THE SPORTS ECONOMIST

Μπακασέτας: Νέο "βασιλικό" συμβόλαιο με την Τραμπζονσπόρ ή μεταγραφή

Ο Τάσος Μπακασέτας
Ο Τάσος Μπακασέτας

Πρόθεση της διοίκησης της Τραμπζονσπόρ είναι να πάει κόντρα στην πολιτική οικονομικής περιστολής προτείνοντας νέο συμβόλαιο με βελτιωμένες αποδοχές στον Τάσο Μπακασέτα, με την ελπίδα να "δέσει" στην Τραπεζούντα τον αρχηγό της Εθνικής και να σβήσει τις ενδείξεις για επιδίωξη μεταγραφής.

Διαφορετικά περίμεναν στην Τραπεζούντα τη φετινή σεζόν, αυτήν δηλαδή που θα υπερασπίζονταν τον τίτλο του πρωταθλητή Τουρκίας, τίτλο που κατέκτησαν για πρώτη φορά πέρυσι τέτοια εποχή μετά από 39 χρόνια. Δεν κύλησε όμως καλά.

Η "θύελλα" έμεινε γρήγορα εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος, καταλήγοντας τελικά εύκολα εκτός και ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Κάτι που μάλιστα ήταν ξεκάθαρο από πολύ νωρίς, ουσιαστικά από τα μέσα της σεζόν.

Και αυτό οδήγησε σε αλλαγές. Σε πολλές αλλαγές και σε πολλά επίπεδα. Άλλαξε - κατόπιν εκλογών - ο πρόεδρος, με τον Ερτουγκρούλ Ντογκάν να διαδέχεται τον Αχμέτ Αγκάογλου. Ακολούθησε η αλλαγή στον πάγκο, με τον προπονητή του πρωταθλήματος, τον Αμπντουλάχ Αβτσί να αποχωρεί και τον Κροάτη Νέναντ Μπιέλιτσα (ύστερα από διάφορα στο ενδιάμεσο πειράματα) να αναλαμβάνει τα ηνία.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η περιστολή του μπάτζετ. Τόσο… εν κινήσει, μεσούσης της σεζόν όσο και εν όψει της επόμενης. Χαρακτηριστικό πως μόνο μετά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια για μείωση κατά 20% ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Τρεις ποδοσφαιριστές παραχωρήθηκαν τότε. Από τους τέσσερις δανεικούς στο ρόστερ της «θύελλας» για κανέναν δεν έγινε ούτε καν συζήτηση για χρήση buy out ή έστω παράταση του δανεισμού τους, με τους δύο ήδη (Γκμπαμέν και Ουνιουβάρ) να έχουν αποχωρήσει, ο Μάρεκ Χάμσικ ανακοίνωσε προ ημερών την απόσυρσή του από τα γήπεδα, ενώ τέλος αποδεσμεύτηκε και ο Βραζιλιάνος αμυντικός, Βίκτορ Χιούγκο.

Αποφάσεις - σημάδια για επιδίωξη μεταγραφής

Προσπάθεια εξορθολογισμού η οποία θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι. Όχι μόνο με αποδεσμεύσεις, αλλά και με προσπάθεια για πωλήσεις. Και εδώ μπαίνει το κεφάλαιο Τάσος Μπακασέτας για την Τραμπζονσπόρ, μιας και ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας είναι μαζί με τον διεθνή Τούρκο τερματοφύλακα, Ουγκουρτσάν Τσακίρ αυτοί για τους οποίους ρεαλιστικά πιστεύεται πως μπορούν να υπάρξουν οι καλύτερες προσφορές.

Η πώληση του Τσακίρ εκτιμάται το πιθανότερο σενάριο, μιας και είναι και εκατέρωθεν επιθυμητή. Κάτι ανάλογο θεωρούνταν πως ισχύει και για τον "Μπάκα". Οι πρόσφατες άλλωστε αλλαγές του 30χρονου μέσου στο στάτους της εκπροσώπησής του, ερμηνεύτηκαν ως σαφές σήμα πρόθεσης μεταγραφής.

Χωρίς παράλληλα να διαφαίνεται και κάτι διαφορετικό και από την πλευρά της Τραμπζονσπόρ, πέραν φυσικά της - και σε αυτό το επίπεδο - προσαρμογής στα νέα δεδομένα ως προς τις απαιτήσεις της. Πέρυσι, αυτές κυμαίνονταν αν όχι στα όρια του buy out - 12 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή - αλλά κάπου εκεί κοντά.

Πρόταση πάντως, δεν έφτασε στην Τραπεζούντα. Φέτος και με πρόσθετο δεδομένο ότι το συμβόλαιο του "Μπάκα" ολοκληρώνεται σε έναν χρόνο, η θεώρηση της τιμολόγησης της Τραμπζονσπόρ ήταν αισθητά μειωμένη.

Παρά ταύτα, οι τελευταίες πληροφορίες - μετά και τη συμφωνία της "θύελλας" με τον κολλητό του Μπακασέτα, Δημήτρη Κουρμπέλη - θέλουν τον νέο πρόεδρο του τουρκικού συλλόγου να επιδιώκει να "δέσει" τον 30χρονο μέσο, προσφέροντάς του νέο συμβόλαιο, με αυξημένες μάλιστα αποδοχές.

Οι τρέχουσες είναι 1,25 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, αποδοχές που ακόμη και χωρίς αύξηση θα είναι από τις μεγαλύτερες στο μισθολόγιο της Τραμπζονσπόρ για τη νέα χρονιά.

Πόσο μάλλον με την αύξηση που θα προταθεί (αν δεν έχει ήδη γίνει) στον Μπακασέτα και που απηχεί εμπράκτως της σπουδαιότητας που έχει στο ρόστερ της "θύελλας", αλλά και τη διάθεση της νέας διοίκησης να κάνει μια απολύτως χαρακτηριστική εξαίρεση στη νέα οικονομική πολιτική περιστολής που ήδη εφαρμόζεται.

Φτάνει για να δελεάσει τον Μπακασέτα; Πηγές κοντά στο διοικητήριο της Τραμπζονσπόρ δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, εκτιμώντας πως έτσι θα πειστεί ο κάπτεν της Εθνικής να αφήσει στην άκρη την αναζήτηση μιας μεταγραφής σε κάποιο καλύτερο πρωτάθλημα από το τουρκικό, παραμένοντας στην Τραπεζούντα.

Ασφαλέστερη σε κάθε περίπτωση είναι η υπομονή για κρίσεις και εκτιμήσεις. Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε, η προετοιμασία της "θύελλας" για τη νέα σεζόν ξεκινάει σε έναν μήνα, ενώ το παζάρι διαρκεί τρεις. Ξεκάθαρο πάντως πως με τη συγκεκριμένη ενέργεια από τη διοίκηση της Τραμπζονσπόρ, για τον Μπακασέτα η κατάσταση μετατρέπεται σε win – win.

Το πλαίσιο είναι πρόδηλα ευνοϊκό (ή τουλάχιστον ευνοϊκότερο σε σχέση με πέρυσι) ώστε να αναζητήσει και να βρει μια πολυπόθητη προσφορά για μεταγραφή, ενώ αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό τότε του προσφέρεται η δυνατότητα να επεκτείνει το συμβόλαιο του με ακόμη καλύτερες αποδοχές εξασφαλίζοντας έτσι ουσιαστικά στάτους... βασιλιά στην Τραπεζούντα.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ