ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επίσημη συνυποψηφιότητα ΗΠΑ, Μεξικού, Καναδά για το Μουντιάλ 2026

Victor Montagliani, left, President of the Canadian Soccer Association, Sunil Gulati, center, President of the United States Soccer Federation, and Decio de Maria, President of the Mexican Football Federation, arrive for a news conference, Monday, April 10, 2017, in New York. The three soccer federations announced a joint bid for the 2026 World Cup. (AP Photo/Mark Lennihan)
Victor Montagliani, left, President of the Canadian Soccer Association, Sunil Gulati, center, President of the United States Soccer Federation, and Decio de Maria, President of the Mexican Football Federation, arrive for a news conference, Monday, April 10, 2017, in New York. The three soccer federations announced a joint bid for the 2026 World Cup. (AP Photo/Mark Lennihan) AP

ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς διεκδικούν κι επίσημα το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2026.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Μεξικό και Καναδάς διεκδικούν με κοινό φάκελο τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, όπως ανακοίνωσαν οι τρεις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες τη Δευτέρα.

Οι τρεις χώρες διεκδικούν το πρώτο διευρυμένο Μουντιάλ με 48 συμμετέχουσες, με την πρότασή τους να αφορά σε 60 αγώνες στα εδάφη των ΗΠΑ και από 10 στα υπόλοιπα δύο κράτη.

Οι τρεις χώρες τα έχουν βρει σε αθλητικό επίπεδο, ωστόσο οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει νομοθεσίες που αποτρέπουν την είσοδο πολιτών από διάφορες χώρες στις ΗΠΑ, θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην συνυποψηφιότητα, όπως έχει επισημάνει ήδη ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Η απόφαση θα ληφθεί το 2020 και το Μουντιάλ αυτό θα διαδεχθεί το ευρωπαϊκό της Ρωσίας και το ασιατικό του Κατάρ., με συνέπεια καμία χώρα από αυτές τις ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες να μην μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα για το 2026.

Η διαδικασία επιλογής έχει αλλάξει μετά από τα ζητήματα περί διαφθοράς που προέκυψαν από την επιλογή των δύο προηγουμένων οικοδεσποτών του τουρνουά το 2010. Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA δεν υφίσταται πλέον ως όργανο και η επιλογή θα προκύψει από μία λίστα που θα συνθέσει το Συμβούλιο της FIFA και τα 209 μέλη της ομοσπονδίας θα ψηφίσουν την επιλογή τους.

Τελευταία φορά που διοργανώθηκε Μουντάλ σε αυτήν την ποδοσφαιρική ήπειρο ήταν το 1994, στις ΗΠΑ, ενώ το Μεξικό έχει φιλοξενήσει σε δύο περιπτώσεις το τουρνουά, το 1970 και το 1986. Ο Καναδάς διοργάνωσε το Μουντιάλ 2015 στις γυναίκες.

"Οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς έχουν ξεχωριστά επιδείξει τις εξαιρετικές ικανότητές τους να διοργανώνουν παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεις. Όταν τα έθνη μας γίνονται ένα, όπως θα συμβεί για το 2026, δεν τίθεται ζήτημα για τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά για το εάν μπορούν να προσφέρουν μία εμπειρία που θα επευφημεί το παιχνίδι και θα υπηρετεί εξίσου τους ποδοσφαιριστές, τους φιλάθλους και τους συνεργάτες", δήλωσε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Σουνίλ Γκουλάτι.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει μέσω του Λος Άντζελες υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, έχοντας ως μοναδικό αντίπαλο το Παρισι.

Photo credits: AP Photo/Mark Lennihan

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ