FOOTBALL ANALYSIS

Ο Ανσαριφάρντ δεν συγχωρεί

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ
Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ EUROKINISSI SPORTS

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ (απ)έδειξε πως είναι killer και χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ. Ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει τις επιδόσεις του Ιρανού που είναι ο καλύτερος, αλλά πρέπει να γίνει κι ο πιο απειλητικός επιθετικός της Ένωσης.

Η ΑΕΚ έφυγε με το διπλό (1-2) από την Τρίπολη για τη 10η αγωνιστική της Super League Interwetten και παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ενώ "έπιασε" στην 3η θέση τον Άρη με 19 βαθμούς. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ήταν εκείνος που σημείωσε το "χρυσό" γκολ της Ένωσης με υπέροχη εκτέλεση στο 58ο λεπτό, φτάνοντας τα τέσσερα τέρματα στο πρωτάθλημα.

Ο ΠΙΟ KILLER ΑΠ' ΟΛΟΥΣ

Ο Ιρανός επιθετικός μπορεί να να αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ως δεύτερη επιλογή πίσω από τον Νέλσον Ολιβέιρα, αλλά κατάφερε να τον προσπεράσει στην ιεραρχία και να θεωρείται εκείνος ο βασικός επιθετικός της Ένωσης χάρη στην εκτελεστική δεινότητά του.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, ο Ανσαριφάρντ είναι ο επιθετικός της ΑΕΚ με τη μεγαλύτερη ευστοχία σε τελικές προσπάθειες απ' το καλοκαίρι του 2019, όταν και άρχισε η Opta να καλύπτει τη Super League.

Η ευστοχία των επιθετικών της ΑΕΚ
Η ευστοχία των επιθετικών της ΑΕΚ SPORT24

Ο 30χρονος φορ έχει τρία γκολ σε 14 τελικές (21.4%), δίχως να υπολογίζονται τα πέναλτι, την ίδια στιγμή που ο Ολιβέιρα έχει 12/71 (16.4%) και ο Μάρκο Λιβάγια 9/83 (10.8%).

Ο μοναδικός που είναι κοντά στα νούμερα του Ανσαριφάρντ είναι ο Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΑΕΚ, και στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν είχε τρία γκολ σε 15 τελικές (20%). Ο Καρίμ, όμως, είναι ένας "killer" μέσα στη μεγάλη περιοχή.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ

Θα πρέπει, ωστόσο, να απειλεί περισσότερο στους αγώνες, καθώς ο Ολιβέιρα, παρά το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, συνεχίζει να έχει καλύτερη επίδοση σε xGoals ανά 90' και συγκεκριμένα 0.42.

Τα xGoals των επιθετικών της ΑΕΚ
Τα xGoals των επιθετικών της ΑΕΚ SPORT24

Την ίδια στιγμή ο Ανσαριφάρντ έχει 0.33, ο Λιβάγια 0.21 και ο Αραούχο 0.20. Εδώ φαίνεται κι η μεγάλη διαφορά του Ιρανού όσον αφορά στην απειλή, αλλά και στο γεγονός πως είναι περισσότερο φορ από τον Αργεντινό.

ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ

Πάμε να δούμε το widget της Opta με τις φετινές τελικές του Ιρανού και τη βοήθεια των expected goals.

Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο καλύτερη είναι η ευκαιρία. Και τα σημεία των τελικών είναι αυτά που λένε στην ιστορία του. Στο γράφημα φαίνεται πως ο Ιρανός έχει μία αγαπημένη θέση που εκτελεί και συγκεκριμένα γύρω απ' το σημείο του πέναλτι.

Κι όχι μόνο επιλέγει να εκτελεί απ' αυτό το σημείο, αλλά έχει πετύχει και τα τρία απ' τα τέσσερα τέρματά του. Το τέταρτο, άλλωστε, το έχει σημειώσει απ' την άσπρη βούλα. Μάλιστα, απ' τις 14 συνολικά τελικές, το 50% έχει βρει εστία. Διόλου άσχημο ποσοστό για επιθετικό, το οποίο μεταφράζεται σε συνολική "αξία" 2.75 xGoals, τα οποία έχει μετατρέψει σε τέσσερα γκολ.

Όπως και στην περίπτωση του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο Ανσαριφάρντ δεν επιλέγει να απειλεί με σουτ εκτός περιοχής. Έχει μόλις τρεις τελικές με μακρινά σουτ. Δείγμα του πόσο προτιμά να "πατάει" περιοχή και να εκτελεί από καλές θέσεις. Δεν είναι κορόιδο, άλλωστε.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ