ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ελ Αραμπί έτοιμος να προσπεράσει Καραπιάλη και Ιβ Τριαντάφυλλο

Οι Γιουσέφ Ελ Αρμαμπί, Ιβ Τριαντάφυλλος και Βασίλης Καραπιάλης
Οι Γιουσέφ Ελ Αρμαμπί, Ιβ Τριαντάφυλλος και Βασίλης Καραπιάλης 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Αν ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί σκοράρει εναντίον της Φενέρ, ο Ολυμπιακός θα έχει πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει την πρόκριση στους 32 του Europa League και ο Μαροκινός θα ξεπεράσει στην λίστα των σκόρερ της ιστορίας του Ολυμπιακού, δυο εμβληματικές μορφες. Τον Ίβ Τριαντάφυλλο και τον Βασίλη Καραπιάλη.

Το πως και γιατί βάζει τα γκολ ο Γιουσούφ Ελ Αραμπί το εξήγησε αναλυτικά ο Θέμης Καίσαρης μια μέρα μετά το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού, όπου ο Μαροκινός χτύπησε δυο φορές, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού 3-2 υπέρ των "ερυθρολεύκων". Ο έξοχος σέντερ-φορ συνεχίζει και φέτος τη δουλειά που ξεκίνησε πριν από τρία καλοκαίρια. Σκοράρει ακατάπαυστα και με κάθε τρόπο.

Αυτός θα είναι και την Πέμπτη το βράδυ ο επικεφαλής της "ερυθρόλευκης" επίθεσης στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στον όμιλό του και τη συνέχεια του στο Europa League και την φάση των "32". Αν μάλιστα σκοράρει, τότε ξεπερνάει σε γκολ δυο τεράστια ονόματα από το παρελθόν. Τον Ελληνογάλλο Ιβ Τριαντάφυλλο, που στις αρχές της δεκαετίας του 70 το όνομα του έγινε σύνθημα στο Καραϊσκάκη και τον Βασίλη Καραπιάλη, έναν από τους μεγαλύτερους μπαλαδόρους που φόρεσαν ποτέ την ασπροκόκκινη φανέλα.

Αμφότεροι έχουν από 64 γκολ στη λίστα με τους σκόρερ όλων των εποχών του Ολυμπιακού. Τόσα έχει και Ελ Αραμπί, ένας σκόρερ-φαινόμενο στην ιστορία της ομάδας. Κι επειδή από την ομάδα του Πειραιά έχουν περάσει ορισμένοι από τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους σκόρερ, που έπαιξαν ποδόσφαιρο στη χώρα, καταλαβαίνετε πόσο τεράστιος είναι ο Μαροκινός.

Ήδη, άλλωστε, με 16 γκολ είναι πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Χρειάστηκε δυόμισι χρόνια και 33 αγώνες για να πάρει τα πρωτεία από τον Κώστα Μήτρογλου και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (έχουν από 15). Αν νομίζετε ότι το κατόρθωμα αυτό το πέτυχε, επειδή ο Ολυμπιακός παίζει, πλέον, περισσότερους αγώνες στην Ευρώπη, κάνετε λάθος.

Ο Μαροκινός έγινε αρχισκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, έχοντας παίξει 11 ματς λιγότερα από τον Μήτρογλου και 50 από τον Τζόρτζεβιτς. Για την ακρίβεια ο Ελ Αραμπί σκοράρει 1 γκολ σχεδόν σε κάθε δυο ευρωπαϊκούς αγώνες, επίδοση που στο παρελθόν είχε να επιδείξει ο Νίκος Αναστόπουλος, τέταρτος στη σειρά του σχετικού πίνακα με 14 γκολ σε 29 αγώνες.

Λίγο πιο κάτω σε μέσο όρο είναι ο Γιώργος Σιδέρης με τα τα 8 γκολ σε 20 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Και μόνο, που τον συγκρίνουμε με δυο μύθους του Ολυμπιακού (και του σκοραρίσματος) φτάνει και περισσεύει για τον Ελ Αραμπί, που ακόμη δεν έχει συμπληρώσει τρία ολόκληρα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό κάνει ακόμη πιο αξιοθαύμαστη την επίδοσή του.

Ιβ-Ιβ από την εξέδρα

Ο Ιβ Τριαντάφυλλος για παράδειγμα έβαλε αυτά τα 64 γκολ, έχοντας μια ολόκληρη τριετία στον Ολυμπιακό (1971-74) ενώ αργότερα (το 1978) επέστρεψε στην Ελλάδα και ξανάπαιξε μπάλα με τη φανέλα της Καλλιθέας. Ο Ιβ συνέδεσε το όνομά του με την μεγάλη ομάδα του Νίκου Γουλανδρή, θεωρήθηκε ένας από τους κορυφαίους σέντερ-φορ που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού, κερδίζοντας δυο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ελλάδος.

Τον Ιούνιο του 1971 πατούσε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μαζί με τον Ρομέν Αργυρούδη, ο έτερος ελληνογάλλος της εποχής, εξίσου χαρισματικός με χαιλάιτ της εν Ελλάδι καριέρας του το περίφημο γκολ (με τακουνάκι) μέσα στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τους δυο άσους είχε υποδεχθεί ο ίδιος ο Γουλανδρής, με το ΦΩΣ των Σπορ να διατυμπανίζει την άφιξη τους

Από το αρχείο του Γιώργου Σταματόπουλου
Από το αρχείο του Γιώργου Σταματόπουλου

Το ορμητικό στυλ, τα δυνατά σουτ και οι κεφαλιές του Τριαντάφυλλου, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην "ερυθρόλευκη" εξέδρα, που φώναζε ρυθμικά Ιβ-Ιβ, όταν έπαιρνε την μπάλα και εξορμούσε προς την αντίπαλη περιοχή, ή έβαζε ένα από τα πολλά γκολ που σημειώσε με τον Ολυμπιακό. Και στις τρεις σεζόν που αγωνίστηκε ήταν πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών (δυο φορές πίσω από τον Αντώνη Αντωνιάδη, δεύτερος στο πρωτάθλημα) ενώ ήταν επικεφαλής της καλύτερης επίθεσης που είδε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τη σεζόν 1972-73, ο Ολυμπιακός είχε πετύχει 102 γκολ, με τον Ιβ να σημειώνει 24 γκολ (Κρητικόπουλος 19, Γιούτσος 11, Λοσάντα 10, Δεληκάρης 9 και Αργυρούδης 8, οι υπόλοιποι τοπ-σκόρερ) ένα ακατάρριπτο ρεκόρ μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής.

Ο μάγος από τον κάμπο

Ο Καραπιάλης δεν ήταν, βέβαια, σέντερ-φορ. Αν ήθελε, βέβαια, μπορούσε να παίξει και φουνταριστός, όπως έκανε πολλές φορές στην καριέρα του, ένα από τα δυο σπουδαιότερα δεκάρια στην ιστορία του Ολυμπιακού (το άλλο ο Δεληκάρης) που τη σεζόν 1995-96 είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας με 19 γκολ.

Ο μάγος από τον θεσσαλικό κάμπο είχε προλάβει να ηγηθεί της μεγάλης Λάρισας στο ιστορικό πρωτάθλημα του 1988 και τρία χρόνια αργότερα (το 1991) πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Παίκτες όπως ο Καραπιάλης δεν βγαίνουν συχνά, γι αυτό και όλοι τον θυμούνται τις ντρίπλες, τις πάσες αλλά και τα γκολ που σημείωσε.

Στον Ολυμπιακό πρόλαβε τόσο τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 90, όσο και την επιστροφή των "ερυθρολεύκων" στους τίτλους. Μπορεί να περίμενε μια πενταετία, πανηγύρισε ωστόσο τέσσερα πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα με τους Πειραιώτες, υπογράφοντας μεγάλες νίκες, με μεγάλα γκολ όπως αυτό που ολοκλήρωσε την επική ανατροπή κόντρα στον Παναθηναϊκό, τον Δεκέμβριο του 1998 (από 2-0 σε 2-4). Σε ρυθμούς τραμ-τραμ όπως είχε πει ο Μανόλης Μαυρομάτης, χωρίς να εξηγήσει ποτέ το γιατί

Για να πετύχει αυτά τα 64 γκολ, ο βιρτουόζος Καραπιάλης χρειάστηκε 292 ματς σε εννιά αγωνιστικές περιόδους.

Τα θαύματα του Ελ Αραμπί

Ο Γιουσούφ Ελ Αραμπί διανύοντας την τρίτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, έχει καταφέρει μικρά και μεγάλα θαύματα. Σημειώνοντας και τις δυο χρονιές πάνω από 20 γκολ στο πρωτάθλημα (20 πρόπερσι, 22 πέρσι) ήταν το ίδιο παραγωγικός και στα ευρωπαϊκά ματς, με αποτέλεσμα να βρεθεί στους 15 (μαζί με Καραπιάλη-Ιβ) σκόρερ όλων των εποχών, έχοντας τα λιγότερα ματς απ' όλους.

Από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού μόνο ο Κώστας Φορτούνης (79 γκολ) βρίσκεται σε αυτή τη λίστα (και μάλιστα στο νο 11, αν δεν είχε τραυματιστεί ίσως είχε μπει κιόλας στο τοπ-10 αφού ο Ίλια Ίβιτς έχει 80 τέρματα), μόνο που ο διεθνής άσος μετράει 7 χρόνια με τα "ερυθρόλευκα" και 263 αγώνες.

Ο Ελ Αραμπί είναι ένας πιστολέρο ολκής και στο τέλος της καριέρας του στον Πειραιά θα διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου ξένου σέντερ-φορ που έφερε ποτέ ο Ολυμπιακός. Όσοι δυσπιστούσαν για την ηλικία του και το πρωτάθλημα που έπαιζε (Εμιράτα), πολύ γρήγορα αναθεώρησαν την άποψη τους, αφού τα γκολ του Μαροκινού άρχισαν να μπαίνουν σωρηδόν.

Μόνο ο Ίλια Ίβιτς κι ο τεράστιος Τζιοβάνι είναι οι ξένοι επιθετικοί με περισσότερα γκολ από τον Ελ Αραμπί στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Σέρβος έμεινε στον Πειραιά πέντε χρόνια (και πέτυχε 80 γκολ σε 146 αγώνες), ενώ ο Βραζιλιάνος έπαιξε μια εξαετία (208 αγώνες, 98 γκολ).

Εκτός συναγωνισμού, βέβαια, βρίσκεται ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, που είναι μακράν πρώτος σε συμμετοχές (493 ματς) μετά από την 13χρονη καριέρα του με τα "ερυθρόλευκα" και τα 158 γκολ που έχει σημειώσει και τον φέρνουν στην 4η θέση των σκόρερ της "ερυθρόλευκης" ιστορίας, πίσω από Νίκο Αναστόπουλο και Αλέξη Αλεξανδρής (πρώτος ο Γιώργος Σιδέρης)

Η ηλικία του δεν αποδείχθηκε πρόβλημα, αντίθετα πολλές φορές μοιάζει να παίζει σα να είναι δέκα χρόνια μικρότερος, η χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη και η καταμέτρηση συνεχίζεται για ένα σπουδαίο σέντερ-φορ, που κάνει θραύση και υπογράφει επικές νίκες και προκρίσεις όπως αυτή με την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο. Για θυμηθείτε

Πηγή: Soccerbase

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ