ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Ο Άντερσον ζήτησε συγγνώμη από τον Μπόγιαν Τζόρτζιτς για τη ρατσιστική επίθεση

Το στιγμιότυπο με τον Γιάνε Άντερσον και τον Μπόγιαν Τζόρτζιτς
Το στιγμιότυπο με τον Γιάνε Άντερσον και τον Μπόγιαν Τζόρτζιτς PRINT SCREEN

Ο προπονητής της εθνικής Σουηδίας, Γιάνε Άντερσον είχε έναν πρωτοφανή καυγά με τον πρώην ποδοσφαιριστή και νυν τηλεσχολιαστή, Μπόγιαν Τζόρτζιτς, και τον δεύτερο να εξαγριώνεται, καθώς το θεώρησε ρατσιστικό. Ο προπονητής των Σκανδιναβών απολογήθηκε σε συνέντευξή Τύπου μια μέρα μετά, με τον Τζόρτζιτς να συγχωρεί αλλά να μην ξεχνάει το γεγονός.

Η Σουηδία κέρδισε εύκολα 5-0 το Αζερμπαϊτζάν εντός έδρας για τα προκριματικά του Euro 2024, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τον Γιάνε Άντερσον να έχει έναν άσχημο καυγά με τον άλλοτε άσσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν τηλεσχολιαστή, Μπόγιαν Τζόρτζιτς, ο οποίος ήταν διεθνής με τις μικρές ομάδες της εθνικής Σουηδίας.

Η διαμάχη τους ξεκίνησε για το μικρό χρόνο συμμετοχής του 24χρονου μεσοεπιθετικού της Άλκμααρ, Γέσπερ Κάρλσον, ο οποίος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 82' και σκόραρε στο 88ο λεπτό κόντρα στους Αζέρους. Ο Τζόρτζιτς είπε στον Άντερσον ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο, όμως ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Σουηδίας υπεραμύνθηκε της επιλογής του.

Ο καυγάς έγινε ακόμα πιο έντονος όταν ο Τζόρτζιτς είπε στον Άντερσον ότι εκπροσωπεί δέκα εκατομμύρια ανθρώπους και τον επικρίνει για να λάβει την απάντηση "Εσύ ποιον αντιπροσωπεύεις;". Ο Τζόρτζιτς τότε θεωρείσαι ότι ο Άντερσον υπαινίχθηκε ότι θα έπρεπε να εκπροσωπεί τη Σερβία (σ.σ. ο Μπόγιαν Τζόρτζιτς έχει σερβικές ρίζες και γεννήθηκε στο Βελιγράδι). Η συγκεκριμένη απάντηση θεωρήθηκε ως ρατσιστική επίθεση.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών κύλησε ως εξής

Αφού έγινε η αναφορά για τον Γέσπερ Κάρλσον και τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του οι δύο άνδρες είπαν τα εξής.
  • Γ.Α. - Τότε ο Αλεξάντερ Ίσακ ή ο Βίκτορ Γιόκερες δεν θα παίξει. Ποιος δεν θα παίξει τότε;
  • Μ.Τ. - Οκτώ λεπτά σε δύο παιχνίδια είναι πολύ λίγο.
  • Γ.Α. - Ποιος δεν θα έπρεπε να παίξει; Έβγαλα έξω έντεκα παίκτες, ποιος δεν θα παίξει; Με συγχωρείτε, αλλά μπορείς να κάνεις ακριβώς ό,τι θέλεις σαν αρχηγός της Εθνικής.

Μετά από αρκετή συζήτηση και αφού ο Άντερσον κατηγόρησε τον Τζόρτζιτς ότι "κλαψουρίζει", ο Τζόρτζιτς θεώρεισαι ότι ο Άντερσον έγινε ποιο αμυντικός.

  • Μ.Τ. - Αντιπροσωπεύεις δέκα εκατομμύρια ανθρώπους και επικρίνεις κάποιον ο οποίος είναι νεότερος από εσένα.
  • Γ.Α. - Εσύ ποιον αντιπροσωπεύεις;
  • Μ.Τ. - Τη Σουηδία φυσικά, δεν θα έπρεπε;
  • Γ.Α. - Ο, διάολε.
  • Μ.Τ. - Μιλάς πολύ τώρα. Είσαι πολύ επιθετικός. Γιατί; Ποιον άλλο θα έπρεπε να αντιπροσωπεύω; Ποια άλλη χώρα; Τη Σερβία, αυτό εννοούσες ή όχι; Είναι αυτό που προσπαθείς να πεις; Την αντιπροσωπεύω όσο όλοι οι άλλοι. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ αυτή την απάντηση. Είναι κακή. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο για έναν προπονητή της εθνικής να λέει όσα είπες. «Ποιον αντιπροσωπεύεις».

Μετά από παρέμβαση του παρουσιαστή ο Γιάνε Άντερσον μίλησε για τελευταία φορά και ανέφερε: "Δεν είμαι ικανοποιημένος με τίποτα. Είναι μ...ιες. Θα έπρεπε να είχα κρατήσει τον Γέσπερ Κάρλσον για δέκα λεπτά περισσότερο και όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι. Είναι λυπηρό να ακούω αυτό.

Αν έρθω εδώ και χάνω 3-0, τότε θα το καταλάβαινα. Τότε έπρεπε να έκανα άμυνα. Αν κερδίζαμε 5-0 θα ήμουν πιο αμυντικός; Υπάρχουν τέσσερις από εσάς και με αντιμετωπίζετε με τέτοιες ερωτήσεις. Γαμότο, είναι κακό. Σας ευχαριστώ για σήμερα. Τα λέμε άλλη μέρα και αποχώρησε.

Πάντως ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά το ματς, τόνισε ότι δεν έκανε αυτό που τον κατηγόρησε. "Όχι διάολε, σταματήστε. Ξεφορτωθείτε το αυτό. Αυτός είπε «Σερβία»".

Ο Άντερσον ζήτησε συγγνώμη, έγινε εν μέρει αποδεκτή από τον Τζόρτζιτς

Ο Γιάνε Άντερσον παραχώρησε την επόμενη ημέρα συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο περιστατικό. Ο προπονητής της εθνικής Σουηδίας τόνισε ότι σιχαίνεται όλες τις μορφές του ρατσισμού και ζήτησε συγγνώμη από τον Μπόγιαν Τζόρτζιτς αν ερμήνευσε έτσι το σχόλιό του. Μάλιστα ανέφερε ότι προσπάθησε να συνομιλήσει μαζί του, αλλά αποφασίστηκε με τους ιθύνοντες της σουηδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπόγιαν Τζόρτζιτς απάντησε μέσω ενός δελτίο Τύπου στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι συγχωρεί τον Γιάνε Άντερσον αλλά δεν ξεχνά το γεγονός: "Στέκομαι στις πεποιθήσεις και τις αξίες μου. Είμαι παθιασμένος με αυτές τις ερωτήσεις, οι οποίες βασίζονται στις δικές μου εμπειρίες από τότε που ήρθα στη Σουηδία το 1992. Θέλω να ενώσω και να χτίσω γέφυρες σε μια διαιρεμένη κοινωνία και προτιμώ να είμαι ξεκάθαρος και άβολος παρά ασαφής και άνετος. Εάν δεν καταλαβαίνετε τη σημασία αυτού που συνέβη στην εκπομπή μας, είναι ένα εγγενές δομικό πρόβλημα.

Αν και ο Γιάνε λέει ότι δεν ήταν η πρόθεσή του, κατάλαβα ότι έγινε ζήτημα για την καταγωγή μου και με έκανε να πληγωθώ και να απογοητευθώ από τον προπονητή της εθνικής μου ομάδας. Μπορώ να τον συγχωρήσω αλλά να μην το ξεχάσω. Όλοι πρέπει να μάθουμε κάτι από αυτό και θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου με ίσια την πλάτη".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ