ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μουντιάλ 2022, Πορτογαλία: Η λανθασμένη ερμηνεία κανονισμών οδήγησε στην απουσία του Μπερνάρντο Σίλβα από τους πανηγυρισμούς

Μουντιάλ 2022, Πορτογαλία: Η λανθασμένη ερμηνεία κανονισμών οδήγησε στην απουσία του Μπερνάρντο Σίλβα από τους πανηγυρισμούς
ANT1

Ο Μπερνάρντο Σίλβα δεν πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του το 1-0 της Πορτογαλίας, ώστε να αποτρέψει την Ελβετία από το να κάνει άμεσα σέντρα και να ισοφαρίσει σε ένα. Σωστά; Λάθος.

Το 1-0 της Πορτογαλίας από τον Γκονσάλο Ράμος κόντρα στην Ελβετία για τη φάση των 16 του Μουντιάλ 2022 έφερε ένα... τσούρμο Ιβήρων να πανηγυρίζουν μπροστά στην κερκίδα. Ο Μπερνάρντο Σίλβα έφυγε από εκεί κι έμεινε μόνος του στο σημαιάκι του κόρνερ, σαν να ήταν... τσακωμένος με κάποιους συμπαίκτες του. Τι συνέβη στην πραγματικότητα;

Η εξήγηση είναι απλή και επανέρχεται στη δημοσιότητα έπειτα από κάθε μεγάλη διοργάνωση όπου καταγράφονται αντίστοιχες εικόνες. Μέχρι να υπάρξει η αντιστοίχιση με τους κανονισμούς και να αποδειχθεί ότι ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι έκανε λάθος!

Ο Σίλβα ήταν ο πρώτος παίκτης που πήγε να πανηγυρίσει με τον σκόρερ στην άκρη του γηπέδου και στη συνέχεια κατέφθασαν οι συμπαίκτες τους για να πανηγυρίσουν μαζί. Όπως γίνεται εμφανές από το τηλεοπτικό πλάνο, ο 28χρονος μέσος προσπάθησε να... ξεφύγει από τις αγκαλιές και να επιστρέψει εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, όσο οι συμπαίκτες του πανηγύριζαν.

Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν γιατί θεώρησε ότι προφυλάσσει βέβαιο γκολ των Ελβετών. Πώς; Ακόμα και εντός των ομάδων υπάρχει η πεποίθηση πως ο αντίπαλος μπορεί να κάνει σέντρα και να αρχίσει ξανά έναν αγώνα, όταν ποδοσφαιριστές βρίσκονται εκτός αγωνιστικού χώρου και πανηγυρίζουν. Με την παρουσία του Σίλβα στο γήπεδο της Ελβετίας, στη θεωρία απέτρεπε την επανέναρξη του παιχνιδιού, στην πράξη όμως ήταν αχρείαστη, διότι υπάρχει χρόνια παρεξήγηση με τον Κανόνα 8 και το Άρθρο 1 της IFAB, του φορέα που είναι υπεύθυνος για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.

Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά τις σέντρες ενός αγώνα και περιγράφει τις ορθές διαδικασίες, καθώς και το τι επιτρέπεται. Τη στιγμή της σέντρας ισχύει ότι "όλοι οι παίκτες, εκτός του παίκτη που κάνει τη σέντρα, πρέπει να βρίσκονται στο δικό τους μισό γήπεδο".

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του IFAB γίνεται και η σχετική διευκρίνιση, με συμπληρωματική ερώτηση: "Μπορεί ο διαιτητής να σφυρίξει σέντρα έπειτα από ένα γκολ όταν οι παίκτες της ομάδας που σκόραρε βρίσκονται εκτός γηπέδου και πανηγυρίζουν; Όχι. Ο Κανόνας 8 ξεκάθαρα αναφέρει ότι "για κάθε σέντρα, όλοι οι παίκτες, εκτός από τον παίκτη που κάνει τη σέντρα, πρέπει να βρίσκονται στο δικό τους μισό γήπεδο".

Αυτό σημαίνει ότι για να κάνει σέντρα η Ελβετία, θα έπρεπε οι 11 Πορτογάλοι ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στο γήπεδό τους. Αν όλοι τους πανηγύριζαν στο κόρνερ μαζί με τον Ράμος, ο διαιτητής δεν θα μπορούσε να δώσει εντολή για σέντρα και θα έπρεπε να περιμένει το τέλος των πανηγυρισμών. Ο Σίλβα άδικα ανησύχησε και θα μπορούσε να συνεχίσει να πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του.

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 11:00), The Show Must Go On (12:00 - 14:00), Pame Stoixima Pre Game Show (15:30 - 16:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ VIRAL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ