ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Κολίνα: "Κατά 99,3% σωστό το VAR"

Referee Mark Geiger from the US watches the Video Assistant Referee system, known as VAR, during the group F match between South Korea and Germany, at the 2018 soccer World Cup in the Kazan Arena in Kazan, Russia, Wednesday, June 27, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Referee Mark Geiger from the US watches the Video Assistant Referee system, known as VAR, during the group F match between South Korea and Germany, at the 2018 soccer World Cup in the Kazan Arena in Kazan, Russia, Wednesday, June 27, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS

Ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της FIFA, Πιερλουΐτζι Κολίνα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στη χρήση του VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Η χρήση του VAR αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, αφού έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που παρακολουθούμε το ποδόσφαιρο. Όπως συμβαίνει σε όλα τα ζητήματα της ζωής, υπάρχουν υπέρμαχοι, αλλά και πολέμιοι της χρήσης της τεχνολογίας.

Την Παρασκευή (29/06), ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της FIFA, Πιερλουΐτζι Κολίνα (εκμεταλλευόμενος την ολοκλήρωση των ομίλων), παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και παρέθεσε στοιχεία που αφορούν στη χρήση του VAR, αλλά και πόσο σημαντικό είναι για τη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο.

Κολίνα: "Κατά 99,3% σωστό το VAR"

Συγκεκριμένα, στους 48 αγώνες των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν ελεγχθεί συνολικά 335 φάσεις, δηλαδή 6.9 ανά παιχνίδι. Σε 17 εξ αυτών έγινε χρήση VAR προκειμένου να φανεί αν η απόφαση του διαιτητή ήταν σωστή ή λανθασμένη. Ύστερα από τη χρήση του VAR, άλλαξαν 14 αποφάσεις, ενώ σε τρεις περιπτώσεις δικαιώθηκε ο διαιτητής.

Αξίζει να σημειωθεί πως δίχως τη χρήση του VAR οι αποφάσεις είναι 95% σωστές, ενώ με τη χρήση του VAR το ποσοστό εκτοξεύεται στο εντυπωσιακό 99.3% σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κολίνα. Βέβαια ξεκαθάρισε πως "το VAR δεν σημαίνει τελειότητα", αφού παρά τη χρήση του είναι βέβαιο πως σε κάποιες φάσεις δεν θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις.

Aναλυτικά:

ΣΤΙΣ 14 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ:

Δόθηκαν πέναλτι που δεν είχαν δοθεί: 7 φορές (π.χ το πέναλτι που κέρδισε ο Γκριεζμάν στο Γαλλία - Αυστραλία)

Ακυρώθηκαν πέναλτι που είχαν δοθεί: 2 φορές (π.χ το πέναλτι που Νεϊμάρ στο Βραζιλία - Κόστα Ρίκα)

Πιθανές κόκκινες κάρτες που τελικά έγιναν κίτρινες: 2 φορές (π.χ η φάση του Ρονάλντο στο Πορτογαλία - Ιράν)

Γκολ που ακυρώθηκαν για οφσάιντ και τελικά μέτρησαν: 2 φορές (π.χ. το γκολ της Νότιας Κορέας στο παιχνίδι με τη Γερμανία)

Κάρτα σε λάθος παίκτη: 1 φορά

ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ:

Πέναλτι που δόθηκαν και επιβεβαιώθηκαν και με το VAR: 1 φορά (π.χ. το πέναλτι που υπέπεσε ο Μαστσεράνο στο Νιγηρία - Αργεντινή)

Πέναλτι που δεν δόθηκαν και επιβεβαιώθηκαν και με το VAR: 2 φορές (π.χ. το ακούσιο χέρι του Ρόχο στο Νιγηρία - Αργεντινή)

Κολίνα: "Κατά 99,3% σωστό το VAR"

Μεγαλύτερος καθαρός χρόνος παρά το VAR

Ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο αφορά στον καθαρό χρόνο των αναμετρήσεων. Παρά τη χρήση του VAR, ο καθαρός χρόνος κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι είναι 56 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ήταν 55 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, παρότι δεν υπήρχε το VAR.

Όσον αφορά στον επιπρόσθετο χρόνο, έχει αυξηθεί σημαντικά και συγκεκριμένα έχει πάει στα 6 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, την ώρα που στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ήταν 5 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα.

Ο λόγος είναι προφανώς η χρήση του VAR, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κολίνα, ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να παρθεί μία απόφαση όταν ο διαιτητής κοιτάει την οθόνη είναι κατά μέσο όρο 86 δευτερόλεπτα, ενώ όταν απλά δέχεται ενημέρωση απ' τους διαιτητές που βρίσκονται στην αίθουσα του VAR το χρονικό διάστημα είναι 56.

Κολίνα: "Κατά 99,3% σωστό το VAR"

Περισσότερα πέναλτι ανεξαρτήτως VAR

Επίσης, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έχουν δοθεί 24 πέναλτι, 14 περισσότερα σε σχέση με τα Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 και της Νοτίου Αφρικής το 2010. Εξ αυτών, τα εφτά έχουν καταλογιστεί ύστερα από χρήση του VAR. Όμως, ακόμη κι έτσι, τα πέναλτι είναι πολύ περισσότερα σε σχέση των προηγούμενων δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Κολίνα: "Κατά 99,3% σωστό το VAR"

Photo Credits: AP Photo/Thanassis Stavrakis

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ