ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η FIFA συζητάει το σχέδιο του Ινφαντίνο για 48 ομάδες στο Μουντιάλ από το 2022!

FIFA President Gianni Infantino holds the official ball of the upcoming Women's Soccer World Championship as he poses for photographers during a press conference at the end of an executive committee meeting in Rome, Wednesday, Feb. 27, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia)
FIFA President Gianni Infantino holds the official ball of the upcoming Women's Soccer World Championship as he poses for photographers during a press conference at the end of an executive committee meeting in Rome, Wednesday, Feb. 27, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia) AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Ο Τζάνι Ινφαντίνο οραματίζεται Μουντιάλ με 48 ομάδες από το 2022 και οι άνθρωποι της FIFA καλούνται να αποφασίσουν αν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά στο Κατάρ!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός στον πλανήτη και δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι το διαφορετικό από τη στιγμή που πρόκειται για μία διοργάνωση που οδεύει ολοταχώς να κλείσει έναν αιώνα ζωής.

Φυσικά, τα τωρινά δεδομένα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του 1930 όταν έγινε για πρώτη φορά τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (Ουρουγουάη) και οι διαφορές δεν είναι μόνο στον τρόπο παιχνιδιού, στα οικονομικά δεδομένα, στην προετοιμασία των παικτών αλλά και στον αριθμό των συμμετεχόντων.

Πλέον, η αγορά έχει ανοίξει και οι άνθρωποι που διαφεντεύουν τις τύχες του "βασιλιά των σπορ" επιθυμούν όλο και περισσότερες χώρες να συμμετέχουν στα τελικά (και να μην περιορίζονται μόνο στα προκριματικά), με αποτέλεσμα να έχουμε την παρουσία 32 ομάδων σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1998 και μετά.

Τώρα όμως, εν έτει 2019, ακόμα και αυτός ο αριθμός θεωρήθηκε μικρός, με αποτέλεσμα τα μέλη της FIFA να έχουν πάρει ήδη την απόφαση ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 που θα φιλοξενηθεί από ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό να διεξαχθεί με την παρουσία 48 ομάδων στην τελική φάση.

Ποιά είναι η εξέλιξη που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα; Η δεδηλωμένη επιθυμία του Τζάνι Ινφαντίνο να έχουμε 48 ομάδες στην τελική φάση πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στο ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό το 2022 στο Κατάρ!

Για το λόγο αυτό είναι άλλωστε προγραμματισμένη εντός της ημέρας συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της FIFA στο Μαϊάμι, όπου θα συζητηθεί η εισήγηση του προέδρου Ινφαντίνο ενόψει της τελικής απόφασης που θα παρθεί στις αρχές Ιουλίου στο Παρίσι στο πλαίσιο του Ετήσιου Κονγκρέσου της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΣΥΜΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

Η επιλογή μάλιστα του Μαϊάμι δεν ήταν διόλου τυχαία καθώς θα είναι το πρώτο μίτινγκ της FIFA που θα γίνει στις ΗΠΑ από τότε το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πραγματοποιήσει σειρά εφόδων που είχαν καταλήξει σε σύλληψη αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της ομοσπονδίας με την κατηγορία της διαφθοράς.

Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί είναι πως σε περίπτωση που επικρατήσει η "γραμμή Ινφαντίνο" και έχουμε από τώρα αύξηση των ομάδων σε 48, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως το Κατάρ θα χρειαστεί βοήθεια αφού μόνο του δεν θα μπορέσει να σηκώσει όλο το βάρος φιλοξενίας της διοργάνωσης (σε αντίθεση με τις τρεις χώρες που θα φιλοξενήσουν τα τελικά του 2026 που έχουν 200 φορές περισσότερο πληθυσμό και 2.000 φορές μεγαλύτερη έκταση).

Ποιοί ενδέχεται να γίνουν "συμπαίκτες" του; Με δεδομένο πως το Κατάρ έχει πολύ άσχημες σχέσεις με τις περισσότερες χώρες με τις οποίες συνορεύει (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούν το Κατάρ για υποστήριξη της τρομοκρατίας και έχουν σταματήσει μάλιστα τις απευθείας πτήσεις στο Κατάρ), ο Ινφαντίνο έχει ρίξει ήδη την ιδέα για να διεξαχθούν παιχνίδια της τελικής φάσης του 2022 σε Κουβέιτ και Ομάν.

Φυσικά, πέρα από το γεγονός ότι με την αύξηση των ομάδων της τελικής φάσης από 32 σε 48 θα επιτευχθεί ο στόχος της παγκοσμιοποίησης του προϊόντος, ο Τζάνι Ινφαντίνο γνωρίζει πολύ καλά πως η αύξηση των ομάδων θα φέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ομοσπονδίας, που θα είναι -σύμφωνα με σχετικές έρευνες- γύρω στα 400.000.000 δολάρια!

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ... ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Πέρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και την τελική μορφή που θα έχει, στην ατζέντα θα είναι σήμερα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τους ανθρώπους της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να καλούνται να αποφασίσουν αν θα γίνει το τουρνουά με τη συμμετοχή 24 ομάδων το 2021.

Το όραμα του Ινφαντίνο αφορά την αντικατάσταση του Κυπέλλο Συνομοσπονδιών με το συγκεκριμένο τουρνουά που θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα περιλαμβάνει 8 μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Αυτή την ιδέα την ανέφερε για πρώτη φορά το 2017 όμως δεν έχει μόνο υποστηρικτές αλλά και πολέμιους, με την UEFA αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές λίγκες να αντιτίθενται σε αυτό το πλάνο και να επιθυμούν να μην προστεθεί και άλλη διοργάνωση στο αγωνιστικο καλεντάρι, τουλάχιστον ως το 2025.

Σημειώνεται πως στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα του "Global Nations League", με τους παράγοντες της FIFA να θεωρούν επιτυχημένο το μοντέλο της UEFA με τη δημιουργία του UEFA Nations League (μέσω του οποίου θα δοθούν τέσσερα εισιτήρια για το Euro 2020 ανεξάρτητα από την παρουσία των ομάδων στα προκριματικά) και να σκέφτονται τη δημιουργία αντίστοιχης διοργάνωσης ώστε να δίνονται εισιτήρια και για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Photo Credits: AP Photo/Gregorio Borgia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ