ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ

Μπακασέτας: Τα πέντε πράγματα που μάθαμε για τον αρχηγό της Εθνικής μέσα από το ντοκιμαντέρ του

Μπακασέτας: Τα πέντε πράγματα που μάθαμε για τον αρχηγό της Εθνικής μέσα από το ντοκιμαντέρ του
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS / AFP

Το SPORT24 παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ του Τάσου Μπακασέτα που περιγράφει τη ζωή του στην Τραπεζούντα, στέκεται σε συγκεκριμένες στιγμές στο πρωτάθλημα, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του, αλλά και αποτυπώνει τον θρίαμβο και τον άθλο της Τράμπζονσπορ. Τα πέντε πράγματα που δεν γνώριζες για τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας.

Στον αέρα βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα το απίθανο ντοκιμαντέρ του Τάσου Μπακασέτα που μεταξύ άλλων περιγράφει εκτός από τη ζωή του και την Τράμπζονσπορ γι' αυτά που πρεσβεύει, την ιδιαίτερη αγάπη του κόσμου της και ξεδιπλώνονται σταδιακά ωραίες ιστορίες από αυτή την ιστορική πορεία προς την κορυφή του τουρκικού πρωταθλήματος.

Στο ντοκιμαντέρ μάλιστα, συμμετέχουν ο Μανώλης Σιώπης, ο Μάρεκ Χάμσικ, ο Αντρέας Κορνέλιους, ο Μπρούνο Πέρες, ο Έντιν Βίστσα, ο Τζανίνι Ταβάρες Σεμέδο, ο Αμπντελκαντίρ Ομιούρ, ο Ντορουκχάν Τοκιόζ και ο Ερτσέ Καρντεσλέρ.

Το SPORT24 παρακολούθησε το video διάρκειας 48 λεπτών και σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας.

1. Οι παίκτες της Τράμπζονσπορ τον έβριζαν και τον μούτζωναν

Κι όμως, ο Τάσος Μπακασέτας ο οποίος αγαπήθηκε από τον κόσμο της Τραπεζούντας -όσο λίγοι-, που σημείωσε οκτώ γκολ και μοίρασε ισάριθμες ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 38 χρόνια, δεν έλαβε θερμή υποδοχή όταν πάτησε το πόδι του στην Τράμπζονσπορ.

Η ιστορία ξεκινάει τον Ιούνιο του 2020, τότε που το γκολ του Μπακασέτα με την Αλάνιασπορ στο 90+5’ σφράγισε την ισοπαλία 2-2, και οδήγησε την Τράμπζονσπορ στην απώλεια δύο πολύτιμων βαθμών στη μάχη του τίτλου, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη δεύτερη θέση, πίσω από την Μπασάκσεχιρ –θέση την οποία διατήρησε μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ του Τάσου Μπακασέτα "BORDO MAVI: The Inside Tale of Trabzonspor"
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ του Τάσου Μπακασέτα "BORDO MAVI: The Inside Tale of Trabzonspor" PRINT SCREEN YOUTUBE

Πώς τα φέρνει όμως η ζωή και το ποδόσφαιρο; Ο άνθρωπος λοιπόν, ο οποίος στέρησε βαθμούς και έβαλε το δικό του λιθαράκι για να μη στεφθεί η Τράμπζονσπορ πρωταθλήτρια Τουρκίας τη σεζόν 2010/21, έκανε τα πάντα για να τη δει στην κορυφή του τουρκικού ποδοσφαίρου δύο χρόνια μετά.

Βέβαια, ό,τι συνέβη το 2020 δεν είχε ξεχαστεί και όπως ο ίδιος αποκάλυψε το άκουσμα του ονόματός του δεν ήταν ό,τι πιο ευχάριστο στις τάξεις της ομάδας. Χαρακτηριστικό ήταν, πως παίκτες της Τράμπζονσπορ όταν άκουγαν το όνομά του στο ραδιόφωνο ή οπουδήποτε αλλού έβριζαν και μούτζωναν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ακόμα και όταν έφτασε στην Τραπεζούντα, κάποιοι παρέμειναν διστακτικοί και πιο απόμακροι απέναντί του, με τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν μου πολυμιλούσαν". Δεν κράτησε για πολύ βέβαια, αφού ο Έλληνας διεθνής γρήγορα έγινε κομμάτι του συλλόγου.

2. Ο υποστηρικτικός συμπαίκτης, ο ρόλος του δασκάλου και η αργοπορία

Ο Μπακασέτας δεν έγινε "ένα" με την ομάδα και τους συμπαίκτες του απλά επειδή "έδεσε" και πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις. Για τους περισσότερους είναι οικογένεια κι αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα του και τη στήριξη που προσφέρει σε όποιον συμπαίκτη του βλέπει πως τη χρειάζεται.

Όταν ο Ντορουκχάν Τοκιόζ είχε έναν σοβαρό τραυματισμό και πολλοί υποστήριζαν πως ίσως αυτός να του στοιχίσει το τέλος της καριέρας του, ο Μπακασέτας τον προσκάλεσε στην Ελλάδα για να προπονηθούν μαζί. "Θα σου δώσει και τη ψυχή του, θα σε βοηθήσει στα πάντα", ήταν τα λόγια του Μανώλη Σιώπη.

Ο Τάσος Μπακασέτας αγκαλιάζει συμπαίκτη του στην Τράμπζονσπορ
Ο Τάσος Μπακασέτας αγκαλιάζει συμπαίκτη του στην Τράμπζονσπορ PRINT SCREEN YOUTUBE

Δεν είναι όμως, εκείνος που θα "χαϊδέψει τα αυτιά" κανενός, με τον Σιώπη να συνεχίζει: "Είναι δύσκολος σαν συμπαίκτης, αν πιστεύει σε σένα, θα σου βγάλει το λάδι. Δεν θα θες να είσαι δίπλα του". Θέλει το καλύτερο για εκείνον, την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Μάλιστα, η πίεση αυτή τελικά, φέρνει αποτελέσματα, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας μέσος, τονίζοντας πως ο Μπακασέτας και οι "μέθοδοί' του τον έχουν κάνει καλύτερο ποδοσφαιριστή.

Ο Σιώπης βέβαια, έθεσε επί τάπητος και μία από τις "αδυναμίες" του αρχηγού της γαλανόλευκης και αυτή είναι η καθυστέρηση. "Δίνουμε ραντεβού 8:30 για παράδειγμα. Εγώ θα φτάσω 8:20, ενώ εκείνος παρά τέταρτο, παρά δέκα, 9. Το αποκορύφωμα βέβαια, είναι η στιχομυθία που ακολουθεί στη συνέχεια. "Κι όταν φτάνει σου λέει: "Γιατί έφτασες τόσο νωρίς;", ανέφερε ο Σιώπης.

3. Το έθιμο με τις φανέλες

Ένα από τα πράγματα που πιθανότατα οι περισσότεροι να αγνοούσαν είναι πως οι φανέλες αποτελούν κάτι σαν έθιμο για την Τράμπζονσπορ.

Ο Τάσος Μπακασέτας στο κέντρο της Τραπεζούντας με οπαδό της Τράμπζονσπορ που φοράει τη φανέλα του
Ο Τάσος Μπακασέτας στο κέντρο της Τραπεζούντας με οπαδό της Τράμπζονσπορ που φοράει τη φανέλα του PRINT SCREEN YOUTUBE

Όπως αποκάλυψε ο Μπακασέτας, μόλις καταφτάσει στην ομάδα ένας καινούριος παίκτης, την ημέρα της παρουσίασής του διαπραγματεύεται με τον πρόεδρο για το πόσες φανέλες θα αγοράσει. Ο ίδιος είχε αγοράσει περίπου 1000 φανέλες και πλέον του έχουν απομείνει περίπου 200-300.

4. Οι επικαλαμίδες με τα αγαπημένα του πρόσωπα και τα αποφθέγματα των Κόμπι Μπράιαντ και Μάικλ Τζόρνταν

Σε μία από τις σκηνές του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι επικαλαμίδες του 29χρονου, οι οποίες είναι "ντυμένες" με τα αγαπημένα του πρόσωπα, όπως η σύντροφος και ο αδερφός του.

Οι φωτογραφίες με τους δικούς του ανθρώπους κοσμούν τη μία από τις δύο επικαλαμίδες, με τη δεύτερη να είναι αφιερωμένη σε δύο θρύλους του μπάσκετ.

Οι επικαλαμίδες του Τάσου Μπακασέτα
Οι επικαλαμίδες του Τάσου Μπακασέτα PRINT SCREEN YOUTUBE

Συγκεκριμένα, ο Μπακασέτας έχει επιλέξει δύο αποφθέγματα. "Ό,τι αρνητικό – πίεση, προκλήσεις – είναι όλα μια ευκαιρία για μένα να ανέβω", έλεγε ο Κόμπι Μπράιαντ. "Απέτυχα ξανά και ξανά στην ζωή μου. Και γι' αυτό πέτυχα», υποστήριζε ο Μάικλ Τζόρνταν, με τις δύο φράσεις να αποτελούν το moto του Μπακασέτα.

5. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας του

Ένα γκολ μπορεί να μείνει χαραγμένο στη μνήμη ενός ποδοσφαιριστή για πολλούς λόγους: είτε λόγο της τρομερής εκτέλεσης, είτε λόγο της χρονικής στιγμής που αυτό ήρθε, είτε εξαιτίας της σημασίας που έφερε. Ο Τάσος Μπακασέτας δεν θα ξεχάσει ποτέ το γκολ στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Γαλατάσαραϊ στις 23 Ιανουαρίου 2022.

Σίγουρα, έχει σημειώσει πολύ πιο θεαματικά τέρματα, εκείνο όμως ήταν σημαντικό για άλλο λόγο. Ήρθε μετά τα δύο χαμένα πέναλτι που είχε ο 29χρονος στο προηγούμενο ματς με την Γκιρεσούνσπορ και ύστερα από την κακή ψυχολογική κατάσταση που ήταν απόρροια της αστοχίας του. Λειτούργησε σαν λύτρωση για τον Έλληνα διεθνή, που αναζητούσε το restart.

Την ίδια στιγμή η ομάδα βρισκόταν στο -9 από την Κόνιασπορ, η οποία είχε και ένα παιχνίδι λιγότερο, με τους βαθμούς να είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμοι.

Ο Τάσος Μπακασέτας με την ελληνική σημαία μετά την κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος με την Τράμπζονσπορ
Ο Τάσος Μπακασέτας με την ελληνική σημαία μετά την κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος με την Τράμπζονσπορ PRINT SCREEN YOUTUBE

Πλέον ο Μπακασέτας αναγνωρίζει την αξία του: "Έχω αλλάξει. Ξέρω τι παίκτης είμαι. Η Τράμπζονσπορ με βοήθησε να γίνω αυτό που πάντα ήθελα, να είμαι σημαντικό μέρος μίας ομάδας", δήλωσε ο αρχηγός της Εθνικής μας.

TAGS ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ