ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ

Μέσι: Οι οικονομικές συμφωνίες γιγάντων που οδήγησαν τον Αργεντινό στην Ίντερ Μαϊάμι

Argentina's Lionel Messi reacts during the World Cup final soccer match between Argentina and France at the Lusail Stadium in Lusail, Qatar, Sunday, Dec.18, 2022. (AP Photo/Manu Fernandez)
Argentina's Lionel Messi reacts during the World Cup final soccer match between Argentina and France at the Lusail Stadium in Lusail, Qatar, Sunday, Dec.18, 2022. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO / MANU FERNANDEZ

Ο συνασπισμός εμπορικών κολοσσών με το MLS οδήγησε σε μία πρόταση που ο Λιονέλ Μέσι δεν μπορούσε να αρνηθεί. Μέχρι πότε θα αγωνίζεται στην Ίντερ Μαϊάμι και οι αριθμοί που ζαλίζουν, αρχής γενομένης με τον εικοσαπλασιασμό της τιμής των εισιτηρίων.

Ο Λιονέλ Μέσι αποτελεί παίκτη της Ίντερ Μαϊάμι, όπως ανακοίνωσε πρώτα ο ίδιος και κατόπιν ο σύλλογος, με διαφορά ορισμένων λεπτών, το βράδυ της Τετάρτης. Ταυτόχρονα, ο Αργεντινός διεθνής άφησε τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα και της Αλ Χιλάλ να ονειρεύονται τι θα γινόταν αν...

Τρεις εβδομάδες πριν συμπληρώσει τα 36, ο Μέσι μοιάζει να υπέγραψε το τελευταίο συμβόλαιο της επαγγελματικής καριέρας του, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιουλίου, όταν θα ανοίξει το θερινό μεταγραφικό παράθυρο στο MLS και οι σύλλογοι θα μπορούν να εγγράψουν τους νέους παίκτες τους.

Το συμβόλαιο που θα καταταθεί θα είναι το πιο ισχυρό στην ιστορία του αμερικανικού πρωταθλήματος. Ακόμα και από εκείνο του ανθρώπου που τον πήγε στις ΗΠΑ, του ανθρώπου που ουσιαστικά έβαλε το πρωτάθλημα της χώρας στον σύγχρονο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Apple TV και Adidas οι λέξεις κλειδιά

Ο Μέσι είχε στα χέρια του εδώ και μήνες πρόταση 400.000.000 ευρώ ετησίως από την Αλ Χιλάλ για δύο χρόνια, με τα δικαιώματα εικόνας να παραμένουν δικά του σε ποσοστό 100%. Ακόμα κι αν είχε μηδενική περιουσία, ο Αργεντινός θα γινόταν δισεκατομμυριούχος μέχρι το 2025 μόνο χάρη στο συγκεκριμένο συμβόλαιο.

Το απέρριψε. "Αν ήταν ζήτημα χρημάτων, θα πήγαινα στη Σαουδική Αραβία ή αλλού. Μου φαίνονταν πολλά τα λεφτά και η άληθεια είναι ότι η απόφασή λήφθηκε για άλλους λόγους και όχι για τα λεφτά", δήλωσε στη μακροσκελή κοινή συνέντευξη σε Mundo Deportivo και Sport, όπου εξηγούσε τους λόγους της απόφασής του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η μισή αλήθεια είναι αυτή του 35χρονου σούπερ σταρ. Η άλλη μισή είναι αυτή που αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, σχετικά με το πώς θα καλυφθεί οικονομικά ο Μέσι. Διότι η πρόταση της Ίντερ Μαϊάμι είναι η δεύτερη καλύτερη που είχε ο Μέσι στα χέρια του και είναι κι αυτή τουλάχιστον πλουσιοπάροχη.

Το Athletic παρουσιάζει ορισμένες πληροφορίες σχετικές με το deal και το πως επηρεάζεται από δύο κολοσσούς στον τομέα τους, έστω κι αν τα ποσά που θα καταλήξουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Αργεντινού δεν είναι γνωστά.

Αρχικά, η Apple είναι η εταιρία που προσέφερε 2.300.000.000 ευρώ την άνοιξη για να πάρει τα δικαιώματα προβολής του πρωταθλήματος για 10 χρόνια και ως εκ τούτου εκείνη που έχει τον πρώτο λόγο για το τι θα ήθελε να προβάλλεται στις διαδικτυακές οθόνες.

Το Docuseries των τεσσάρων μερών με πρωταγωνιστή τον Μέσι στα Παγκόσμια Κύπελλα είναι μία αρχή, όμως το real thing είναι κάτι πιο ισχυρό και γι' αυτό η Apple ήρθε σε συμφωνία με το MLS ώστε ένα ποσοστό από τα έσοδα των νέων συνδρομητών του Apple TV+ να καταλήξουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μέσι.

Η Adidas από την πλευρά της είναι η εταιρία αθλητικού υλικού που στηρίζει από το 2006 τον Αργεντινό σούπερ σταρ και ταυτόχρονα ένας από τους πιο μεγάλους χορηγούς του MLS. Η συνεργασία άρχισε το 1996 και επεκτάθηκε προσφάτως για έξι χρόνια με αντάλλαγμα 775.000.000, ώστε η εταιρία να προμηθεύει με αθλητικό υλικό τις 29 ομάδες του πρωταθλήματος και να σχεδιάζει την επίσημη μπάλα.

Ο γερμανικός γίγαντας φέρεται να έδωσε τα χέρια με το MLS, ώστε αν ο Μέσι αγωνιστεί στις ΗΠΑ, να του δώσει ένα ποσοστό από την προσδοκώμενη αύξηση των κερδών.

Do it like Beckham

Το πράσινο χαλί δολαρίων που στρώθηκε στον Μέσι για να αψηφίσει την Μπαρτσελόνα (από τη στιγμή που ούτως ή άλλως είχε απορρίψει στο μυαλό του την Αλ Χιλάλ) δεν σταμάτησε εκεί. Η πρόταση της Ίντερ Μαϊάμι και του MLS φέρεται να περιλαμβάνει κι έναν όρο που θυμίζει... Μπέκαμ.

Όταν ο Άγγλος σταρ άφησε τη Ρεάλ για να γίνει παίκτης της Λος Άντζελες Γκάλαξι, πέραν του συμβολαίου του, επωφελήθηκε από αρκετές παράλληλες επικερδείς συμφωνίες που σύναψε με τη λίγκα. Μία εξ αυτών ήταν η δυνατότητα να αγοράσει μία από τις νέες ομάδες που θα ιδρύονταν στο μέλλον για μόλις 23.000.000.

Ο Μπέκαμ άσκησε αυτό το δικαίωμα μέσω της εταιρίας "Miami Beckham United" και το 2018 η Ίντερ Μαϊάμι έλαβε άδεια συμμετοχής στο MLS ως η (τότε) 25η ομάδα της λίγκας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μέσι θα αποκτήσει ένα μετοχικό μερίδιο της Ίντερ Μαϊάμι και ενδέχεται να του παραχωρηθεί το δικαίωμα να αγοράσει κι αυτός το δικό του franchise όταν ολοκληρώσει την καριέρα του.

Σημαντική λεπτομέρεια; Η χρηματιστηριακή αξία της Ίντερ Μαϊάμι αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται σε 560.000.000 και με την απόκτηση του Μέσι εκτιμάται ότι θα αγγίξει δεκαψήφιο ποσό, παρότι ο Μπέκαμ την αγόρασε για μόλις 23.000.000.

Το μυστήριο με τη χρονική διάρκεια και το Μουντιάλ 2026

Όλο αυτό το διάστημα, οι πληροφορίες των ΜΜΕ για τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου ήταν ανάμικτες. Ορισμένα υποστήριζαν ότι θα υπογράψει για δύο χρόνια, άλλα για τρία.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν τον Μέσι σύμβολο των δύο κορυφαίων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων που θα φιλοξενήσουν τα επόμενα χρόνια. Το 2024 θα διοργανώσουν το Copa América και δύο χρόνια αργότερα το Παγκόσμιο Κύπελλο, μαζί με Μεξικό και Καναδά, αν και τα περισσότερα παιχνίδια θα διεξαχθούν στο έδαφός των ΗΠΑ.

Ομοίως, ο Μέσι βλέπει με ιδανικό μάτι το γεγονός ότι παίζοντας στην Ίντερ Μαϊάμι, θα μπορεί να πει "αντίο" στην εθνική Αργεντινής... εντός έδρας. Η παράκτια μητρόπολη της νότιας Φλόριντα θα γίνει το σπίτι του μέχρι το καλοκαίρι του 2026 και το Μουντιάλ, το οποίο ενδέχεται να είναι και η τελευταία διοργάνωση του Μέσι, αν επιθυμεί να αγωνίζεται μέχρι τότε.

Το βέβαιο είναι πως το συμβόλαιό του δεν θα είναι κλειστό τριετές, αλλά θα είναι 1+1+1. Αυτήν τη στιγμή είναι ασφαλισμένος μέχρι το 2024 και η συμφωνία θα ανανεώνεται στο τέλος κάθε έτους, μέχρι το καλοκαίρι του 2026, όπως αναφέρει ο Αργεντινός δημοσιογράφος και φίλος του Μέσι, Γκαστόν Εντούλ.

Η βιωσιμότητα του πλάνου είναι αυταπόδεικτη

Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ερώτημα για το αν ένας αστέρας θα καταφέρει να βγάλει τα χρήματα που δαπανώνται για την απόκτησή του. Οι αρχικοί αριθμοί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έστω και εμμέσως τα έσοδα για όλο το αμερικανικό ποδόσφαιρο θα εκτοξευθούν σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα πρώτα δέκα λεπτά από την ανακοίνωση του Μέσι ότι θα συνεχιστεί την καριέρα του στις ΗΠΑ, οι followers της Ίντερ Μαϊάμι στο Instagram από 214.000 αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο και έκτοτε ο αριθμός δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει.

Το δε φημολογούμενο πρώτο παιχνίδι του, κόντρα στην Κρους Ασούλ στο Leagues Cup τον προσεχή Ιούλιο, έγινε sold out 1,5 μήνα νωρίτερα. Μάλιστα, το κοινό δεν ενοχλήθηκε από τον... εικοσαπλασιασμό της τιμής των εισιτηρίων, που την Τρίτη κόστιζαν 29 δολάρια και την Τετάρτη έφτασαν να κοστίζουν 477 τα πιο φθηνά.

Τα πάσης φύσεως εμπορικά έσοδα αναμένεται να γιγαντωθούν και τα ωφέλη της Ίντερ Μαϊάμι δεν θα περιοριστεί στις μεγαλύτερες πωλήσεις εμφανίσεων του Μέσι. Εξάλλου, οι σύλλογοι παραδοσιακά δεν εισπράττουν περισσότερα από το 10% των εσόδων επί των πωλήσεων μιας φανέλας, που στην προκειμένη περίπτωση κοστίζει έως και 159,99 δολάρια.

Ο Μπέκαμ υπολογίζεται ότι εισέπραξε συνολικά 238.000.000 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια στις ΗΠΑ, σε μία εποχή όπου το ρεκόρ μεταγραφής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν τα 77.500.000 του Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ.

Ο Μέσι αναμένεται να έχει πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη από τη δική του μεταγραφή, ως μεγαλύτερος σταρ από το... αφεντικό του, αλλά και ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Το φαβορί για την κατάκτηση της επόμενης Χρυσής Μπάλας δεν θα αγωνίζεται στην Ευρώπη, αλλά στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία.

TAGS ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΙΝΤΕΡ ΜΑΪΑΜΙ MLS ΗΠΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ