NATIONS LEAGUE

Πορτογαλία - Ολλανδία 1-0: Ο Γκέδες χάρισε το Nations League στους Ίβηρες

Portugal's Cristiano Ronaldo lifts up the trophy as he celebrates with players after winning the UEFA Nations League final soccer match between Portugal and Netherlands at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, June 9, 2019. Portugal won 1-0. (AP Photo/Martin Meissner)
Portugal's Cristiano Ronaldo lifts up the trophy as he celebrates with players after winning the UEFA Nations League final soccer match between Portugal and Netherlands at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, June 9, 2019. Portugal won 1-0. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Με ένα σουτ-κανονιά του Γκέδες στο 60ο λεπτό, η Πορτογαλία νίκησε 1-0 στο "Ντραγκάο" την Ολλανδία και κατέκτησε το τρόπαιο στο πρώτο Nations League της ιστορίας (VIDEOS).

Κούπα ξανά! Τρία χρόνια αφότου αναρριχήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης με την κατάκτηση του τροπαίου του Euro, η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε ένα ακόμα τρόπαιο στη συλλογή της καθώς επικράτησε 1-0 της Ολλανδίας στον τελικό του νεοσύστατου Nations League που έγινε στο "Ντραγκάο" του Πόρτο.

Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και έφτασαν δίκαια στην τελική επικράτηση, με το χρυσό γκολ να ανήκει στον 22χρονο φορ της Βαλένθια, Γκονσάλο Γκέδες, που κεραυνοβόλησε με δυνατό δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής τον Σίλεσεν.

Portugal's Goncalo Guedes, centre, reacts after scoring his team's first goal during the UEFA Nations League final soccer match between Portugal and Netherlands at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, June 9, 2019. (AP Photo/Armando Franca)
Portugal's Goncalo Guedes, centre, reacts after scoring his team's first goal during the UEFA Nations League final soccer match between Portugal and Netherlands at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, June 9, 2019. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Σημειώνεται πως η Πορτογαλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διοργάνωσε και κατέκτησε μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά μετά τη νίκη της Γαλλίας επί της Βραζιλίας στο Παρίσι στον τελικό του Μουντιάλ του 1998, με την Ολλανδία από την πλευρά της να μην καταφέρνει να κατακτήσει το πρώτο της διεθνές τρόπαιο μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα της Πορτογαλίας σε σχέση με το ματς της περασμένης Τετάρτης κόντρα στην Ελβετία έκανε ο Φερνάντο Σάντος, με τους Πέπε, Ντανίλο Περέιρα και Γκονσάλο Γκέδες να παίρνουν τη θέση των Φόντε, Ρούμπεν Νέβες και Ζοάο Φέλιξ. Στον αντίποδα, ο Ρόναλντ Κούμαν παρέταξε την ίδια ακριβώς 11άδα με αυτήν που είχε επιλέξει κόντρα στην Αγγλία στα ημιτελικά του Nations League.

Χρειάστηκε να συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο για να γίνει το πρώτο αξιόλογο σουτ στον τελικό και αυτό είχε την υπογραφή των Πορτογάλων στο 12', με τον Μπρούνο Φερνάντες να δοκιμάζει το αριστερό του πόδι απο θέση έξω δεξιά και τη μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του Σίλεσεν.

Η συνέχεια βρήκε τους -άφαντους στο πρώτο τέταρτο- Ολλανδούς να ισορροπούν κάπως το ματς και να απορροφούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία την πίεση των γηπεδούχων, ωστόσο από το 25ο λεπτό και μέχρι το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου υπήρχε μόνο μία ομάδα στον χορτάρι του "Ντραγκάο", αυτή του Φερνάντο Σάντος.

Portugal's Bernardo Silva, right, fights for the ball with Netherlands' Daley Blind during the UEFA Nations League final soccer match between Portugal and Netherlands at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, June 9, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Portugal's Bernardo Silva, right, fights for the ball with Netherlands' Daley Blind during the UEFA Nations League final soccer match between Portugal and Netherlands at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, June 9, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Οι Ίβηρες επιχείρησαν να ανεβάσουν το τέμπο και το πέτυχαν και με συνεχή κίνηση στις πτέρυγες κατάφερναν να πατούν με αρκετούς παίκτες στην αντίπαλη περιοχή. Στο 28' ο Φόντε είδε τον Σίλεσεν να μπλοκάρει την κεφαλιά του μέσα από την περιοχή και στο 30' ο Μπρούνο Φερνάντες υποχρέωσε τον κίπερ της Μπαρτσελόνα σε εντυπωσιακή εκτίναξη και απόκρουση στη δεξιά του γωνία ενώ το σουτ του ίδιου παίκτη έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στο 38'.

Ο μεσοεπιθετικός της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας ήταν διαρκής πηγή κινδύνων στο πρώτο ημίχρονο για την ολλανδική άμυνα ενώ στο 41' ήταν η σειρά του Κριστιάνο Ρονάλντο να απειλήσει με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, που βρήκε ωστόσο σε ετοιμότητα τον Σίλεσεν. Το φινάλε του πρώτου μέρους βρήκε μάλιστα την Πορτογαλία να έχει 12 τελικές προσπάθειες (4 εντός εστίας) έναντι καμίας της Ολλανδίας!

Netherlands' Virgil Van Dijk, background, heads the ball past Portugal's Cristiano Ronaldo during the UEFA Nations League final soccer match between Portugal and Netherlands at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, June 9, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Netherlands' Virgil Van Dijk, background, heads the ball past Portugal's Cristiano Ronaldo during the UEFA Nations League final soccer match between Portugal and Netherlands at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, June 9, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Το δεύτερο ημίχρονο βρήκε την Ολλανδία να μπαίνει πιο επιθετικά και να έχει στο 57' την πρώτη καλή ευκαιρία της στον τελικό, όταν ο Ρουί Πατρίσιο απέτρεψε το αυτογκόλ του Φόντε μετά από γύρισμα του Ντεπάι, με την Πορτογαλία να είναι όμως εκείνη που βρήκε πρώτη δίχτυα.

Αυτό έγινε μέσω ταχύτατης αντεπίθεσης που έβγαλαν οι Ίβηρες στο 60': ο Μπερνάντο Σίλβα τροφοδότησε τον Γκονσάλο Γκέδες και ο φορ της Βαλένθια με δυνατό δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Σίλεσεν παρά την προσπάθεια του Ολλανδού κίπερ να αποκρούσει.

Πέντε λεπτά αργότερα η Ολλανδία άγγιξε την ισοφάριση με τη μεγαλύτερη ευκαιρία της στον τελικό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Ντε Μπέεκ έβγαλε εκπληκτική σέντρα στην καρδιά της πορτογαλικής άμυνας και ο Ντεπάι έπιασε καρφωτή κεφαλιά, με τον Ρουί Πατρίσιο να μπλοκάρει εντυπωσιακά με διπλή προσπάθεια.

Η συνέχεια βρήκε τους "οράνιε" να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο και να πιέζουν για την ισοφάριση και τους γηπεδούχους να επιλέγουν να χτυπήσουν στην κόντρα, με την ομάδα του Κούμαν να απειλεί εκ νέου στο 78' με το σουτ του Ντε Ρόον που έφυγε πάνω από την εστία του Πατρίσιο.

Αυτή ήταν ουσιαστικά και η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα του Κούμαν να φέρει το ματς στα ίσα αφού στο τελευταίο δεκάλεπτο η Πορτογαλία κυριάρχησε και πάλι, για να κρατήσει το 1-0 ως το τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων και να γίνει έτσι η κάτοχος του πρώτου Nations League στην ιστορία!

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πατρίσιο, Σεμέδο, Ντίας, Φόντε, Γκερέιρο, Περέιρα, Καρβάλιο (90+3' Ρούμπεν Νέβες), Φερνάντες (82' Μουτίνιο), Σίλβα, Γκέδες (75' Ράφα Σίλβα), Ρονάλντο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σίλεσεν, Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, Φαν Ντάικ, Μπλιντ, Ντε Ρόον (82' Λουκ Ντε Γιονγκ), Φρένκι Ντε Γιονγκ, Βαϊνάλντουμ, Μπέρχβιν (60' Ντε Μπέεκ), Ντεπάι, Μπάμπελ (46' Πρόμες)

Photo Credits: AP Photo/Martin Meissner

TAGS NATIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ