ΜΟΥΝΤΙΑΛ

"Πύρρειος" νίκη και πρωτιά για Βραζιλία, 2-0 τη Σερβία

"Πύρρειος" νίκη και πρωτιά για Βραζιλία, 2-0 τη Σερβία
AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Παρότι έχασε τον Μαρσέλο μόλις στο 10', η Βραζιλία νίκησε με 2-0 τη Σερβία (Παουλίνιο, Τιάγκο Σίλβα) και προκρίθηκε ως πρωτοπόρος από τον 5ο όμιλο. Το Μεξικό αντίπαλος στα νοκ άουτ.

Η Βραζιλία είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην αναμέτρηση με τη Σερβία και έφτασε σε μία "καθαρή" νίκη με 2-0 για την 3η αγωνιστική του 5ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Τα τέρματα των Παουλίνιο και Τιάγκο Σίλβα υπερκέρασαν τις δυσκολίες από την αναγκαστική αλλαγή του Μαρσέλο μόλις στο 10' και κράτησαν τη "σελεσάο" στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με τους "πλάβι" να τερματίζουν στην 3η θέση.

Με το Μεξικό θα αγωνιστεί στη φάση των 16 η ομάδα του Τίτι το απόγευμα της Δευτέρας.

Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε:

1. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΣΕΛΟ

Ο Μαρσέλο είναι ένας από τους παίκτες που έχουν διασωθεί από την πορεία της Βραζιλίας στη φάση των ομίλων. Πάντα καλός στις επιθετικές υποχρεώσεις του, όχι πάντα καλός στις ανασταλτικές, όμως ένα διαρκές σημείο αναφοράς για τη Βραζιλία και τους αντιπάλους της. Μυικοί σπασμοί στη μέση τον ακινητοποίησαν στο 10λεπτο του αγώνα και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει σιγά σιγά από τον αγωνιστικό χώρο. Για άλλες ομάδες αυτό θα ήταν πλήγμα, αφού αριστερά μπακ κλάσης δεν υπάρχουν πολλά στον κόσμο.

"Πύρρειος" νίκη και πρωτιά για Βραζιλία, 2-0 τη Σερβία
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Η Βραζιλία έχει την ευχέρεια να διαθέτει δεύτερον τέτοιο παίκτη σε αυτήν τη θέση, τον Φιλίπε Λουίς της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος παρότι είχε και φέτος τραυματισμούς, μπορεί να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, διαθέτει και πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αφού είναι πολύ καλός στις επελάσεις και στις βοήθειες μπροστά και από εκεί και πέρα επαρκείς στα αμυντικά καθήκοντα. Το έδειξε και στο παιχνίδι με τη Σερβία, ίσως κληθεί να το δείξει και στη συνέχεια.

2. ΤΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΙΜΑΡ

Ο μεγάλος αστέρας της Βραζιλίας ήταν εξαιρετικός στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Και τέλος. Πήρε πρωτοβουλίες τις οποίες έφερε εις πέρας, έκανε ντρίμπλες που του βγήκαν, συνδυάστηκε, δημιούργησε ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Μετά, όμως, τον πέτυχαν οι δυνατές κλοτσιές των παικτών της Σερβίας και άρχισε να εξαφανίζεται. Έμεινε πιο πίσω, βγήκε περισσότερο στα πλάγια και γενικά δεν συμμετείχε στις επιθέσεις της "σελεσάο", εκτός από τις φορές που έπαιρνε την μπάλα και προσπαθούσε να κάνει κάτι μόνος του.

"Πύρρειος" νίκη και πρωτιά για Βραζιλία, 2-0 τη Σερβία
AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Μόνο στα τελευταία λεπτά, όταν η Σερβία βρέθηκε να χάνει με δύο τέρματα και άφησε κενά στα μετόπισθεν, ο Νεϊμάρ έκανε ξανά αισθητή την παρουσία του. Για ακόμα μία φορά η απόδοση δεν στάθηκε αντάξια της φήμης και τα περιθώρια στενεύουν για τον επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν, αν θέλει να καταστήσει... δικό του αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

3. ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ Ο "ΚΡΥΠΤΟΝΙΤΗΣ"

Η Σερβία είναι μία από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης, όμως μία ομάδα επίπεδου Βραζιλίας θα πρέπει να μπορεί να ανταπεξέρθει. Οι "πλάβι" έδειξαν τα ατού τους σε ένα δεκάλεπτο στο 2ο ημίχρονο, όταν ο Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς νικούσε κατά κράτος Τιάγκο Σίλβα και Φάγκνερ (που μετά από λάθος συνεννόηση τύγχανε να τον μαρκάρει σε στημένες φάσεις). Σε συνδυασμό με ένα σφάλμα του Άλισον που δεν κόστισε, το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε πάρει διαφορετική τροπή από το 60' μέχρι το 68'.

"Πύρρειος" νίκη και πρωτιά για Βραζιλία, 2-0 τη Σερβία
AP PHOTO/REBECCA BLACKWELL

Η ανωτερότητα της Σερβίας σε αυτό το χρονικό σημείο φανέρωσε και τον λόγο που ο Μίτροβιτς δεν ανήκει σε κάποια ομάδα της Premier League μέχρι στιγμής και περιορίζεται στη Φούλαμ. Ένας παίκτης με πολλά φυσικά προσόντα, τα οποία, όμως, δεν τα αξιοποιεί στον βαθμό που θα έπρεπε, κυρίως διότι αποτυγχάνει στην τελική προσπάθεια.

4. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΟΟΥΤΙΝΙΟ

Με δύο γκολ και μία ασίστ, ο Κοουτίνιο αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο MVP της Βραζιλίας μέχρι στιγμής. Συμμετείχε σε γκολ και στα τρία παιχνίδια της "σελεσάο" και η αποτελεσματικότητά του είναι περίφημη. Στο 4-3-3 του Τίτι, όμως, αναγκάζεται να παίζει σε μία θέση όπου έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν ως παίκτης της Λίβερπουλ, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Το να αγωνίζεται στην τριάδα του κέντρου, ακόμα κι αν δίπλα του έχει έναν παίκτη - σκυλί όπως ο Καζεμίρο, περιορίζει τις δυνατότητες του άσου της Μπαρτσελόνα, αφού βρίσκεται πολύ πίσω από το πεδίο δράσης του στο γήπεδο.

"Πύρρειος" νίκη και πρωτιά για Βραζιλία, 2-0 τη Σερβία
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του στο passing game της Βραζιλίας στο 1ο ημίχρονο, όπου πλην της ασίστ τον Παουλίνιο, είχε μόλις τέσσερις πάσες προς τα μπρος, πατώντας στο γήπεδο της Σερβίας. Όλες οι υπόλοιπες πάσες ήταν προς τα πίσω ή έγιναν στο γήπεδο της ομάδας του. Ο Γίργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ βρήκε τρόπο να τον αξιοποιήσει καλύτερα, αλλά μέσα από ζυμώσεις με άλλους παίκτες μια ολόκληρη σεζόν. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα δεν τα έχει καταφέρει ακόμα. Ο Τίτι;

Γήπεδο: "Οτκρίτιγε Αρένα" (Μόσχα)

Διαιτητής: Μαρκ Γκέιγκερ (Ιράν)

Βοηθοί: Ρεζά Σοχαντάν (Ιράν), Μοχαμαντρεζά Μανσουρί (Ιράν)

Τέταρτος διαιτητής: Ζαΐρ Μαρούφο (ΗΠΑ)

ΣΕΡΒΙΑ (Μλάντεν Κρστάιτς): Στόικοβιτς, Ρουκάβινα, Μιλένκοβιτς, Βέλκοβιτς, Κολάροβ, Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, Μάτιτς, Τάντιτς, Λιάιτς (75' Ζίβκοβιτς), Κόστιτς (82' Ράντονιτς), Μίτροβιτς (89' Γιόβιτς)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτι): Άλισον, Φάγκνερ, Σίλβα, Μιράντα, Μαρσέλο (10' Λουίς), Παουλίνιο (66' Φερναντίνιο), Καζεμίρο, Κοουτίνιο (80' Αουγκούστο), Γουίλιαν, Ζεζούς, Νεϊμάρ

Γκολ: 36' Παουλίνιο, 68' Σίλβα

Κίτρινη κάρτα: 33' Λιάιτς, 48' Μάτιτς, 70' Μίτροβιτς

Κόκκινη κάρτα: -

Θυμηθείτε το live του αγώνα

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου

1. Βραζιλία (5-1) 7

2. Ελβετία (5-4) 5

3. Σερβία (2-4) 3

4. Κόστα Ρίκα (2-5) 1

Photo credits: AP Photo/Matthias Schrader, Rebecca Blackwell, Antonio Calanni

Σε αυτό το Μουντιάλ, ετοιμάσου να κάνεις Σερί. Κατέβασε το νέο Seri app του Stoiximan.gr, κάνε το απόλυτο σερί & κέρδισε 1.000.000€ μετρητά εντελώς δωρεάν* (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ