ΑΓΙΑΞ

Ο Άγιαξ κάλυψε τον Μπογκάρντε σε καταγγελία για επιθετική συμπεριφορά εις βάρος γυναίκας

Ο βοηθός προπονητή του Άγιαξ, Γουίνστον Μπογκάρντε, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ντόρτμουντ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2021-2022 στο "Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ", Ντόρτμουντ | Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021
Ο βοηθός προπονητή του Άγιαξ, Γουίνστον Μπογκάρντε, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ντόρτμουντ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2021-2022 στο "Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ", Ντόρτμουντ | Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 © 2021 MARTIN MEISSNER/ASSOCIATED PRESS

Ο βοηθός του Έρικ τεν Χαχ στον Άγιαξ, Γουίνστον Μπογκάρντε, υπήρξε στόχος καταγγελιών το 2020 από μία γυναίκα η οποία τον κατηγόρησε για επιθετική συμπεριφορά. Οι έρευνες δεν έδειξαν συγκεκριμένα στοιχεία και ο Άγιαξ κάλυψε τον άνθρωπό του.

Με νωπές τις εξελίξεις από την υπόθεση του Μαρκ Όφερμαρς, ο Άγιαξ βρίσκεται στο επίκεντρο ακόμα μιας εξεζητημένης περίπτωσης που αφορά πρώην παίκτη του και νυν σημαντικό παράγοντα του συλλόγου, του Γουίνστον Μπογκάρντε, βοηθού του Έρικ τεν Χαχ.

Ο Ολλανδός άλλοτε διεθνής εμφανίστηκε αντιμέτωπος με καταγγελίες για τη συμπεριφορά του από μία γυναίκα η οποία υπέστη ψυχική βλάβη, σύμφωνα με ψυχολόγο. Η υπόθεση διερευνήθηκε από ανεξάρτητη εταιρία, η οποία έριξε το "μπαλάκι" στο σύλλογο και ο Άγιαξ απεφάνθη ότι πρόκειται για "ιδιωτικό θέμα".

Σύμφωνα με τη Handelsblad που καταπιάστηκε διεξοδικά με το θέμα, η γυναίκα υπέβαλε ανώνυμη καταγγελία σε διάφορους σχετικούς οργανισμούς, μεταξύ άλλων και στον Άγιαξ, στην οποία έκανε λόγο για "σοβαρά παραβατική συμπεριφορά" ενός υπαλλήλου του Άγιαξ μεταξύ Αυγούστου 2019 και Σεπτεμβρίου 2020. Αν και δεν τον ονομάτισε προς τον εμπορικό διευθυντή του "Αίαντα", Μένο Χέελεν, ο οποίος παρέλαβε την καταγγελία, στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τον Μπογκάρντε.

Ο δικηγόρος της γυναίκας ήρθε σε επαφή με τον Άγιαξ και αποφασίστηκε να ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε ανεξάρτητη εταιρία, για λογαριασμό του Άγιαξ. Η εταιρία ερεύνησε για "σεξουαλική παρενόχληση ή/και ανεπιθύμητη συμπεριφορά" από τον Μπογκάρντε και συμβούλευσε για πιθανές τιμωρίες. Η έρευνα διήρκεσε έξι μήνες κυρίως λόγω των εκατοντάδων μηνυμάτων στο WhatsApp, των video και των φωντογραφιών που έπρεπε να ελεγχθούν.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η επαφές του Μπογκάρντε με τη γυναίκα περιελάμβαναν "συμπεριφορά με λίγο σεβασμό και με τον καιρό λεκτικά επιθετικό τρόπο" και υποστήριξαν ότι ο Μπογκάρντε "έθεσε το σύλλογο σε ευάλωτη θέση, λόγω του κεντρικού και σημαντικού στάτους του στην ομάδα". Η δε καταγγέλλουσα διαγνώστηκε με μετατραυματικό στρες από κλινική ψυχολόγο λίγο αργότερα.

Η ερευνητική εταιρία δεν απάντησε στο ερώτημα αν το ζήτημα είναι σχετικό με την εργασία, αφήνοντας στον Άγιαξ την ερμηνεία αυτή. Αν και ο Μπογκάρντε με την καταγγέλλουσα είχαν επαφές και στις εγκαταστάσεις της ομάδας, αυτές ήταν συναινετικές, σύμφωνα με όσα προέκυψαν. Ως εκ τούτου, ο Άγιαξ υποστήριξε ότι πρόκειται για "ιδιωτικό θέμα" και όχι σχετικό με την εργασία και γι' αυτό απέφυγε να του δώσει συνέχεια και να επιβάλει κυρώσεις στον Μπογκάρντε.

Αν και υπήρξαν συνομιλίες του πρωταθλητή Ευρώπης με την ομάδα το 1995 με τη διοίκηση αρκετές φορές για το ζήτημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συζητήσεις έφταναν μέχρι ενός σημείου.

Η γυναίκα έκανε καταγγελία μεταξύ άλλων και στο Instituut Sportrechtspraak, το Ινστιτούτο Αθλητικής Νομοθεσίας, όργανο στο οποίο όλοι οι αθλητικοί φορείς της Ολλανδίας υποχρεούνται να παραπέμπουν υποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς πέραν του ποινικού σκέλους (και όπου βρίσκεται κι η υπόθεση του Όφερμαρς). Ωστόσο, ύστερα από την προκαταρκτική έρευνα, το ISR έκρινε ότι δεν υπάρχει σχέση της υπόθεσης με τον αθλητισμό και απέρριψε και την έφεση της γυναίκας.

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες μέσω του Τύπου, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αρνούνται να τοποθετηθούν μέχρι στιγμής σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

TAGS ΑΓΙΑΞ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ