ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το πρόσωπο της ημέρας: Κάρλες Πουγιόλ

Spain's defender Carles Puyol (2nd R) celebrates with Spain's defender Gerard Pique after scoring the first goal the 2010 FIFA World Cup semi-final football match between Germany and Spain at Moses Mabhida stadium on July 7, 2010 in Durban. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD - NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - (Photo credit should read JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)
Spain's defender Carles Puyol (2nd R) celebrates with Spain's defender Gerard Pique after scoring the first goal the 2010 FIFA World Cup semi-final football match between Germany and Spain at Moses Mabhida stadium on July 7, 2010 in Durban. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD - NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - (Photo credit should read JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Μέχρι το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2010 το μοναδικό σημείο αναφοράς της Εθνικής Ισπανίας αυτό το καλοκαίρι ήταν ο Νταβίντ Βίγια και το γεγονός αυτό ήταν απόλυτα δικαιολογημένο.

Το τελευταίο μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα της Μπαρτσελόνα είχε σκοράρει καθοριστικά γκολ για τους "φούριας ρόχας" στα ματς των ομίλων με Ονδούρα και Χιλή αλλά και γκολ-πρόκρισης κόντρα σε Πορτογαλία και Παραγουάη, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι συμπαίκτες του δεν έφταναν ανάλογα επίπεδα απόδοσης.

Εδώ και λίγες ώρες όμως αυτό έχει αλλάξει: αφενός γιατί η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πραγματοποίησε κόντρα στη Γερμανία την καλύτερη εμφάνισή της μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, παίρνοντας πανάξια το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, και αφετέρου γιατί υπάρχει πλέον άτομο που να μπορεί να μοιραστεί τη λάμψη της διασημότητας μαζί με τον Βίγια χωρίς να... τυφλωθεί από αυτήν.

Ο λόγος φυσικά για τον Κάρλες Πουγιόλ, με τον αρχηγό εδώ και μία εξαετία για τη Μπαρτσελόνα (πήρε το χρίσμα τον Αύγουστο του 2004 μετά την αποχώρηση του Λουίς Ενρίκε από την ενεργό δράση) να γίνεται ο απόλυτος MPV του 2ου ημιτελικού, βάζοντας με κεφαλιά το γκολ-μαχαιριά στα όνειρα των "πάντσερ" για να βρεθούν στον 8ο τελικό της ιστορίας τους στο θεσμό.

Ο 32άχρονος κεντρικός αμυντικός πήδηξε αμαρκάριστος (μαζί με τον Πικέ) από το ύψος της περιοχής μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τσάβι από τα αριστερά στο 73' της αναμέτρησης, και με εντυπωσιακή κεφαλιά ξετίναξε τα δίχτυα της εστία του ανήμπορου να αντιδράσει Νόιερ, με το γκολ του αυτό να δίνει τη νίκη στους "φούριας ρόχας" στην παρθενική συμμετοχή τους σε ημιτελικό αλλά και να τους στέλνει για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό.

Αυτό που θα το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό είναι φυσικά ότι ήταν το πρώτο για την Ισπανία σε αυτή τη διοργάνωση που μπαίνει με κεφαλιά, αφού άλλωστε την περισσότερη ώρα κρατούν... κολλημένη τη μπάλα στο χόρτο με το απίστευτο passing game που έχουν ως τρόπο παιχνιδιού, ενώ ήταν μόλις το 2ο που δέχτηκε η Εθνική Γερμανίας στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από αυτό από τον Μίλαν Γιοβάνοβιτς στη φάση των ομίλων (Γερμανία-Σερβία 0-1).

Και φυσικά, ο Κάρλες Πουγιόλ μπορεί να υπερηφανεύεται από εδώ και στο εξής ότι έχει σημειώσει ένα από τα σημαντικότερα γκολ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας του καθώς ο μόνος που έχει σκοράρει σε πιο κρίσιμο ματς ήταν ο Φερνάντο Τόρες στον τελικό του Euro 2008, όταν είχε δώσει το τρόπαιο στην Ισπανία και πάλι κόντρα στη "Νάσιοναλμανσαφτ".

Πλεόν, ο Καταλανός αρχηγός, ο οποίος σε νεαρή ηλικία είχε αγωνιστεί μέχρι και στη θέση του σέντερ φορ, έχει έναν μόνο στόχο: μετά από 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα να ολοκληρώσει ιδανικά τη συλλογή διεθνών τίτλων που ξεκίνησε το 2006, υψώνοντας και το Παγκόσμιο Κύπελλο στον ουρανό του Γιοχάνεσμπουργκ την 11η Ιουλίου μετά από τον τελικό με την Ολλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ