Βορειοκορεάτες σκλάβοι φτιάχνουν το νέο γήπεδο της Ζενίτ

Γήπεδο Ζενίτ

Βορειοκορεάτες σκλάβοι φτιάχνουν το νέο γήπεδο της Ζενίτ

Τουλάχιστον 110 Βορειοκορεάτες, που αντιμετωπίζονται ως όμηροι και σκλάβοι, δουλεύουν για να χτιστεί το νέο γήπεδο της Ζενίτ, ώστε να είναι έτοιμο στο Μουντιάλ του 2018. Ένας εξ' αυτών βρέθηκε νεκρός σε κοντέινερ.

Η κατασκευή του νέου γηπέδου της Ζενίτ έχει κοστίσει 1,5 δις δολάρια και εδώ και έντεκα χρόνια ακόμη δεν είναι έτοιμο. Όπως αποκαλύπτει το νορβηγικό περιοδικό "josimar", η περιοχή έξω από το μετρό "Krestovsky Ostrov", όπου θα χτιστεί το νέο γήπεδο, είναι χώρος συστηματικής κακοποίησης μεταναστών εργατών, που δουλεύουν σε καθεστώς σκλαβιάς, διαφθοράς και θανάτου.

Η "Zenit Arena" ήταν να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2008. Μάρτιος του 2017 και τα έργα συνεχίζονται. Η ηλεκτρική καλωδίωση είναι ευάλωτη, ενώ παντού υπάρχουν διαρροές νερού. Ο Ντιμίτρι Σουκάρεφ, μέλος της οργάνωσης που μάχεται κατά της διαφθοράς στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε: "Η μόνη εξήγηση για αυτή τη δραματική αύξηση στο κόστος έχει να κάνει με τη διαφθορά".

Απότο 2006 μέχρι τον Μάριο του 2017, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εργαστεί για την κατασκευή του γηπέδου. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάγονται από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, αλλά και από τη Βόρεια Κορέα. Ένας πρότζεκτ μάνατζερ που δούλεψε για τη "Zenit Arena" ανέφερε:

"Πολλοί εργάτες δεν έχουν πληρωθεί καθόλου. Έχουν εμπλακεί ανέντιμοι εργολάβοι. Δουλεύω στον κατασκευαστικό κλάδο εδώ και 20 χρόνια και πρώτη φορά βλέπω μια τέτοια χαοτική κατάσταση". Ο δημοσιογράφος Sergey Kagermazov ανέφερε: "Οι Αρχές αρνούνται να μιλήσουν για εργάτες μετανάστες, για ατυχήματα και θανάτους".

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού, στο βωμό αυτού του σταδίου θυσιάζονται δεκάδες άνθρωποι, που ουσιαστικά η Βόρεια Κορέα τους απελαύνει και η Ρωσία τους χρησιμοποιεί ως πάμφθηνα εργατικά χέρια. Οι Βορειοκορεάτες στερούνται κάθε δικαιώματος, ενώ κοιμούνται σε ένα κοντέινερ χωρίς νερό και θέρμανση.

Ένας εξ' αυτών μάλιστα βρέθηκε νεκρός σε κοντέινερ έξω από το στάδιο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ υπέστη καρδιακή προσβολή. Η FIFA καταδικάζει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά για ένα έργο που αφορά στο Μουντιάλ του 2018 και το οποίο χτίζεται υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει επέμβει και μένει στα λόγια.

(AP Photo/Dmitri Lovetsky)

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Γιατί το να μένεις σε σχέση παχαίνει

Εργένηδες όλου του κόσμου, μπορείτε να αρχίσετε τα πανηγύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24