ΛΕΙΨΙΑ

Ο Κέιντεν Κλαρκ είναι το wonderkid που τράφηκε από την Μπαρτσελόνα και θα τον χαρεί η Λειψία

Ο Κέιντεν Κλαρκ ανήκει πλέον στη Λειψία
Ο Κέιντεν Κλαρκ ανήκει πλέον στη Λειψία AP PHOTO/ADAM HUNGER

Χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια. Μπορεί να παίξει τόσο στα χαφ όσο και ως επιθετικός. Είναι μόλις 18 ετών. Ο Κέιντεν Κλαρκ ανήκει ήδη στη Λειψία και η πορεία του προδιαγράφεται λαμπρή.

Ο Κέιντεν Κλαρκ ενηλικιώθηκε στις 27 Μαΐου του 2021 και προτού συμπληρωθεί ένας μήνας από τα γενέθλιά του ανακοινώθηκε ότι αφήνει τη Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς για να αγωνιστεί στη γερμανική Λειψία. Με συμβόλαιο για τρία χρόνια και προοπτική ένταξης υπό τις οδηγίες του προπονητή Τζέσε Μαρς τον Ιανουάριο του 2022. Θ' αρκούσαν λιγότερες από 50 λέξεις για την καταγραφή της μεταγραφικής είδησης. Άντε κι ένα συνοδευτικό tweet.

Δεν θ' απασχολούσε περισσότερο ως πληροφορία σε περίπτωση που ο 18χρονος Αμερικάνος μεσοεπιθετικός ήταν ένα παιδί σαν όλα τα υπόλοιπα από 4+ εκατομμυρία που καταγράφηκε ότι γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003. Ένας 18άρης που παθιάζεται με τα videogames, λατρεύει το κολύμπι και ψάχνει συνεχώς χρόνο για ξέγνοιαστες βόλτες με τους φίλους. Ισχύουν όντως όλα τα παραπάνω. Μόνο που ο Κλαρκ είναι πολλά περισσότερα από αυτά. Είναι ακόμη ένα "νωπό" ποδοσφαιρικό παράγωγο του αμερικανικού soccer που θα έρθει για να κυνηγήσει το european dream, κουβαλώντας μαζί του τη λάμψη ενός original ποδοσφαιρικού αστέρα.

Ο μικρός δεν είναι μια τυχαία περίπτωση teenager του 'αν και εφόσον'. Θ' απασχολήσει στο μέλλον. Το 'χουν δεδομένο. Ο Κλαρκ, ένα επαρχιοπαιδο από μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων στην πολιτεία της Μινεσότα, έχει τη σφραγίδα γνησιότητας ενός προϊόντος που παρήχθη στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα. Όχι στη Masia της Βαρκελώνης, αλλά στο παράρτημα των 'μπλαουγκράνα' στην Κάζα Γκράντε της Αριζόνα. Το δημοφιλέστερο από τα έντεκα που ο ισπανικός κολοσσός διατηρεί υπό τη σκέπη στην επικράτεια των ΗΠΑ, αυτό που πλησιάζει στα πρότυπα λειτουργίας της 'μαμά' ακαδημίας, διότι φιλοξενεί τα παιδιά σε κοιτώνες και τ' απασχολεί από το πρωί ως το βράδυ.

Τον λιπόσαρκο έφηβο είχε ανακαλύψει ο υπεύθυνος της Barça Residency Academy Μίχα Κλίνε στα τμήματα υποδομής της Μινεσότα Θάντερ και έπεισε την οικογένειά του να τον αφήσει να κάνει το ταξίδι των περισσότερα από 2.500 χιλιομέτρων! Πήγε αρχικά για να δοκιμαστεί, εντός ολίγων ημερών κέρδισε άνευ ενστάσεων υποτροφία και κατόπιν συμπλήρωσε μια υπέροχη 3ετία που τον βοήθησε να δει διαφορετικά το ποδόσφαιρο από ένα τρίχρονο παιδί που πρωτοκλωτσά την μπάλα ή έναν δεκάχρονο που παίζει στις αυλές των τοπικών σχολείων.

"Με δίδαξαν το πώς να είμαι πλήρης παίκτης, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, το πώς να ελέγχω το παιχνίδι μου. Εντός γηπέδου. Διότι εκτός με έμαθαν πώς να είμαι καλός άνθρωπος, να είμαι ευγενής, να σέβομαι τους πάντες, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους, να είμαι ανοικτός φιλόξενος και φιλόξενοι προς όλους", έλεγε ο Κλαρκ κάνοντας τον απολογισμό των χρόνων του στην ακαδημία του κλαμπ, στη διάρκεια των οποίων ήταν από τα ελάχιστα παιδιά που τους δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη και να τριφτεί με την εκεί νοοτροπία, παίζοντας μάλιστα σε φιλικό με την ολλανδική Καμπούρ. "Όταν βλέπεις τη Masia, καταλαβαίνεις γιατί η Μπαρτσελόνα είναι μια τόσο καλή ομάδα. Ζουν για το ποδόσφαιρο. Λίγα παιδιά κάνουν τις θυσίες που κάνουν εκεί. Ήταν για μένα το καλύτερο μέρος προκειμένου να βελτιωθώ", κατέληγε ο μικρός, ο οποίος τον Φλεβάρη του 2020 προτίμησε να πάρει το ημι-επαγγελματικό συμβόλαιο που του προσέφερε η ομάδα της Νέας Υόρκης. Βιαζόταν, αλλά και προσδοκούσε.

Γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι "ταύροι" προσφέρουν χώρο και χρόνο εξ αρχής. "Επέλεξα τη Ρεντ Μπουλ λόγω του σχεδίου τους που 'χαν για μένα". Είχαν όντως. Τον έβαλαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ομάδας και σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους τού έδωσαν 28 γεμάτες συμμετοχές, οι 16 εκ των οποίων στο MLS. Αυτός ανταπέδωσε με γκολ στις πρώτες δύο συμμετοχές του κι άλλα πέντε στη συνέχεια. Μέτρησε επίσης 1 ασίστ, παίζοντας πιο κοντά στην περιοχή απ' όσο η αρχική θέση του πρόσταζε. Είναι πιθανό του ταιριάζει πιο πολύ ένας ρόλος δεύτερου επιθετικού που τον φέρνει στο κουτί. Ούτως ή άλλως επαναλαμβάνει διαρκώς ότι "θέλω απλώς να είμαι killer στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου".

Η Λειψία είναι η ευνοημένη της υπόθεσης και πρόκειται να καρπωθεί κάτι που η Μπαρτσελόνα δεν πρόλαβε να εκμεταλλευτεί στην ώρα του. "Από τη στιγμή που ο Κέιντεν ήρθε σε μας, αναγνωρίσαμε ότι αν συνέχιζε να εργάζεται σκληρά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες του, θα είχε τη δυνατότητα να φύγει για την Ευρώπη. Είμαστε χαρούμενοι που παίξαμε έναν ρόλο και τον βοηθήσαμε να κάνει το άλμα σ' ένα από τα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα όπως η Bundesliga", ανέφεραν ο Κέβιν Θένγουελ εκ μέρους των "ταύρων". Το soccer δεν είναι πια ένας άγνωστος όρος της αμερικανικής διαλέκτου.

TAGS ΛΕΙΨΙΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ BUNDESLIGA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ