ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Δημήτρης Πετράτος: Ο Ελληνοαυστραλός που πάει Μουντιάλ

Australia's Dimitrios Petratos during a friendly soccer match between Colombia and Australia in London, Tuesday, March 27, 2018. (AP Photo/Tim Ireland)
Australia's Dimitrios Petratos during a friendly soccer match between Colombia and Australia in London, Tuesday, March 27, 2018. (AP Photo/Tim Ireland) AP

Ο Δημήτρης Πετράτος διεκδικεί θέση στην τελική 23άδα της εθνικής Αυστραλίας για το Μουντιάλ 2018, αλλά στις φλέβες του κυλά κι αίμα ελληνικό. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του 25χρονου εξτρέμ.

Η Εθνική Ελλάδας δεν θα είναι παρούσα στην τελική φάση του Μουντιάλ 2018, η οποία θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει σίγουρα ο γυμναστής της εθνικής Αιγύπτου, Αντώνης Σαριόγλου.

Μπορεί στο Μουντιάλ να βρίσκονται παίκτες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα (Ουάρντα, Ανσαριφάρντ, Χατζισαφί, Μασούντ), αλλά Έλληνες δεν θα υπάρχουν.

Ο Άγγελος Ποστέκογλου αφού οδήγησε την εθνική Αυστραλίας στην πρόκριση, αποχώρησε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Yokohama Marinos στην Ιαπωνία.

Υπάρχει όμως στους "socceroos" ένα Ελληνόπουλο που διεκδικεί τις πιθανότητές του (είναι κι ο Τζέιμς Τροΐζι που έχει μητέρα Ελληνίδα και είναι κι αυτός στην προεπιλογή) να βρίσκεται στα γήπεδα της Ρωσίας. Είναι ο Δημήτρης Πετράτος.

Κλήθηκε πρόσφατα από τον Μπερτ φαν Μάαρβαϊκ και μάλιστα αγωνίστηκε στο φιλικό με τη Νορβηγία στο Όσλο. Άλλωστε, όπως υποστήριξε κι ο ίδιος ο Ολλανδός προπονητής, οι παίκτες που βρέθηκαν σε αυτά τα φιλικά προετοιμασίας διεκδικούν θέση για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Την Τρίτη τον συμπεριέλαβε στην 26μελή προεπιλογή των "socceroos" για την τελική φάση του Μουντιάλ 2018. Ποιος είναι όμως ο 25χρονος επιθετικός των Newcastle Jets;

Γεννήθηκε στο Σίδνεϊ από Έλληνες γονείς, όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Ο πατέρας του, Άγγελος, ήταν κι αυτός ποδοσφαιριστής με καριέρα στη Sydney Olympic. Ο αδελφός του, Κώστας, είναι συμπαίκτης του - όπως και οι πρώην "κιτρινόμαυροι" Ρόναλντ Βάργκας και Πατίτο Ροντρίγκες - στους Newcastle Jets.

Ο μικρότερος αδελφός, Μάκης, είναι κι αυτός στις ακαδημίες της ομάδας από το Νιούκαστλ. Η αδελφή του, Παναγιώτα, ασχολείται κι αυτή με το ποδόσφαιρο! Είναι στη γυναικεία ομάδα Κ11 της Sydney Olympic.

Δημήτρης Πετράτος: Ο Ελληνοαυστραλός που πάει Μουντιάλ

(φωτογραφία από προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Πετράτου)

Μια οικογένεια (έξι συνολικά αδέλφια) που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο ποδόσφαιρο, δηλαδή. Η δική του περιπέτεια δεν περιορίστηκε στα στενά ποδοσφαιρικά όρια της Αυστραλίας. Από την Ωκεανία βρέθηκε στην Ασία.

Σε ηλικία 20 ετών δοκίμασε την τύχη του στη Μαλαισία, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο με την Kelantan. Η νομοθεσία για τις θέσεις ξένων, τον υποχρέωσε μετά από ένα χρόνο (2013) να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Υπέγραψε συμβόλαιο με την Brisbane Roar και πέτυχε το πρώτο χατ-τρικ της καριέρας του απέναντι στην πρώην του ομάδα, τη Sydney FC.

Πέρυσι, εγκατέλειψε την Αυστραλία ξανά. Πάλι για να πάει στην Ασία. Αυτή τη φορά στη Νότιο Κορέα. Υπέγραψε με την Ulsan Hyundai συμβόλαιο τριών ετών, αλλά κάθισε μόνο έξι μήνες.

Δημήτρης Πετράτος: Ο Ελληνοαυστραλός που πάει Μουντιάλ

(φωτογραφία από προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Πετράτου)

Οι Newcastle Jets του έδωσαν την ευκαιρία του επαναπατρισμού κι αυτός την άρπαξε. Ο σοβαρός τραυματισμός του Βενεζουελάνου πρώην μέσου της ΑΕΚ, Ρόναλντ Βάργκας, του άνοιξε την "πόρτα" για την αρχική ενδεκάδα.

Ο Δημήτρης την εκμεταλλεύτηκε. Κάπως έτσι, ήλθε η κλήση στην εθνική Αυστραλίας. Το Sport24.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του. Μας μίλησε για την ελληνική του ταυτότητα και τα σχέδιά του για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έρχεται:

"Ο παππούς και η γιαγιά μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ήλθαν στην Αυστραλία για ένα καλύτερο μέλλον κι έφτιαξαν οικογένεια. Οι γονείς μου γεννήθηκαν εδώ. Το όνειρό μου είναι αυτό που έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Να παίξει σε ένα Μουντιάλ. Είναι μια τεράστια ευκαιρία. Ελπίζω αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Ανεξάρτητα από εάν θα είμαι στην αποστολή, πιστεύω ότι οι socceroos μπορούν να πάνε μακριά αυτή τη φορά. Πιστεύω ότι οι εμπειρίες μου σε Μαλαισία και Νότιο Κορέα με ωρίμασαν".

Photo credits: AP Photo/Tim Ireland

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ