ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού

IZMIR, TURKEY - FEBRUARY 11:  The Ivory Coast team pose for a group photo during the International Friendly match between Turkey and the Ivory Coast at the Izmir Ataturk Stadium on February 11, 2009 in Izmir, Turkey.  (Photo by Jamie McDonald/Getty Images)
IZMIR, TURKEY - FEBRUARY 11: The Ivory Coast team pose for a group photo during the International Friendly match between Turkey and the Ivory Coast at the Izmir Ataturk Stadium on February 11, 2009 in Izmir, Turkey. (Photo by Jamie McDonald/Getty Images) GETTY IMAGES

Η Ακτή Ελεφαντοστού του Ντιντιέ Ντρογκμπά αλλά και του παλιού μας γνώριμου, Γιαγιά Τουρέ, θα είναι η τελευταία κατά σειρά αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας στον 3ο όμιλο της τελικής φάσης του Μουντιάλ.

Μετά από δύο ραντεβού με τη Νιγηρία στις ισάριθμες πρώτες συμμετοχές της σε τελική φάση Μουντιάλ (ήττα με 2-0 το 1994 στις ΗΠΑ και νίκη με 2-1 το 2010 στη Νότια Αφρική), η Εθνική Ελλάδας διασταυρώθηκε αυτή τη φορά με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η νικήτρια του Κόπα Άφρικα το 1992 και δύο φορές φιναλίστ το 2006 και το 2012 θα είναι η τριτη κατά σειρά αντίπαλος της "γαλανόλευκης" στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, με το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος να αντιμετωπίζει τους "ελέφαντες" στις 24 Ιουνίου στη Φορταλέζα.

Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού

Κάποτε ήταν το Καμερούν (1990), αμέσως μετά πήρε τη σκυτάλη η Νιγηριά (1994, 1998), ύστερα ήταν η σειρά Σενεγάλης να αναδυθεί στην επιφάνεια, ενώ το 2006 έλαμψε το αστέρι της Γκάνας. Τα τελευταία χρόνια πάντως η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν το "νέο", το "φρέσκο" και το "διαφορετικό", με τους "ελέφαντες" να διαθέτουν μία φουρνιά παικτών που τους επέτρεψε να προκρίνονται σε τελικές φάσεις Μουντιάλ και να βρίσκονται πάντα σε υψηλό επίπεδο εντός αφρικανικής ηπείρου. Ομάδα φύσει επιθετική χάρη στο άφθονο ταλέντο που υπάρχει στη γραμμή κρούσης αλλά και η οποία έχει τα κλασικά συμπτώματα των αφρικανικών ομάδων, δεν είναι τόσο αξιόπιστη αμυντικά. Ο 35άρης αρχηγός και νυν άσος της Γαλατάσαραϊ, Ντρογκμπά, είναι ο ηγέτης της, με υπαρχηγό τον Γιαγιά Τουρέ και γύρω τους αρκετούς καλούς παίκτες με εμπειρία από τα ευρωπαϊκα πρωταθλήματα: Κολό Τουρέ, Ζερβίνιο, Ντουμπιά, Μπονί, Ζοκορά.

Πως έφτασε στη Βραζιλία

Η Ακτή Ελεφαντοστού χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σενεγάλης στα πλέι οφ για να θεωρήσει το εισιτήριο για τα γήπεδα της Βραζιλίας. Στον πρώτο αγώνα επικράτησε εντός έδρας 3-1 και στη ρεβάνς κατάφερε να το υπερασπιστεί και με το 1-1 να προκριθεί στα τελικά.

Η μέχρι τώρα παρουσία της σε Μουντιάλ

Αυτή είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της και μάλιστα συνεχόμενη που η Ακτή Ελεφαντοστού είναι παρούσα στη μεγάλη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο μεγάλος στόχος των "ελεφάντων" είναι φυσικά να πάρουν το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ ματς, κάτι που δεν κατάφεραν στις δύο προηγούμενες προσπάθειές τους. Ως "πρωτάρα" στο Μουντιάλ της Γερμανίας (2006) ξεκίνησε με δύο ήττες απέναντι στα μεγαθήρια του ομίλου, Ολλανδία και Αργεντίνη, με αποτέλεσμα η νίκη απέναντι στη Σερβία/Μαυροβούνιο να μην έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα πέρα από το ότι ήταν η παρθενική της σε Μουντιάλ. Στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής (2010) έπαιξε στο ίδιο έργο καθώς τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου και δεν μπόρεσε να περάσει στους "16" της διοργάνωσης. Στην πρεμιέρα έφερε ισοπαλία με την Πορτογαλία, τη 2η αγωνιστική ηττήθηκε με 3-1 από τη Βραζιλία ενώ η νίκη της με 3-0 επί της Νοτίου Κορέας δεν στάθηκε αρκετή.

Ο στόχος

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η χώρα βρίσκεται ψηλότερα από κάθε κάθε άλλη στην Αφρική όσον αφορά στο ράνκινγκ της Fifa, με τους "πορτοκαλί" να έχουν να επιδείξουν τις τρεις σερί παρουσίες τους σε Μουντιάλ. Τα αρκετά μεγάλα αστέρια που έχει στο ρόστερ της δίνουν το δικαίωμα να ονειρεύεται διάκριση, όμως ρεαλιστικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την παρουσία στα νοκ-άουτ ματς.

Το αστέρι

Ο τίτλος αυτός θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ του εμβληματικού αρχηγού, Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος στα 35 του χρόνια έχει γευτεί κάθε ποδοσφαιρική χαρά (62 γκολ με την εθνική του), και του Γιαγιά Τουρέ, που εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί έναν από τους κορυφαίους μέσους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι. Οι δύο τους αναμένεται να σηκώσουν αρκετά από το βάρος της ομάδας αλλά και να "εμπνεύσουν" τους υπόλοιπους...

Ο προπονητής

Από τον Μάιο του 2012, προπονητής της Ακτής Ελεφαντοστού είναι ο Γάλλος άλλοτε μέσος, Σαμπρί Λαμουσί, ο οποίος βρίσκεται για πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας. Ο Λαμουσί έχει αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες (μεταξύ άλλων σε Οσέρ, Μονακό, Πάρμα, Ίντερ και Μαρσέιγ) και φόρεσε 12 φορές τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας (1996-2001) και πλέον φιλοδοξεί να ανοίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα νέο κεφάλαιο, αυτό του τεχνικού.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Μπουμπακάρ Μπαρί, Σιλβέν Γκομπουό, Αμπντούλ Καρίμ Σισέ

Αμυντικοί: Ουσμάν Βιερά, Ακπά-Ακπρό, Κολό Τουρέ, Ντιντιέ Ζοκορά, Μπεντζαμίν Ανγκουά, Σερζέ Οριέρ, Σολ Μπαμπά

Μέσοι: Ρομαρίκ, Ισμαέλ Ντιομαντέ, Ματίς Μπολί, Μαξ Γκραντέλ, Γιαγιά Τουρέ, Ζαν-Ζακ Γκοσό

Επιθετικοί: Σεϊντού Ντουμπιά, Σαλομόν Καλού, Ζερβίνιο, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Βιλφρέντ Μπονί, Λασινά Τραορέ, Ζιοβανί Σιό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ