ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Campeones del mundo!

Campeones del mundo!

Ο νέος πλανητάρχης του ποδοσφαίρου προέρχεται από την Ιβηρική χερσόνησο και μετά από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που "σημαδεύτηκε" από πολλές εκπλήξεις τελικά επικράτησε η λογική καθώς έστω και αν για πρώτη φορά η Ισπανία κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν να είναι το μεγάλο φαβορί.

Δύο χρόνια μετά την ανάδειξη της ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, οι «φούριας ρόχας» έγραψαν ιστορία στο πρώτο Μουντιάλ που διεξήχθη στην Αφρική καθώς έγιναν η όγδοη ομάδα που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την Ουρουγουάη, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Βραζιλία, την Αγγλία, την Αργεντινή και τη Γαλλία.

Οι Ίβηρες μάλιστα έγιναν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά το τρόπαιο εκτός της ηπείρου αλλά και η δεύτερη εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης που ανέβηκε στο Έβερεστ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μετά την πρώην Δυτική Γερμανία το 1974. Η Ισπανία έγινε η έκτη ευρωπαϊκή ομάδα που φτάνει σε τελικό και η Πέμπτη που αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ο τελικός της Κυριακής ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος ανάμεσα σε δύο ευρωπαϊκές ομάδες και ο όγδοος από τους συνολικά 19 ανάμεσα σε δύο χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου».

"Ξύπνησε" μετά την πρεμιέρα

Κι όμως οι «φούριας ρόχας» στον δρόμο για την κατάκτηση της κορυφής, ξεκίνησαν με το.αριστερό τις υποχρεώσεις τους. Η ήττα από την Ελβετία με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου ήταν ένα «χαστούκι» αλλά η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δεν το έβαλε κάτω. Ακολούθησαν άλλωστε έξι νίκες στα παιχνίδια που ακολούθησαν με τους Ίβηρες να σημειώνουν οκτώ τέρματα και να δέχονται μόλις δύο συνολικά στο Μουντιάλ.

Με όλα αυτά οι νέοι παγκόσμιοι πρωταθλητές έσπασαν όλα τα ρεκόρ καθώς έγιναν η πρώτη ομάδα που έφτασε στη στέψη αν και ηττήθηκε στην πρεμιέρα ενώ τα δύο τέρματα συνιστούν τον καλύτερο αμυντικό συντελεστή μαζί με εκείνο της Γαλλίας το 1998 και της Ιταλίας το 2002. Εξάλλου το εντυπωσιακό είναι πως τα τέρματα της ομάδας του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πέτυχαν τρεις μόλις παίκτες.

Ο Νταβίντ Βίγια ήταν το «βαρύ πυροβολικό» με πέντε τέρματα και μαζί με τους Σνάιντερ και Φορλάν ήταν οι πρώτοι σκόρερ στα τελικά. Ακολούθησε ο Ινιέστα που σημείωσε δύο τέρματα με αυτό στην παράταση στον τελικό να μένει στην ιστορία και τον.πίνακα συμπλήρωσε ο Πουγιόλ με το τέρμα που πέτυχε στον ημιτελικό με την Γερμανία.

Τα οκτώ γκολ συνιστούν πάντως αρνητικό απολογισμό για παγκόσμια πρωταθλήτρια καθώς οι προηγούμενοι ήταν της Αγγλίας το 1966 και της Βραζιλίας το 1994 οι οποίες είχαν σημειώσει 11 τέρματα στα τελικά. Παράλληλα όμως η Ισπανία μετά τη φάση των ομίλων κατόρθωσε να μην δεχτεί γκολ, φτάνοντας στην κατάκτηση του τροπαίου, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην διοργάνωση.

Με... άρωμα Μπαρτσελόνα

Η Εθνική Ισπανίας στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής είχε πάντως.άρωμα από Μπαρτσελόνα καθώς επτά παίκτες των Καταλανών ήταν στις επιλογές του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.Πουγιόλ, Πικέ, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο αλλά και ο Βίγια ανήκουν στο δυναμικό των «μπλαουγκράνα» και είχαν θέση στα πλάνα του προπονητή για την ενδεκάδα στον τελικό. Ακολούθησαν τρεις παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης, οι Κασίγιας, Τσάμπι Αλόνσο και Σέρχιο Ράμος ενώ την ενδεκάδα συμπλήρωνε ένας παίκτης της Βιγιαρεάλ, ο Καμπντεβίλα. Με όλα αυτά η συνοχή ήταν ένα από τα μεγάλα όπλα των νέων παγκόσμιων πρωταθλητών.

Ο προπονητής

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε παρέλαβε βαριά κληρονομιά από τον Λουίς Αραγονές το 2008 καθώς η Ισπανία μόλις είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, ωστόσο δύο χρόνια μετά κατέγραψε μία ακόμη πιο σημαντική επιτυχία, οδηγώντας τους «φούριας ρόχας» στον παγκόσμιο τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο 60χρονος τεχνικός που μετά την αποχώρηση του από τη Μπεσίκτας το 2005 δεν είχε ομάδα, ανέλαβε μία δύσκολη αποστολή αλλά κατόρθωσε να πετύχει κάτι μοναδικό για το ποδόσφαιρο της χώρας του. Ο πρώην προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές έκανε την Ισπανία πιο ουσιαστική στο παιχνίδι της και ακόμη και η επιλογή του να αφήσει στον πάγκο τον Φερνάντο Τόρες στα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια τον δικαίωσε.

Η Ισπανία είναι λοιπόν η νέα πρωταθλήτρια κόσμου στον έκτο τελικό που οδηγήθηκε στην παράταση και πλέον το νέο μεγάλο ραντεβού για τους ποδοσφαιρόφιλους είναι σε τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ