FIFA

Μουντιάλ 2022: Η νορβηγική ομοσπονδία έστειλε 7 ερωτήματα στη FIFA για τις μεταρρυθμίσεις στο Κατάρ

Εργάτες στο γήπεδο του Λουσαΐλ στο Κατάρ
Εργάτες στο γήπεδο του Λουσαΐλ στο Κατάρ © 2019 HASSAN AMMAR/ASSOCIATED PRESS

Η νορβηγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έκανε 7 ερωτήσεις στη FIFA σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο Κατάρ και την ασφάλεια και ελευθερία εργατών, φιλάθλων, ΜΜΕ και της LGBTQ+ κοινότητας.

Η νορβηγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία απέστειλε επιστολή στη FIFA και συγκεκριμένα στον πρόεδρό της, Τζιάνι Ινφαντίνο, καθώς και στη γενική γραμματέα, Φάτμα Σαμούρα, με βασικό αντικείμενο 7 ερωτήματα σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και τις συνθήκες ζωής και εργασίας.

Τόσο η νορβηγική ΠΟ όσο και οι ποδοσφαιριστές της χώρας εδώ και καιρό έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, συζητώντας ακόμα και το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ της διοργάνωσης του 2022, εξαιτίας των δημοσιευμάτων που εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παρουσιάζοντας εκατόμβες νεκρών εργατών και άθλιες έως κακοποιητικές συνθήκες στις εγκαταστάσεις που ετοιμάζονται για τη διοργάνωση.

Τα ερωτήματα της νορβηγικής ομοσπονδίας αφορούν στο αν έχουν υπάρξει οι μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί το Κατάρ όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και αν εφαρμόζονται. Επίσης, ζητά από την παγκόσμια ομοσπονδία ενημέρωση για το αν φρόντισε οι μεταρρυθμίσεις να διατηρηθούν και μετά το πέρας της διοργάνωσης, αναρωτήθηκε για το αν θα υπάρχει ελευθερία λόγου σε δημοσιογράφους και φιλάθλους και τέλος καταπιάστηκε και με τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας που θα παρευρεθεί στη χώρα για το τουρνουά.

Τα 7 ερωτήματα της επιστολής

"1. Τι μεταρρυθμίσεις έχουν καταγραφεί απ' τη FIFA που δείχνουν ότι το Κατάρ άρχισε να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργατών και την ασφάλειά τους;

2. Πώς η FIFA θα ελέγξει αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις πράγματι υλοποιήθηκαν;

3. Πώς η FIFA θα διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ανακλήθηκαν και πώς ότι θα διατηρηθούν στο Κατάρ και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022;

4. Πώς η FIFA διασφαλίζει ότι τα ΜΜΕ θα έχουν πρόσβαση στο Κατάρ πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πώς η FIFA θα διασφαλίσει ότι η ασφάλεια και η ελευθερία του Τύπου είναι εγγυημένες για τους δημοσιογράφους;

5. Οι φίλαθλοι κι οι ποδοσφαιριστές θα έχουν την ελευθερία να εκφράζονται κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

6. Μπορεί η FIFA να εγγυηθεί ότι τα δικαιώματα των ξένων γυναικών που θα εργάζονται είναι διασφαλισμένα;

7. Τι έχει γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γκέι, οι λεσβίες, ο κόσμος με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό θα αισθάνονται ασφαλείς με το να παρευρίσκονται στο τουρνουά και τι έχει κάνει η FIFA ώστε να προωθήσει τα δικαιώματα των μη ετεροφυλόφιλων στο Κατάρ;

Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει θετικές αλλαγές, αλλά θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις στο τι πραγματικά κάνει η FIFA για να ελέγξει τις αλλαγές και την εφαρμογή τους. Είναι επίσης σημαντικό για εμάς η FIFA να έχει ξεκάθαρο πλάνο αυτές οι αλλαγές να διατηρηθούν και μετά τη διοργάνωση.

Επιπροσθέτως, ζητούμε απ' τη FIFA να διενεργήσει ενδελεχή έρευνα για τα δημοσιεύματα περί θανάτων μεταξύ μεταναστών εργατών στο Κατάρ, που αποκάλυψε ο Guardian τον Φεβρουάριο".

Photo Credits: © 2019 Hassan Ammar/Associated Press

TAGS FIFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ