FOOTBALL ANALYSIS

Ο Άρης ξεμπουκώνει με επιδόσεις ρεκόρ για φέτος

Ο Μπρούνο Γκάμα
Ο Μπρούνο Γκάμα EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης στη νίκη του με 1-0 απέναντι στη Λαμία έκανε την καλύτερη επιθετική του εμφάνιση, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της Opta. Οι κίτρινοι δείχνουν να βελτιώνονται ενόψει της συνέχειας.

Ο Άρης επικράτησε 1-0 της Λαμίας για την 6η αγωνιστική της Super League Interwetten. Οι κίτρινοι πανηγύρισαν ένα πολύτιμο τρίποντο εκτός έδρας χάρη στο γκολ του Μπράμπετς στο 50ο λεπτό με κεφαλιά. Πέρα από το αποτέλεσμα, οι κίτρινοι φαίνεται ότι βελτιώνονται επιθετικά, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από τους αριθμούς της Opta.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Άκη Μάντζιου παρουσίασε την καλύτερη επιθετική εμφάνιση φέτος στο πρωτάθλημα. Στον αγώνα απέναντι στη Λαμία, ο Άρης είχε 1,58 προσδοκώμενα γκολ, την καλύτερη επίδοσή του στα έξι πρώτα της Super League Interwetten.

Η αμέσως επόμενη με 0,98 είναι το εναρκτήριο ματς απέναντι στον ΟΦΗ, ενώ ακολουθεί με 0,92 ο εντός έδρας αγώνας απέναντι στον Απόλλωνα. Να σημειωθεί πως στα δύο αυτά παιχνίδια, ο Άρης κόλλησε στο 0-0. Αυτή τη φορά όμως βελτίωσε τις πιθανότητες του, πέρασε το ένα στα προσδοκώμενα γκολ και βρήκε το νικητήριο τέρμα. Βέβαια οι Φθιώτες αγωνίζονταν με παίκτη λιγότερο από το 37ο λεπτό, γεγονός που επηρέασε το ρου της αναμέτρησης.

Ακόμη, όπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα της Opta, ο Άρης βρήκε το γκολ μέσα από μία μεγάλη ευκαιρία (40,77% οι πιθανότητες στο γκολ του Μπράμπετς), ενώ είχε και άλλες δύο πολύ σημαντικές για ένα δεύτερο τέρμα. Η πρώτη στο 7ο λεπτό με την κεφαλιά του Μπερτόγλιο (34,24%) και η δεύτερη στο 67' με ένα πλασέ του Μπρούνο Γκάμα (34,75%).

Μάλιστα σε κανένα άλλο παιχνίδι τη φετινή σεζόν οι κίτρινοι δεν έχουν δημιουργήσει τρεις μεγάλες ευκαιρίες, αφού η αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση ήταν οι δύο στο 3-1 επί του Ατρομήτου.

Επίσης, γίνεται φανερό πως ο Άρης δεν απειλήθηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πέρα από την μεγάλη ευκαιρία του Καραμάνου στο 61ο λεπτό που αστόχησε προ κενή εστίας (66,95%). Εκτός από μία ακίνδυνη κεφαλιά του Γκόλεμιτς, όλες οι άλλες προσπάθειες της Λαμίας ήταν εκτός περιοχής. Οι κίτρινοι πατούσαν συχνά την αντίπαλη περιοχή, είχαν 20 ενέργειες με την μπάλα στην περιοχή των Φθιωτών, δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος για την ομάδα του Μάντζιου.

Διαμάντι με ανάπτυξη κυρίως από τα αριστερά

Ο Άρης παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με 4-2-3-1, αλλά με τον τρόπο που κινούνταν οι παίκτες του Μάντζιου στο γήπεδο δημιουργήθηκε ένα διαμάντι, όπως μπορείτε να δείτε και στο δίκτυο μεταβιβάσεων της Opta. Ο Μπρούνο Γκάμα (16) έκλινε προς τον άξονα και αγωνιζόταν κοντά στον Φακούντο Μπερτόγλιο (18), ο οποίος κινούταν πίσω από τον Καμαρά. Ολόκληρη την αριστερή πλευρά την είχε δική του ο Κριστιάν Γκάνεα (22), ο οποίος έπαιζε ψηλά δίνοντας πλάτος στην ομάδα του.

Στην άλλη πλευρά, ο Ντάνιελ Σούντγκρεν (21) ανέβαινε λιγότερο, όπως φαίνεται και από το γράφημα. Μάλιστα, μέχρι και το πρώτο 45λεπτό, η θέση του ήταν αρκετά πιο πίσω και πήρε μέτρα μετά την αποβολή του Ελευθεριάδη, υπό τις παραινέσεις του Άκη Μάντζιου. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που αποδεικνύεται από τις έντονες μπλε γραμμές, είναι πως ο Άρης αναπτυσσόταν κυρίως από την αριστερή πλευρά, με τους δύο κεντρικούς μέσους, Τζέγκο (6) και Ματίγια (26) να έχουν κλίση σε αυτήν την κατεύθυνση και να συνδυάζονται περισσότερο με Μπερτόγλιο, Γκάμα και Γκάνεα.

Η νίκη του Άρη κόντρα στη Λαμία δεν έχει μονάχα βαθμολογικό αντίκτυπο, αλλά δείχνει ότι οι κίτρινοι μπαίνουν στον σωστό δρόμο επιθετικά, κάτι που έχουν ανάγκη, προκειμένου να βρεθούν, όπως πέρσι, στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ