ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Κεφαλιά-λύτρωση στο 89' για την Ουρουγουάη, 1-0 την Αίγυπτο

Uruguay's Jose Gimenez scores the opening goal during the group A match between Egypt and Uruguay at the 2018 soccer World Cup in the Yekaterinburg Arena in Yekaterinburg, Russia, Friday, June 15, 2018. (AP Photo/Vadim Ghirda)
Uruguay's Jose Gimenez scores the opening goal during the group A match between Egypt and Uruguay at the 2018 soccer World Cup in the Yekaterinburg Arena in Yekaterinburg, Russia, Friday, June 15, 2018. (AP Photo/Vadim Ghirda) AP

Ο Σουάρες τα έχανε εξ επαφής, ο Καβάνι ήταν άτυχος από μακριά και η συμπαγής Αίγυπτος κράτησε το 0-0 μέχρι το 89', παρότι έπαιξε χωρίς τον Σαλάχ. Η Ουρουγουάη λυτρώθηκε από κεφαλιά-οβίδα του Χιμένες και πήρε σημαντική νίκη με 1-0.

Παρά την απουσία του Σαλάχ, που έμεινε στον πάγκο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, η Αίγυπτος του Ουάρντα και του Ραούλ Κούπερ στάθηκε πολύ καλά απέναντι στην "δυσκοίλια" Ουρουγουάη. Ο Λούις Σουάρες ήταν μοιραίος μέχρι το 89', εκεί που ήρθε η κεφαλιά του Χιμένες να δώσει τη νίκη στη Σελέστε.

Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε απ'την αγχωτική νίκη της Ουρουγουάης.

1. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Κι όχι επειδή έχει τον Σαλάχ. Ο άσος της Λίβερπουλ έμεινε στον πάγκο, αλλά και χωρίς αυτόν η Αίγυπτος ήταν σκληρή και πειθαρχημένη. "Ομάδα Κούπερ" θα μπορούσε κάποιος να πει, με πρώτο μέλημα το να είναι συμπαγής πίσω απ'την μπάλα: όχι πίεση ψηλά, που μπορεί να αφήσει κενά, αλλά ένα σφιχτό μεσαίο μπλοκ. Κι ακόμα κι όταν οι Αιγύπτιοι είχαν την μπάλα, έκαναν επίθεση με λίγους παίκτες, χωρίς πολλά ανεβάσματα απ'τους ακραίους.

Στην επίθεση δεν βρήκαν μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο, αλλά απείλησαν με αδύναμα σουτ του Τρεζεγκέ στο 12' και του Μοχσέν στο 26', που αμφότερα μπλόκαρε εύκολα ο Μουσλέρα.

Η απουσία του Σαλάχ ήταν εμφανής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ουάρντα, αλλά και χωρίς τον σούπερ-σταρ η Αίγυπτος ήταν σκληρή, με "κυματοθραύστη" τον Ελνενί και δίπλα του τον κοντό τον Χαμέντ.

2. "ΔΥΣΚΟΙΛΙΑ" Η ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΤΗΣ

Η ομάδα του Ταμπάρες τα βρήκε δύσκολα. Κι αυτό γιατί το δίδυμο Σουάρες-Καβάνι δεν είχε βοήθειες. Στον άξονα Βεσίνο και Μπετανκούρ ήταν εκεί για έλεγχο και τρεξίματα, όχι δημιουργία κι απειλή. Το βάρος γι'αυτό έπεφτε στους παίκτες στα άκρα, τον Αρασκαέτα αριστερά και τον Νάντες δεξιά, αλλά κανείς απ'τους δύο δεν κατάφερε να φανεί, ούτε πήρε βοήθεια απ'τους μπακ.

Μοιραία η μοναξιά των Σουάρες-Καβάνι ήταν μεγάλη. Ο φορ της Παρί μπορεί να είχε δύο καλά μακρινά σουτ, αλλά είχε μόλις 17 επαφές με την μπάλα στο πρώτο ημίχρονο, τις λιγότερες από κάθε παίκτη της Ουρουγουάης. Απ'την άλλη ο Σουάρες ήταν ξανά "βαρύς". Καθόλου τυχαία, η καλύτερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου ήρθε από στημένη φάση.

Κεφαλιά-λύτρωση στο 89' για την Ουρουγουάη, 1-0 την Αίγυπτο
AP PHOTO/VADIM GHIRDA

Το κόρνερ στο 24' βρήκε ανενόχλητο τον Σουάρες στο 2ο δοκάρι, αλλά ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα έστειλε την μπάλα στη λάθος πλευρά του δεξιού δοκαριού.

Το 0-0 ήταν δίκαιη αποτύπωση του πρώτου ημιχρόνου, που είχε ως επαναλαμβανόμενο highlight τα πλάνα στον Σαλάχ. Οι οθόνες του γηπέδου εμφάνιζαν το πρόσωπο του Αιγυπτίου και αυτό ήταν αρκετό για να ξεσηκώνει τους συμπατριώτες του στην κερκίδα.

3. ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣ Ο ΣΟΥΑΡΕΣ, ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΣ Ο ΚΑΒΑΝΙ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με δεύτερη χαμένη ευκαιρία για τον Σουάρες. Από λάθος διώξιμο του Χεγκάζι, ο Καβάνι σήκωσε ωραία στον Σουάρες που βγήκε φάτσα με τον Ελ Σενάουι, αλλά σούταρε δυνατά πάνω στο γόνατο του Αιγύπτιου τερματοφύλακα και έκανε δύο τις χαμένες κλασικές ευκαιρίες του.

Κεφαλιά-λύτρωση στο 89' για την Ουρουγουάη, 1-0 την Αίγυπτο

Με εξαίρεση αυτήν την ευκαιρία, η εικόνα του αγώνα ήταν ίδια. Ο Ταμπάρες δεν έδωσε καν ένα τέταρτο δευτέρου ημιχρόνου στους δύο ακραίους του: στο 58' Αρασκαέτα και Νάντες αποχώρησαν μαζί για να μπουν στη θέση τους ο Σάντσες και ο Ροντρίγκες. Η Αίγυπτος εξακολουθούσε να είναι συμπαγής και το δίδυμο των Χεγκάζ-Γκαμπρ καθάριζε όλες τις φάσεις στην περιοχή.

Στο 73' ο Ροντρίγκες έπαιξε με τον Καβάνι και ο τελευταίος έβγαλε ξανά τον Σουάρες σε εξαιρετική θέση εντός περιοχής. Ο φορ της Μπαρτσελόνα αυτή τη φορά δεν αστόχησε ούτε έστειλε την μπάλα πάνω στον τερματοφύλακα: προσπάθησε να τον περάσει σε πολύ κλειστή γωνία και οΕλ Σενάουι έπεσε στα πόδια του και μπλόκαρε.

Κεφαλιά-λύτρωση στο 89' για την Ουρουγουάη, 1-0 την Αίγυπτο

Κι αφού ο Σουάρες δεν τα κατάφερε, τη σκυτάλη την πήρε ο Καβάνι. Στο 83' ο Σουάρες πήρε την μπάλα με πλάτη, γύρισε και τροφοδότησε τον Καβάνι με το κεφάλι. Το σουτ του επιθετικού της Παρί ήταν δυνατό από τα όρια της περιοχής, αλλά ο Ελ Σενάουι απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στο 88' ο Καβάνι κέρδισε φάουλ, το εκτέλεσε ο ίδιος, αλλά η μπάλα τράνταξε το αριστερό δοκάρι του Ελ Σενάουι.

Κανείς απ'τους δύο φορ δεν τα κατάφερε, ούτε ο Σουάρες από κοντά, ούτε ο Καβάνι από μακριά και η αλήθεια είναι πως ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα ήταν κάκιστος, ενώ ο Καβάνι έκανε ο,τι μπορούσε τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση.

4. ΝΙΚΗ ΜΕ ΚΕΦΑΛΙΑ-ΟΒΙΔΑ

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η λύση για την ομάδα που πιέζει για το γκολ ήρθε από στημένη φάση. Στο 89' ο Χιμένεθ έκανε ένα εκπληκτικό άλμα σε εκτέλεση κόρνερ και με σούπερ κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Αιγύπτου για να πετύχει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και να δώσει μια μεγάλη νίκη στην Ουρουγουάη, την πρώτη της σε πρεμιέρα Μουντιάλ απ'το 1970.

Η Σελέστε είχε κακή εικόνα και στην ουσία δεν βρήκε ποτέ έναν τρίτο παίκτη να βοηθήσει το δίδυμο των επιθετικών της. Στη συνέχεια θα τον χρειαστεί σίγουρα και μέχρι τότε είναι απορίας άξιον γιατί ο Τορέιρα έμεινε στον πάγκο μέχρι το 88'.

Γήπεδο: Central Stadium

Διαιτητής: Bjorn Kuipers (NED)

Βοηθοί: Sander Van Roekel (NED), Erwin Zeinstra (NED)

ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Έκτορ Κούπερ): Ελ Σενάουι, Φατχί, Γκαμπρ, Χεγκάζι, Σαφί, Χάμεντ (50' Μόρσι), Ελνένι, Τρεζεγκέ, Σαΐντ, Ουάρντα (82' Σόμπι), Μόχσεν (63' Καχράμπα).

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Γκ. Βαρέλα, Χιμένες, Γκοδίν, Κάσερες, Νάντες (58' Σάντσες), Βεσίνο (88' Τορέιρα), Μπεντανκούρ, Αρασκαέτα (58' Ροντρίγκες), Καβάνι, Σουάρες.

Γκολ: / 89' Χιμένες

Κάρτες: 95' Χεγκάζι /

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

Photo credits: AP Photo/Vadim Ghirda/Natacha Pisarenko

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ