ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανησυχία για το Μουντιάλ 2022 μετά από τις εξελίξεις στο Κατάρ

FILE - In this Wednesday, Feb. 25, 2015, file photo, Nasser Al Khater Qatar 2022 Local Organizing Committee Deputy CEO, left, Hassan Al Thawadi, head of the Qatar 2022 World Cup organizing committee, center, and FIFA Secretary General Jerome Valcke give a press conference, in Doha. Qatar is keeping quiet about the American and Swiss raids that have rocked footballs world governing body FIFA and thrown a new unwelcome spotlight on the tiny Gulf nations hosting of the 2022 World Cup.  (AP Photo/Osama Faisal, File)
FILE - In this Wednesday, Feb. 25, 2015, file photo, Nasser Al Khater Qatar 2022 Local Organizing Committee Deputy CEO, left, Hassan Al Thawadi, head of the Qatar 2022 World Cup organizing committee, center, and FIFA Secretary General Jerome Valcke give a press conference, in Doha. Qatar is keeping quiet about the American and Swiss raids that have rocked footballs world governing body FIFA and thrown a new unwelcome spotlight on the tiny Gulf nations hosting of the 2022 World Cup. (AP Photo/Osama Faisal, File) AP

Στον "αέρα" μοιάζει η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 από το Κατάρ, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την απομόνωση του εμιράτου από έξι αραβικές χώρες.

Η απομόνωση του Κατάρ από έξι αραβικά κράτη που θεωρούν ότι προωθεί την ισλαμική τρομοκρατία προκαλεί σοβαρό "πονοκέφαλο" στη FIFA, πέντε χρόνια πριν από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο μικρό κράτος του Κόλπου.

Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Ανατολική Λιβύη και Μπαχρέιν (αλλά και οι Μαλδίβες) διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αποσταθεροποιεί την περιοχή, με συνέπεια να καθιστά πολύ δύσκολη τη συμμετοχή αραβικών ομάδων στο τουρνουά του 2022, εάν η κατάσταση παραμείνει τεταμένη.

Ήδη αποφασίστηκε κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην "Qatar Airways", αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί της μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Οι εταιρείες "Etihad", "Emirates" και "Flydubai" αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η "Qatar Airways" ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας "Saudi" έλαβε ανάλογο μέτρο.

Επιπλέον, αποφασίστηκε κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, ενώ μεταξύ άλλων απαγορεύτηκε στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

"Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την τοπική οργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022 και την Ανώτατη Επιτροπή για την Διεκπεραίωση που διαχειρίζεται τα ζητήματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτήν τη στιγμή", απάντησε η FIFA σε email προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" που ζήτησε ένα σχόλιο από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Το " Reuters" απευθύνθηκε τόσο στην οργανωτική επιτροπή του Κατάρ όσο και στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Ασίας (AFC), ωστόσο αμφότερες αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB), Ράινχαρντ Γκρίντελ, σχολίασε για το ζήτημα: "Θα συζητήσουμε τη νέα, περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην περιοχή και ειδικά στο Κατάρ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε τέτοια ζητήματα θα είμαστε προφανώς σε πολύ στενή επαφή με την UEFA".

"Υπάρχουν ακόμα πέντε χρόνια μέχρι να αρχίσει το Μουντιάλ. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πολιτική επίλυση, αντί στις απειλές και στο μποϊκοτάζ. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η ποδοσφαιρική κοινότητα παγκοσμίως πρέπει να συμφωνήσει ότι τα μεγάλα τουρνουά δεν πρέπει να διεξάγονται σε χώρες που υποστηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία", ανέφερε ο Γκρίντελ, ο οποίος αποτελεί και μέλος του Συμβουλίου της FIFA.

Φέτος, το Κατάρ είναι προγραμματισμένο να διοργανώσει 72 αθλητικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 39 είναι διεθνή τουρνουά. Μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής και μίτινγκ του Diamond League της IAAF, ενώ τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης.

Photo credits: AP Photo/Osama Faisal

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ