά αν υπάρξει αρρυθμία. Επαγγελματικά όμως ο ποδοσφαιριστής δεν θεωρώ πως θα είναι σε θέση να αγωνιστεί ξανά".

Η διαφορετική καινούργια ζωή του Έρικσεν

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, όταν θα έχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, ο Έρικσεν θα αντικρίσει μια νέα, ωμή και απολύτως ξεκάθαρη πραγματικότητα. Δεν μπορεί να συνεχίσει το ποδόσφαιρο. Πριν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια, γνωρίζει ότι -έστω και απότομα- υποχρεούται να σταματήσει αυτό που αγαπάει, προκειμένου να μη ρισκάρει ένα νέο επεισόδιο, το οποίο θα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Δεν είναι εύκολη η μετάβαση, ειδικά αν έρχεται με τέτοιο βίαιο και αναπάντεχο τρόπο. Αντί να μάχεται τώρα στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου και να κοιτάζει παράλληλα το ποδοσφαιρικό του μέλλον σε συλλογικό επίπεδο, καλείται να βρει τα πατήματά του και να ανακαλύψει νέα μονοπάτια. Σημασία έχει βέβαια ότι ζει, ότι μπορεί και πάλι να ονειρεύεται. Έστω και αν είναι έξω από το χορτάρι...

TAGS EURO 2020 ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΕΡΙΚΣΕΝ ΕΘΝΙΚΗ ΔΑΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ