ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Ο αναγεννημένος Λοντίγκιν έδωσε απαντήσεις και δικαίωσε τον ΠΑΣ

Ο Γιούρι Λοντίγκιν
Ο Γιούρι Λοντίγκιν EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιούρι Λοντίγκιν ήταν εκ των πρωταγωνιστών του ΠΑΣ Γιάννινα στην πολύ καλή πορεία σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Η σεζόν ολοκληρώνεται και τυπικά για τον ΠΑΣ Γιάννινα την Τετάρτη (19/05) με τον εξ αναβολής αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά το πρόσημο είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Οι Ηπειρώτες βρίσκονται στην 9η θέση της βαθμολογίας, ύστερα από 32 αγώνες, και σε περίπτωση που επικρατήσουν της "Ελαφράς Ταξιαρχίας", θα τερματίσουν όγδοοι. Ένα εξαιρετικό πλασάρισμα βάσει των στόχων που είχαν τεθεί το περασμένο καλοκαίρι, απόρροια της εξαιρετικής δουλειάς του Αργύρη Γιαννίκη.

ΕΔΩΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Βέβαια, κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, υπήρξε μία κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα και έδωσε μεγάλη ασφάλεια κάτω από τα γκολπόστ. Ο Γιούρι Λοντίγκιν αποκτήθηκε ως ελεύθερος, ύστερα από έξι μήνες απραξίας, αλλά έδειξε με το... καλησπέρα πόσο σημαντικός μπορεί να αποδειχθεί στην περαιτέρω πορεία της ομάδας του. Ο 30χρονος τερματοφύλακας, με σπουδαία καριέρα στη Ζενίτ, ήθελε να δώσει απαντήσεις στους αμφισβητίες κι ο ΠΑΣ Γιάννινα τού έδωσε αυτή την ευκαιρία.

Έκανε ντεμπούτο στις 27 Ιανουαρίου, στον εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ, μόλις μία εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκε η απόκτησή του. Κι όχι μόνο στάθηκε εξαιρετικά, αλλά βοήθησε τα μέγιστα προκειμένου η ομάδα του να φύγει με ένα σπουδαίο διπλό, κρατώντας ανέπαφη την εστία του. Από εκείνη τη βραδιά και μετά δεν κοίταξε ποτέ πίσω, έχοντας, μάλιστα, αρκετές εντυπωσιακές αποκρούσεις, δείγμα της ποιότητάς του.

Ο 30χρονος τερματοφύλακας πήρε τα γάντια... σπίτι του και είχε καθοριστική συμβολή στην πορεία έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου, αφού ήταν βασικός τόσο στη μεγάλη πρόκριση επί του Παναθηναϊκού, όσο και στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό, όπου ο ΠΑΣ δυσκόλεψε τους "ερυθρόλευκους".

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΟΚ

Πέρα, όμως, από όσα βλέπουμε με "γυμνό μάτι", την εξαιρετική παρουσία του Λοντίγκιν πιστοποιούν και οι αριθμοί. Ο Ρώσος γκολκίπερ, σύμφωνα με την Opta, αντιμετώπισε τελικές με αξία 8,9 xGoals, δίχως προφανώς να υπολογίζονται τα πέναλτι, και εν τέλει δέχθηκε 9 τέρματα. Ουσιαστικά, λοιπόν, δέχθηκε όσα γκολ "έπρεπε" βάσει της αξίας των ευκαιριών που δημιούργησαν οι αντίπαλοί του. Ήταν, άλλωστε, φανερό πως παρουσίαζε μία σταθερότητα και δεν έκανε το εύκολο λάθος.

Παράλληλα, όμως, ο Λοντίγκιν βρίσκεται πολύ ψηλά και στον τομέα των αποκρούσεων. Ο 30χρονος τερματοφύλακας αποκρούει το 75% των τελικών που πηγαίνουν στην εστία του, υπερέχοντας ξεκάθαρα από με τους Παναγιώτη Τσιντώτα (66.7%), Γιώργο Αθανασιάδη (59.6%) και Ζίβκο Ζίβκοβιτς (59%), ενώ είναι στο ίδιο επίπεδο (σε θέμα ποσοστού αποκρούσεων) με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Δηλαδή, έχει πολύ καλύτερη εικόνα από τους τερματοφύλακες των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που είχαν μεγάλη αστάθεια καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά είναι στα σουτ εντός περιοχής, με τον Λοντίγκιν να αποκρούει το 70.4% εξ αυτών, την στιγμή που οι μοναδικοί τερματοφύλακες -σε ολόκληρο το πρωτάθλημα- που έχουν καλύτερο ποσοστό είναι οι Ζακαρί Μπουσέ (83.3%), Ζοζέ Σα (75.5%), Ντεβί Επασί (75%) και Αντώνης Τσιφτσής (72.2%).

Ο ΠΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ

Πριν από λίγες ημέρες, ο ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε την αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου του Λοντίγκιν γι' ακόμα μία σεζόν, αφού ο έμπειρος γκολκίπερ έπιασε τον στόχο συμμετοχών. Ωστόσο, με την εικόνα που παρουσίασε, αλλά και με τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους "μεγάλους" κάτω από τα γκολπόστ, δεν αποκλείεται το όνομά του να παίξει δυνατά για μεταγραφή.

Άλλωστε, οι διοικούντες τον ΠΑΣ δεν έχουν σκοπό να σταθούν εμπόδιο στα όνειρά του, εκτιμώντας την προσφορά του, ενώ κι ο Λοντίγκιν είναι δεδομένο πως επιθυμεί να υπάρξει οικονομικό όφελος από μία ενδεχόμενη αποχώρησή του, σεβόμενος την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο σύλλογος, σε μία δύσκολη εποχή. Το βέβαιο είναι πως ο Λοντίγκιν, στα 30 του, όχι μόνο δεν "ξόφλησε", αλλά είναι ακόμη πιο δυνατός με υψηλότατους στόχους για τη συνέχεια.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ