"Σκιές" δωροδοκίας για το Μουντιάλ 2006

"Σκιές" δωροδοκίας για το Μουντιάλ 2006

Ο γερμανικός Τύπος αποκαλύπτει πιθανή δωροδοκία εκ μέρους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας προς τη FIFA με σκοπό την ανάθεση διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2006, σ' αυτήν.

Το  SPIEGEL προχώρησε την Παρασκευή σε μία αποκάλυψη, η οποία μπορεί να ταράξει συθέμελα το γερμανικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη χώρα, μπορεί να συνδέεται με δυσδιάκριτες συναλλαγές υπό τη μορφή δωροδοκιών.

Στο (πιθανό) σκάνδαλο εμπλέκεται ο πρώην CEO αθλητικής εταιρίας χορηγού της εθνικής Γερμανίας, Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφίς, ο οποίος φαίνεται να δάνεισε μέσω fund ύψους 10.300.000 ελβετικών φράγκων (τότε 13.000.000 γερμανικά μάρκα) χρήματα στην επιτροπή διεκδίκησης της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2006.

Η ανωτέρω συναλλαγή φαίνεται ότι ήταν εις γνώση του Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και του νυν προέδρου της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, οι οποίοι τότε ηγούνταν της επιτροπής διεκδίκησης (πρόεδρος κι αντιπρόεδρος αντίστοιχα).

Ο Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφίς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2009, δάνεισε στην επιτροπή ποσό ανώτερο του προβλεπομένου. Συγκεκριμένα αυτό των 6.700.000 ευρώ, το οποίο αποσκοπούσε (σύμφωνα με το SPIEGEL) στην πληρωμή - δωροδοκία με σκοπό την εξαγορά ψήφων.

Το "κάλυμμα" αυτή της πληρωμής ήταν διεξαγωγή Gala από τη FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η οποία ανεκλήθη μετά από λίγο καιρό. Η διαδρομή που ακολούθησε το ποσό ήταν από τραπεζικό λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη, σε άλλον στη Ζυρίχη ο οποίος ανήκε στον Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφίς. Ουσιαστικά τα χρήματα επέστρεψαν στην τσέπη του, ωστόσο η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν σκιώδης. Το γερμανικό περιοδικό καθιστά σαφές ότι το δάνειο δεν αποτυπώθηκε ποτέ στον κατατεθέντα προϋπολογισμό είτε της Επιτροπής Διεκδίκησης, είτε της Οργανωτικής Επιτροπής (η δεύτερη όταν η διοργάνωση ανετέθη κι επίσημα στη Γερμανία).

Σύμφωνα με το SPIEGEL το ποσό χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά ψήφων τεσσάρων Ασιατών, από την 24μελή Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Ιουλίου του 2000 ήταν 12-11 (απείχε ο Ντέμπσεϊ από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε τη Νότιο Αφρική μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας) υπέρ της Γερμανίας επί της Νοτίου Αφρικής το εν λόγω ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Νίπτει τας χείρας της η γερμανική ομοσπονδία

Το SPIEGEL προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Φραντς Μπεκενμπάουερ και Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό. Την Πέμπτη, η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επικαλέστηκε ότι δεν μπορούσε να εκδώσει ανακοίνωση μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Αλλά την Παρασκευή το πρωί με δήλωση που μοιράστηκε προς τα ΜΜΕ παραδέχθηκε την πληρωμή του ποσού των 6.700.000 ευρώ προς της FIFA, ωστόσο αρνήθηκε πως αυτή έχει σχέση με την ανάθεση διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

Από τους τρεις εν ζωή Ασιάτες που ψήφισαν υπέρ της Γερμανίας στην ψηφοφορία του 2000, οι δύο αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Γερμανών δημοσιογράφων. Ο τρίτος, Τσουνγκ Μουν Τζουν από τη Νότιο Κορέα, απάντησε ότι οι ερωτήσεις δεν αξίζουν απάντησης.

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24