ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέα επίθεση της ECA σε FIFA για Παγκόσμιο Κύπελλο ανά δύο χρόνια: "Παραβιάζει νομικές υποχρεώσεις"

Ο πρόεδρος της Παρί, Νάσερ Αλ Κελαϊφί, στην κλήρωση του Champions League στην Κωνσταντινούπολη
Ο πρόεδρος της Παρί, Νάσερ Αλ Κελαϊφί, στην κλήρωση του Champions League στην Κωνσταντινούπολη © 2021 EMRAH GUREL/AP IMAGES

Η FIFA προχωράει τα σχέδια της για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο χρόνια, όμως η ένωση ευρωπαϊκών κλαμπ (ECA) αντιδρά και την κατηγορεί για νομική παραβίαση συμφωνιών.

Η FIFA προχωράει ακάθεκτη τα σχέδια της για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο χρόνια. Μάλιστα, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ενημερώσει πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει επισήμως τις διαβουλεύσεις με τις ενώσεις-μέλη της για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει. Την ίδια ώρα συνεχίζουν ονόματα του ποδοσφαίρου να μιλούν για τα θετικά των κινήσεων της Ομοσπονδίας.

Οι αντιδράσεις όμως είναι πολλές. Ξεκάθαρη θέση απέναντι στα σχέδια της FIFA έχουν πάρει η UEFA, η CONMEBOL, όπως και η FIFPRO. Αντίθετη για Παγκόσμιο Κύπελλο ανά δύο χρόνια είναι και η ένωση ευρωπαϊκών κλαμπ, η οποία επιτέθηκε ξανά την Παρασκευή (24/9) προς την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

"Λαμβάνοντας υπόψιν τις προδιατεθειμένες αποφάσεις και τις επικοινωνιακές κινήσεις, η FIFA προβαίνει σε άμεσες και μονομερείς παραβιάσεις ορισμένων νομικών υποχρεώσεων" αναφέρει στο μήνυμα της στην Associated Press η ECA.

Η ένωση ευρωπαϊκών κλαμπ ζητάει περισσότερο ισορροπία στα "παράθυρα" για τις εθνικές ομάδες και ζητάει μείωσή τους μάλιστα. Οι ομάδες προβληματίζονται για το νέο διεθνές καλεντάρι που θέλει να συστήσει η FIFA απ' το 2024: "Η ECA ανησυχεί και προειδοποιεί την FIFA για τις επικοινωνιακές της κινήσεις. Προφανώς θέλει να τροχοδρομήσει τις νέες μεταρρυθμίσεις στο καλεντάρι με τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο χρόνια".

Η ECA εκφράζει εκ νέου τις ανησυχίες της για την υγεία των ποδοσφαιριστών απ' τα συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ μιλάει και για υποβάθμιση του ποδοσφαίρου γυναικών: "Οι προτάσεις της FIFA οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες στο παιχνίδι, τόσο για τις ομάδες, όσο και για τις εθνικές. Οι προτάσεις βάζουν σε ρίσκο την υγεία των ποδοσφαιριστών και μειώνουν το ποδόσφαιρο γυναικών που έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί τα καλοκαίρια που δεν παίζουν οι άνδρες".

Τέλος, η ένωση των ευρωπαϊκών κλαμπ τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις χωρίς να συμφωνήσουν οι ομάδες: "Κάθε απόφαση στο καλεντάρι των εθνικών ομάδων μπορεί να έρθει με τη συγκατάθεση των ομάδων. Πάντα με άξονα τους ποδοσφαιριστές και τις νομικές υποχρεώσεις".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ FIFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ