ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ιταλία και Κροατία πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής

Ιταλία και Κροατία πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Ιρλανδία και η Κροατία, με "διπλά" σε Ουαλία και Ουκρανία εξασφάλισαν την παρουσία τους στα μπαράζ του παγκοσμίου κυπέλλου. Πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδος οι Κροάτες, όπως και οι Ιταλοί, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική ομάδα θα νικήσει το Γιβραλτάρ.

Η Ιρλανδία και η Κροατία ήταν οι δύο χώρες που... χαμογέλασαν το βράδυ της Δευτέρας, αφού με τις νίκες σε Ουαλία και Ουκρανία αντίστοιχα, εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση στον όμιλό τους και ταυτόχρονα την παρουσία τους στα μπαράζ του παγκοσμίου κυπέλλου, καθώς συμπεριλήφθηκαν μεταξύ των οκτώ καλύτερων δεύτερων, αφήνοντας εκτός συνέχειας τη Σλοβακία.

Οι Σλοβάκοι ήλπιζαν σε ισοπαλία τουλάχιστον στο ένα από τα δύο παιχνίδια, αλλά δεν στάθηκαν τυχεροί και ολοκλήρωσαν την προκριματική φάση στην ευρωπαϊκή ζώνη ως η ένατη καλύτερη δεύτερη ομάδα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να διεκδικήσουν την πρόκριση στο Μουντιάλ μέσω των μπαράζ.

Ταυτόχρονα, η Εθνική Ελλάδος έμαθε δύο πιθανούς της αντιπάλους εν όψει της κλήρωσης των μπαράζ στις 17 Οκτωβρίου (15:00 ώρα Ελλάδος) στη Ζυρίχη, όπου από τους οκτώ καλύτερους δεύτερους, οι οποίοι θα είναι χωρισμένοι σε δύο γκρουπ των τεσσάρων με βάση την κατάταξή τους στη FIFA στις 16 Οκτωβρίου, θα προκύψουν τέσσερα ζευγάρια, που θα λύσουν τις διαφορές τους σε διπλά παιχνίδια (09-11/11 και 12-14/11), με έπαθλο ένα εισιτήριο για το παγκόσμιο κύπελλο.

Όλα αυτά φυσικά, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική ομάδα θα κάνει την Τρίτη (21:45) το καθήκον της απέναντι στο Γιβραλτάρ και θα πάρει τη νίκη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Σε αυτήν την περίπτωση, θα πάρει τη δεύτερη θέση στον όμιλό της και θα τοποθετηθεί στους αδύναμους της κλήρωσης, μαζί με τις Βόρειο Ιρλανδία και Ιρλανδία.

Από την άλλη, στους ισχυρούς βρίσκονται ήδη η Κροατία και η Ιταλία, ενώ την Τρίτη θα προστεθεί και μία εκ των Πορτογαλία και Ελβετία, ανάλογα με το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα. Από κει και πέρα, έχει ήδη προκριθεί και η Δανία, αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα είναι ισχυρή ή αδύναμη, καθώς απομένει να μάθουμε ποιος θα είναι ο δεύτερος του 1ου ομίλου. Αν η Σουηδία πάρει τη δεύτερη θέση, που είναι και το πιο πιθανό, τότε οι Σουηδοί θα είναι αδύναμοι και οι Δανοί ισχυροί. Αν όμως γίνει η έκπληξη και τερματίσουν δεύτεροι οι Γάλλοι, τότε οι "μπλε" θα είναι ισχυροί και οι Δανοί αδύναμοι.

Ακολουθεί η κατάταξη των δεύτερων, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα ματς της Δευτέρας κι ενώ απομένει η ολοκλήρωση τριών ομίλων:

Η κατάταξη των δεύτερων

1. Πορτογαλία 18 (22-4) - 7 αγώνες

2. Ιταλία 17 (12-8) - 8 αγώνες

3. Δανία 14 (13-6) - 8 αγώνες

4. Κροατία 14 (8-4) - 8 αγώνες

5. Σουηδία 13 (17-7) - 7 αγώνες

6. Βόρειος Ιρλανδία 13 (10-6) - 8 αγώνες

7. Ελλάδα 13 (9-5) - 8 αγώνες

8. Ιρλανδία 13 (7-5) - 8 αγώνες

9. Σλοβακία 12 (11-6) - 8 αγώνες

* Αφαιρούνται οι βαθμοί και τα γκολ από τους αγώνες με τον τελευταίο κάθε ομίλου

** Ο 9ος της κατάταξης δεν συνεχίζει, ενώ ενόψει της κλήρωσης (17/10), οι οκτώ ομάδες χωρίζονται σε ισχυρούς και αδύναμους, με βάση την κατάταξη της FIFA, που θα ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Δείτε παρακάτω πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η κατάσταση ενόψει της κλήρωσης της 17ης Οκτωβρίου, αλλά και πόσους βαθμούς συγκεντρώνει ο κάθε πιθανός δεύτερος, ανάλογα με το αποτέλεσμά του την τελευταία αγωνιστική:

ΙΣΧΥΡΟΙ

Πορτογαλία (Ισοπαλία με Ελβετία: 1378 βαθμοί / Ήττα από Ελβετία: 1344 βαθμοί) ή Ελβετία (Ήττα από Πορτογαλία: 1135 βαθμοί)

Ιταλία (1066 βαθμοί)

Κροατία (1013 βαθμοί)

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Γαλλία (Ισοπαλία με Λευκορωσία: 1171 βαθμοί / Ήττα από Λευκορωσία: 1143 βαθμοί) ή Σουηδία (Νίκη επί Ολλανδίας: 999 βαθμοί / Ισοπαλία με Ολλανδία: 914 βαθμοί / Ήττα από Ολλανδία: 872 βαθμοί)

Δανία (1001 βαθμοί)

ΑΔΥΝΑΜΟΙ

Βόρειος Ιρλανδία (889 βαθμοί)

Ιρλανδία (866 βαθμοί)

Ελλάδα (Νίκη επί Γιβραλτάρ: 682 βαθμοί)

* Με έντονα γράμματα οι σίγουρες ομάδες των μπαράζ

AP Photo/Luca Bruno

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ