ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολλανδία - Ισπανία 0-1

Ολλανδία - Ισπανία 0-1

Η Ισπανία αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας με 1-0 την Ολλανδία στην παράταση, χάρη στο γκολ του Ινιέστα στο 116'.

Η "Furia Roja" κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του πλανήτη στον πρώτο τελικό της ιστορίας της και κατόρθωσε να γίνει η δεύτερη ομάδα μετά την Γερμανία (1972 και 1974) που κατακτά το Μουντιάλ αφού έχει κατακτήσει το EURO δύο χρόνια νωρίτερα.

O Ινιέστα αναδείχθηκε MVP του τελικού του Μουντιάλ 2010, ενώ η χώρα του είναι η πρώτη που κατάφερε στην ιστορία να κατακτήσει το τρόπαιο έχοντας ξεκινήσει την διοργάνωση με ήττα (στην πρεμιέρα με την Ελβετία).

Οι "Oranje" από την άλλη έχασαν και τον τρίτο τελικό που έχουν αγωνιστεί, έπειτα από αυτούς του 1974 και του 1978, όταν και έχασαν από τους διοργανωτές, Γερμανούς και Αργεντινούς, αντίστοιχα.

Μοιραίος για τους Ολλανδούς ήταν ο Άριεν Ρόμπεν, καθώς έχασε δύο τετ-α-τετ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ η ομάδα του είχε μείνει με 10 παίκτες από το 109', λόγω αποβολής του Τζον Χέιτινγκα.

Επτά λεπτά αργότερα ο Σεσκ Φάμπρεγκας έκανε εξαιρετική ασίστ στον Αντρές Ινιέστα και ο άσος της Μπαρτσελόνα με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Στεκέλενμπουργκ, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του.

Όσον αφορά στον πίνακα των σκόρερς, Νταβίντ Βίγια, Γουέσλεϊ Σνάιντερ, Ντιέγκο Φορλάν και Τόμας Μίλερ τερμάτισαν πρώτοι με 5 γκολ στην διοργάνωση.

Oι κατακτήσεις

Βραζιλία 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
Ιταλία 4 (1934, 1938, 1982, 2006)
Γερμανία 3 (1954, 1974, 1990)
Αργεντινή 2 (1978, 1986)
Ουρουγουάη 2 (1930, 1950)
Ισπανία 1 (2010)
Γαλλία 1 (1998)
Αγγλία 1 (1966)

Ολλανδία - Ισπανία 0-1

Σκόρερ: 116' Ινιέστα
Γήπεδο: "Soccer City", Γιοχάνεσμπουργκ
Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Στο 5ο λεπτό η Ισπανία έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία του τελικού, με τον Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ για την ακρίβεια να κάνει εντυπωσιακή απόκρουση έπειτα από την κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος σε εκτέλεση φάουλ του Τσάβι από δεξιά.

Ο Ντιρκ Κάιτ έκανε το πρώτο σουτ της Ολλανδίας στο 8' μετά το λάθος του Σέρχι Μπούσκετς, αλλά ο Ίκερ Κασίγιας μπλόκαρε εύκολα.

Και την δεύτερη φορά για τους Ισπανούς ο Σέρχιο Ράμος απείλησε στο 11', αφού απέφυγε τον Κάιτ από δεξιά στην περιοχή έκανε την σέντρα-σουτ για να διώξει σε κόρνερ ο Χέιτινγκα. Μετά το κόρνερ ο Βίγια έκανε το σουτ από αριστερά στην κίνηση, αλλά ήταν άστοχο.

Μετά το μακρινό φάουλ του Γουέσλεϊ Σνάιντερ ο Κασίγιας μπλόκαρε ξανά στο 18', ενώ το παιχνίδι έγινε αρκετά δυνατό και μέχρι το 23' ο Χάουαντ Γουέμπ είχε δώσει 4 κίτρινες κάρτες, στους Φαν Πέρσι, Φαν Μπόμελ, Πουγιόλ και Σέρχιο Ράμος.

"Καρατιά" του Νάιτζελ ντε Γιονγκ

Στο 28' ήρθε η 5η κίτρινη κάρτα στο ματς, η οποία θα μπορούσε εύκολα να είναι και κόκκινη στο Νάιτζελ ντε Γιονγκ.

Ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι σε μία διεκδίκηση στον χώρο του κέντρου σήκωσε ψηλά το πόδι και έδωσε "καρατιά" στο στήθος του Τσάμπι Αλόνσο.

Στο 34' σε μια φάση fair-play παραλίγο να σκοράρουν οι Ολλανδοί. Μετά την σύγκρουση του Κασίγιας με τον Πουγιόλ, ο πρώτος πέταξε στην μπάλα πλάγιο. Ο Φαν ντερ Βίελ από το κέντρο του γηπέδου γύρισε στον Κασίγιας, η μπάλα έσκασε μπροστά του και λίγο έλειψε να πάει στα δίχτυα.

Πέρασε 2 μέτρα περίπου δίπλα από δεξί δοκάρι ενώ ο Κασίγιας για καλό και για κακό έδιωξε σε κόρνερ, το οποίο εκτέλεσε ο Φαν Πέρσι δίνοντας την μπάλα απλά στον πορτιέρο της Ρεάλ.

Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 37' μετά από... κομπίνα σε εκτέλεση κόρνερ ο Ματάισεν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στην περιοχή, αλλά δεν κατάφερε να πλασάρει, ενώ στην επόμενη φάση, στην απέναντι εστία, η μπάλα πέρασε άουτ από το σουτ του Πέδρο.

Μακρινή εκτέλεση φάουλ του Τσάμπι Αλόνσο στο 43' πέρασε άουτ, ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους ο Ρόμπεν έκανε ένα πολύ καλό σουτ για να αποκρούσει δύσκολα σε κόρνερ ο Κασίγιας χαμηλά στην αριστερή του γωνία.

Το δεύτερο ημίχρονο

Από κόρνερ του Τσάβι ο Πουγιόλ πήρε την κεφαλιά και ο Καπντεβίλα από την μικρή περιοχή δεν κατάφερε να πλασάρει στην πρώτη καλή στιγμή του δεύτερου ημιχρόνου στο 48'.

Ο Γκρέγκορι φαν ντερ Βίελ στο 50' έκανε καλή προσπάθεια από δεξιά, αλλά δεν υπήρχε παίκτης να εκμεταλλευτεί την σέντρα του, ενώ ο Κασίγιας μπλόκαρε στο 52' το σουτ του Ρόμπεν.

Ο "Άγιος Ίκερ"

Ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ με εξαιρετική κάθετη μπαλιά έβγαλε μόνο τον Άριεν Ρόμπεν με τον Ίκερ Κασίγιας στο 62', ο άσος της Μπάγερν πλάσαρε με το αριστερό, αλλά ο γκολκίπερ της "Furia Roja" απέκρουσε με το δεξί πόδι, βρίσκοντας όσο έπρεπε την μπάλα για να πάει κόρνερ.

Αυτή ήταν η πρώτη πραγματικά μεγάλη ευκαιρία του ματς με το γκολ να φαίνεται σίγουρο για τον Ρόμπεν, αλλά τον "Άγιο Ίκερ" να σώζει.

Στο 70' ήταν η σειρά της Ισπανίας να φτάσει μία... ανάσα από το γκολ, με τον Χεσούς Νάβας από δεξιά να κάνει την σέντρα, τον Χέιτινγκα να μην μπορεί να διώξει, αλλά εν συνεχεία με τον Βίγια να πλασάρει από κοντά ο αμυντικός της Έβερτον πρόλαβε να κάνει την προβολή και να στείλει την μπάλα σε κόρνερ.

Ο Τσάβι εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά στο 77', ο Σέρχιο Ράμος βρέθηκε αμαρκάριστος στην "καρδιά" της ολλανδικής άμυνας, πήρε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Μετά την κεφαλιά-πάσα του Ρόμπιν φαν Πέρσι στο 83' ο Άριεν Ρόμπεν πέρασε στην ταχύτητα τον Πουγιόλ και βγήκε για δεύτερη φορά μόνος με τον Κασίγιας, αλλά προσπάθησε να τον περάσει και ο τελευταίος μπλόκαρε την μπάλα μπροστά του.

H παράταση

Ο Στεκέλενμπουργκ στο 95' μιμήθηκε τον Κασίγιας και απέκρουσε την μπάλα με το πόδι σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Φάμπρεγκας, τον οποίο τροφοδότησε ο Ινιέστα με εξαιρετική κάθετη μπαλιά.

Ένα λεπτό αργότερα ο Γιόρις Ματάισεν μετά από κόρνερ πήρε την κεφαλιά από πολύ κοντά, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι των Ισπανών.

Εντυπωσιακή ήταν η αμυντική προσπάθεια του Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ στο 99', καθώς πρόλαβε τον Ινιέστα πριν αυτός σουτάρει μόνος μέσα από την περιοχή, ενώ ο αρχηγός των "Oranje" έσωσε και πάλι την ομάδα του στο 101', κοντράροντας το σουτ του Χεσούς Νάβας.

Η ομάδα του Μπερτ φαν Μάρβαϊκ έμεινε με 10 παίκτες στο 109', λόγω της αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Τζον Χέιτινγκα, ο οποίος έξω από την περιοχή κράτησε τον Αντρές Ινιέστα.

Ο τελευταίος ήταν αυτός που χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ισπανία, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ του τελικού στο 116'.

Μετά από σέντρα του Τόρες έκοψε ο Φαν ντερ Φάαρτ, η μπάλα έφτασε στον Σεσκ Φάμπρεγκας και αυτός έβγαλε την ασίστ στον Ινιέστα, ο οποίος από δεξιά στην περιοχή με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Στεκέλενμπουργκ και άνοιξε το σκορ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντερ Βίελ, Ματάισεν, Χέιτινγκα, Φαν Μπρόνκχορστ (105' Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ (99' Φαν ντερ Φάαρτ), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Κάιτ (71' Έλια), Φαν Πέρσι.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πουγιόλ, Πικέ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (87' Φάμπρεγκας), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (60' Χεσούς Νάβας), Βίγια (106' Τόρες).

Στον Ντάνι Χάρκε το γκολ...

Ο Αντρές Ινιέστα αφιέρωσε το γκολ που πέτυχε στον τελικό στον Ντάνι Χάρκε, τον αδικοχαμένο αρχηγό της Εσπανιόλ, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 9 Αυγούστου 2009. Ο Σέρχιο Ράμος από την άλλη φορούσε από μέσα μπλούζα με την φωτογραφία του Αντόνιο Πουέρτα, αμυντικού της Σεβίλλης που είχε χάσει την ζωή του στις 28 Αυγούστου 2007.



Η εμφάνιση του Jimmy Jump

Tην εμφάνισή του στον μεγάλο τελικό έκανε και ο Jimmy Jump, ο οποίος μπήκε πριν την έναρξη στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησε και τον σταμάτησαν μια... ανάσα από το τρόπαιο, το οποίο είχε αφήσει μόλις ο Φάμπιο Καναβάρο...



Ολλανδία - Ισπανία 0-1 (goal)



Ολλανδία - Ισπανία 0-1 (highlights)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ