ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η μέρα που δολοφονήθηκε ο Εσκομπάρ

Η μέρα που δολοφονήθηκε ο Εσκομπάρ

Στις 2 Ιουλίου του 1994, ο Κολομβιανός ποδοσφαιριστής, Αντρές Εσκομπάρ, δολοφονήθηκε έξω από ένα μπαρ του Μεντεγίν, πληρώνοντας με τη ζωή του ότι το ποδόσφαιρο είναι παραπάνω από ένα άθλημα...

Κάθε ποδοσφαιρόφιλος ο οποίος σέβεται τον εαυτό του, γνωρίζει, έστω και περιφραστικά, την ιστορία του Αντρές Εσκομπάρ... Πρόκειται για τον Κολομβιανό διεθνή ποδοσφαιριστή, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του το αυτογκόλ που πέτυχε στο παιχνίδι ΗΠΑ - Κολομβία 2-1, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.

Ο Εσκομπάρ δολοφονήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1994, ένα δεκαήμερο μετά το συγκεκριμένο ματς και η δολοφονία του αποδόθηκε στα μεγάλα ποσά που χάθηκαν στο παράνομο στοίχημα εξαιτίας του "λάθους" του.

Το ματς ΗΠΑ - Κολομβία 2-1 διεξήχθη στις 22 Ιουνίου του 1994, για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έκρινε την πρόκριση των Αμερικάνων, σε βάρος των Κολομβιανών, με το αυτογκόλ του 26χρονου - τότε - Εσκομπάρ.

Στην πατρίδα του γνώρισε τεράστια κατακραυγή, όμως, ο ίδιος αντιμετώπισε την ατυχία του με σκωπτική διάθεση, γράφοντας στη στήλη που διατηρούσε σε κολομβιανή εφημερίδα ότι "Δυστυχώς, ξύσαμε τον πάτο. Θα σας δω σύντομα, η ζωή δεν σταματά εδώ". Δυστυχώς για τον αυτόν, θα σταματούσε λίγο αργότερα...

Αρκετοί προειδοποίησαν τον Εσκομπάρ να μην επιστρέψει στη χώρα για ένα διάστημα, όμως, εκείνος δεν άκουσε τη συμβολή τους και γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το βράδυ της 1ης Ιουλίου, επισκέφτηκε με φίλους του ένα μπαρ στο Μεντεγίν, τη γενέτειρα του, για να διασκεδάσουν.

Η μέρα που δολοφονήθηκε ο Εσκομπάρ

Γύρω στις 3:00 (ξημερώματα 2ης Ιουλίου) αποχώρησε από το κέντρο διασκέδασης και κατευθύνθηκε στο πάρκινγκ, για να πάρει το αυτοκίνητο του. Εκεί, τρεις άντρες του είχαν στήσει καρτέρι και μετά από έναν σύντομο διαπληκτισμό, ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε τρεις φορές, με ένα 38άρι πιστόλι.

Ο Εσκομπάρ μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο και μετά από 45 λεπτά, εξέπνευσε, ενώ, οι τρεις άνδρες εξαφανίστηκαν χρησιμοποιώντας ένα μικρό φορτηγό. Η Αστυνομία κινήθηκε άμεσα και στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, συνελήφθη ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιός, γνωστός για τη συμμετοχή του στο καρτέλ της κοκαΐνης του Μεντεγίν.

Colombian defender Andres Escobar lies on the ground after scoring an own goal past goalkeeper Oscar Cordoba while trying to stop a shot from US forward John Harkes during the World Cup first round soccer match between the United States and Colombia 22 June 1994 in Los Angeles. The United States beat Colombia 2-1. AFP PHOTO/ROMEO GACAD    (Photo credit should read ROMEO GACAD/AFP/Getty Images)
Colombian defender Andres Escobar lies on the ground after scoring an own goal past goalkeeper Oscar Cordoba while trying to stop a shot from US forward John Harkes during the World Cup first round soccer match between the United States and Colombia 22 June 1994 in Los Angeles. The United States beat Colombia 2-1. AFP PHOTO/ROMEO GACAD (Photo credit should read ROMEO GACAD/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Η επικρατέστερη θεωρία αναφέρει ότι ο Μουνιός εκτέλεσε τον Εσκομπάρ για λογαριασμό του τοπικού παράνομου bookmaker Κανταβίντ, ο οποίος είχε στοιχηματίσει 2 εκατομμύρια δολάρια υπέρ της νίκης της Κολομβίας και εξοργίστηκε με την απώλεια των χρημάτων του.

Φυσικά, η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε ποτέ στο σύνολο της, ενώ, ο εκτελεστής του Εσκομπάρ καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων εξέτισε τα 11 και αποφυλακίστηκε το 2005, λόγω καλής διαγωγής...

Ένα από τα "μότο" του ποδοσφαίρου είναι ότι σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα απλό άθλημα, έχοντας προεκτάσεις και επιρροές σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Μόνο που απ' ότι αποδείχτηκε με τον Αντρές Εσκομπάρ, αυτό δεν είναι πάντα για καλό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ