ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ουρουγουάη - Αγγλία 2-1

SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19:  Luis Suarez of Uruguay (R) celebrates scoring his team's first goal with Alvaro Gonzalez during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19: Luis Suarez of Uruguay (R) celebrates scoring his team's first goal with Alvaro Gonzalez during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images) GETTY IMAGES

Με σούπερ πρωταγωνιστή τον Σουάρες που πέτυχε δύο υπέροχα γκολ η Ουρουγουάη νίκησε 2-1 την Αγγλία και ξαναμπήκε στο κόλπο για την πρόκριση στους "16". Δεν έφτασε στα "λιοντάρια" το πρώτο γκολ του Ρούνεϊ σε Μουντιάλ (videos).

Ζωντανή στη μάχη για την κατάληψη ενός εισιτηρίου που θα την στείλει στη νοκ-άουτ φάση έμεινε η Ουρουγουάη, καθώς επιβλήθηκε με 2-1 στην "Αρένα Κορίνθιανς" της Αγγλίας στο μεγάλο ντέρμπι του 3ου ομίλου.

Και τα δύο γκολ της "σελέστε" σημείωσε το μεγάλο "κανόνι" της, Λουίς Σουάρες, στην πρώτη του εμφάνιση στα γήπεδα της Βραζιλίας, με τον 27χρονο να πληγώνει τους Άγγλους από μία φορά σε κάθε ημίχρονο (39' και 85') και να δείχνει πως η δική του απουσία στην πρεμιέρα είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να έρθει η ήττα από την Κόστα Ρίκα.

Ενδιάμεσα από τα γκολ του Σουάρες είχε μειώσει προσωρινά ο Ρούνεϊ στο 75ο λεπτό (πρώτο του γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου στο 10ο ματς του στην κορυφαία διοργάνωση), με τα "λιοντάρια" ωστόσο να παρουσιάζουν για ένα ακόμα ματς αμυντικές αδυναμίες και να γνωρίζουν ήττα με το ίδιο σκορ όπως και στο ματς με την Ιταλία.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Αγγλία ξεκινάει μία τελική φάση Μουντιάλ με δύο ήττες ενώ σε περίπτωση που Ιταλία και Κόστα Ρίκα αναδειχτούν ισόπαλες την Παρασκευή τότε η ομάδα του Ρόι Χόντσον θα "αποχαιρετήσει" μόλις από τη 2η αγωνιστική...

Ουρουγουάη - Αγγλία 2-1
Ο Λουίς Σουάρες γελάει πριν η μπάλα πάει στα δίχτυα της Αγγλίας

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: " Αρένα Κορίνθιανς"

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ : Μουσλέρα, Κάσερες, Χιμένες, Γκοντίν, Α. Περέιρα, Γκονσάλες (78' Φουσίλε), Αρέβαλο Ρίος, Ροντρίγκες, Λοδέιρο (67' Στουάνι), Καβάνι, Σουάρες (89' Κόατες)

ΑΓΓΛΙΑ : Χαρτ, Τζόνσον, Κέιχιλ, Τζαγκέλκα, Μπέινς, Τζέραρντ, Χέντερσον (87' Λάμπερτ), Στέρλινγκ (64' Μπάρκλεϊ), Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ (71' Λαλάνα), Στάριτζ

Γκολ: 39', 85' Σουάρες / 75' Ρούνεϊ

Κάρτες: 9' Γκοντίν / 68' Τζέραρντ

Δείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Βαθμολογία και πρόγραμμα ομίλου

Η ανασκόπηση του αγώνα

Το μεγάλο ντέρμπι στο Σάο Πάουλο ξεκίνησε με καλό ρυθμό και αρκετές δυνατές μονομαχίες, για να έρθει η πρώτη σπουδαία φάση στο 10ολεπτο: ο Ρούνεϊ εκτέλεσε απευθείας φάουλ λίγα μέτρα εκτός περιοχής και η μπάλα έφυγε ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι του ακινητοποιημένου Μουσλέρα.

Η συνέχεια βρήκε την Αγγλία να προσπαθεί να κάνει παιχνίδι αλλά να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες απέναντι στο ασφυκτικό πρέσινγκ της Ουρουγουάης, που από την πλευρά της επιχειρούσε να "κάνει ζημιές" στην κόντρα αλλά και με κάθετες μπαλιές προς τον -ιδιαίτερα κινητικό- Σουάρες.

Στο 15' απείλησε για πρώτη φορά η "σελέστε" με το σουτ του Ροντρίγκες που πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι του Χαρτ ενώ ίδια κατάληξη είχε στο 27' το σουτ του Καβάνι μετά από "κομπίνα" με συρτή εκτέλεση κόρνερ του Σουάρες.

Τα "λιοντάρια" απειλούσαν κυρίως μέσα από τα "στημένα" χτυπήματα του Τζέραρντ και στο 32' έφτασαν μία ανάσα από το γκολ. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ εκτέλεσε το φάουλ και ο Ρούνεϊ πήρε την εξ επαφής κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή (στην πλάτη του Κάσερες) με τη μπάλα να σταματάει στη συμβολή των δοκών.

Η τιμωρία των Άγγλων για αυτή την χαμένη ευκαιρία ήρθε στο 39': από κλέψιμο της μπάλας στο 39' ο Καβάνι έβγαλε τη σέντρα από αριστερά και ο Σουάρες κινήθηκε πανέξυπνα πίσω από την πλάτη του Τζαγκέλκα για να νικήσει με υπέροχη κεφαλιά τον Χαρτ για το 1-0.

Με αυτό το σκορ πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια, μιας που η προσπάθεια του Στάριτζ στο 41' βρήκε σε ετοιμότητα τον Μουσλέρα που έκανε την πρώτη του απόκρουση στο ματς.

Πολύ πιο επιθετικά μπήκε η Ουρουγουάη στο δεύτερο ημίχρονο, η οποία αφού έκανε πρώτα 1-2 μικροευκαιρίες με τον Σουάρες, στο 52' έχασε τεράστια ευκαιρία για ένα δεύτερο γκολ με μοναδικό τετ α τετ του Καβάνι με τον Χαρτ (άουτ).

Στον αντίποδα, η Αγγλία "απάντησε" με το σουτ του Ρούνεϊ από ιδανική θέση εντός περιοχής στο 54' που απέκρουσε ο Μουσλέρα, ωστόσο μετά από αυτή τη φάση οι παίκτες της έπεφταν σε... τοίχο, με τους Ουρουγουανούς να κρατούν όλους τους κινδύνους μακριά από την περιοχή τους με σωστή αμυντική τακτική.

Όλα αυτά όμως μέχρι το 75' καθώς τότε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το πρώτο γκολ του Γουέιν Ρούνεϊ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Αγγλίας (μετά από 760 λεπτά! Ωραίες ντρίμπλες στα δεξιά και πάσα από Στάριτζ, πλαγιοκόπηση από Τζόνσον και κοντινό πλασέ από Ρούνεϊ για το 1-1!

Το γκολ αυτό έκανε... ροντέο το ματς, με αμφότερες τις ομάδες να ψάχνουν με πάθος το 2-1 και τελικά αυτό ήρθε στο 85' για την Ουρουγουάη, με τον Σουάρες να φεύγει στην πλάτη της αγγλικής άμυνας και να "εκτελεί" τον Χαρτ πετυχαίνοντας το δεύτερο προσωπικό του γκολ που χάρισε και τους τρεις πόντους στην ομάδα του.

SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19:  Luis Suarez of Uruguay celebrates with his teammates after scoring his team's second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19: Luis Suarez of Uruguay celebrates with his teammates after scoring his team's second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images) GETTY IMAGES

Η φάση του αγώνα

Η εθνική Αγγλίας έχει από τη μέση μπροστά παίκτες όπως ο Ρούνεϊ, ο Στάριτζ, ο Στέρλινγκ και ο Γουέλμπεκ (όλοι τους βασικοί) όμως κανείς από αυτούς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Λουίς Σουάρες σε εκτελεστική δεινότητα. Αυτό εγινε αντιληπτό ακόμα και από τον πλέον φανατικό οπαδό των "τριών λιονταριών" (ή ακόμα και... hater του Σουάρες) στο 85' με τον Σουάρες να νικάει τους αμυντικούς και τον Χαρτ και να στέλνει στα ουράνια 3.500.000 συμπατριώτες του.

Ουρουγουάη - Αγγλία 2-1

Ο διαιτητής

Ο Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο είχε εξ ορισμού ένα πολύ δύσκολο έργο μιας που τόσο οι Άγγλοι όσο (κυρίως) οι Ουρουγουανοί βάζουν δύναμη, ένταση και μπόλικα τάκλιν στο παιχνίδι τους, ωστόσο κατάφερε να βγάλει με επιτυχία το ματς και να περάσει απαρατήρητος. Μετά από τα αρκετά μαζεμένα λάθη στα πρώτα ματς, οι άρχοντες των αγώνων βρίσκουν (καλό) ρυθμό μαζί με τους ποδοσφαιριστές...

SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19:  Steven Gerrard of England reacts as referee Carlos Velasco Carballo speaks with Glen Johnson of England during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19: Steven Gerrard of England reacts as referee Carlos Velasco Carballo speaks with Glen Johnson of England during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Όταν σε ένα ματς όπως το Αγγλία-Ουρουγουάη που "πέφτουν κορμιά" και διακυβεύεται η "επιβίωση" για δύο ομάδες σημειώνεις δύο γκολ τότε ο τίτλος του MVP σου αξίζει κα με το παραπάνω. Ο Λουίς Σουάρες δεν έπαιξε στο ματς με την Κόστα Ρίκα καθώς προερχόταν από τραυματισμό ωστόσο στον "τελικό" με την Αγγλία δήλωσε "παρών" με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. Σκόραρε δύο γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο, ενώ αν ο Καβάνι ήταν πιο προσεκτικός στο 52' θα είχε χρεωθεί και μία όμορφη ασίστ. Πλέον μετράει 5 σε ματς 7 Μουντιάλ που έχει πάρει μέρος!

SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19:  Luis Suarez of Uruguay celebrates after scoring his team's second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19: Luis Suarez of Uruguay celebrates after scoring his team's second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images) GETTY IMAGES

Μας άρεσε

Η αγαστή συνεργασία Έντινσον Καβάνι-Λουίς Σουάρες. Ο "ψηλός" και ο "κοντός" των Λατίνων πήραν την Ουρουγουάη στις πλάτες τους και δημιούργησαν ουκ ολίγους πονοκεφάλους στην αμυνα των Άγγλων με αποκορύφωμα τη φάση του πρώτου γκολ όπου "έκαναν πάρτι" απέναντι σε 4 παίκτες των "λιονταριών".

SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19: Edinson Cavani of Uruguay reacts after a missed chance during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19: Edinson Cavani of Uruguay reacts after a missed chance during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images) GETTY IMAGES

Δεν μας άρεσε

Η εθνική Αγγλίας έδειξε καλά δείγματα γραφής στην πρεμιέρα παρά την ήττα και άφησε υποσχέσεις, όμως αυτές έμειναν φρούδες μόλις στο επόμενο παιχνίδι της. Τα "λιοντάρια" κυριάρχησαν στην κατοχή της μπάλας (γύρω στο 60%) όμως δεν είχαν πολλές ιδέες από τη μέση και μπροστά και για ένα ακόμα τουρνουά μοιάζουν ανήμποροι να εκμεταλλευτούν τους αρκετούς καλούς παίκτες που διαθέτουν.

SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19:  A dejected Phil Jagielka (L) and Wayne Rooney of England walk off after being defeated by Uruguay 2-1 during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 19: A dejected Phil Jagielka (L) and Wayne Rooney of England walk off after being defeated by Uruguay 2-1 during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between Uruguay and England at Arena de Sao Paulo on June 19, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images) GETTY IMAGES

Ουρουγουάη - Αγγλία 2-1 (highlights)

Ουρουγουάη - Αγγλία 2-1 (goals)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ