CHAMPIONS LEAGUE

Μαργαρίτης Σχοινάς: "Το παράδειγμα της EuroLeague δεν είναι καλό για το ποδόσφαιρο"

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στη διάρκεια ομιλίας του
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στη διάρκεια ομιλίας του EUROKINISSI

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μίλησε στην "Αθλητική Κυριακή" για το ζήτημα της Super League που συζητείται το ποδόσφαιρο, έκανε τις συγκρίσεις με την EuroLeague, ενώ στάθηκε στη σημασία του ευρωπαϊκού μοντέλου αθλητισμού.

Καλεσμένος της "Αθλητικής Κυριακής" την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για τη σημασία του ευρωπαϊκού μοντέλου αθλητισμού με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει από τους "μεγάλους" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος, της European Super League, που θα υποβαθμίσει εντελώς τόσο τα εθνικά πρωταθλήματα όσο και το Champions League της UEFA.

Μη χάσετε το podcast του Παντελή Διαμαντόπουλου για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Σε αυτό που έκανε ειδική μνεία είναι στο γεγονός πως κάτι τέτοιο θα έκοβε κάθε δεσμό των ευρωπαϊκών με τις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ τόνισε πως το παράδειγμα της EuroLeague αποδείχθηκε ότι δεν είναι καλό, βάσει αποτελέσματος.

Αρχικά δήλωσε πως "στην Ευρώπη έχουμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο. Ειδικά το ποδόσφαιρο είναι ένας άξονας ενσωμάτωσης, που φτάνει μέχρι και την τελευταία γωνιά της ευρωπαϊκής Ηπείρου, που έχει να κάνει με τα νέα παιδιά, με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα εθνικά πρωταθλήματα… Δε νοείται λοιπόν, ότι 15-20, οι πλουσιότεροι και οι ισχυρότεροι παίκτες, ή ομάδες, σε μία κλειστή λίγκα, θα μοιράζονται μεταξύ τους 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, στραγγαλίζοντας τα εθνικά πρωταθλήματα και διαρρηγνύοντας αυτό το δεσμό που υπάρχει ανάμεσα σε μία εθνική λίγκα, που με τη σειρά της χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Δε θέλουμε η Ευρώπη να γίνει μία καπιταλιστική ένωση των ισχυρών και των πλούσιων ομάδων, των ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εις βάρος όλων των υπόλοιπων. Αυτό δεν το δεχόμαστε στην Ευρώπη, θεωρούμε ότι ανατρέπει πολλές από τις συνιστώσες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Κάποιοι είπαν ότι συνταχθήκαμε με την UEFA, αλλά η UEFA συντάχθηκε με την Ευρώπη στη συγκεκριμένη περίπτωση".

Εν συνεχεία μίλησε:

Για τη σύνδεση του Champions League με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: "Το Champions League έχει μία άμεση σύνδεση με τα εθνικά πρωταθλήματα. Υπάρχει ένας δεσμός. Δεν είναι μία κλειστή ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα. Δεν παίζουν οι ίδιοι με τους ίδιους για πάντα, μοιράζοντας μεταξύ τους, τα καλά κομμάτια της τούρτας".

Για την αντιστοιχία που υπάρχει με το μπάσκετ: "Το μπάσκετ είναι άλλη κουβέντα. Εγώ θυμάμαι, όταν μεγάλωνα στα παιδικά και τα εφηβικά χρόνια μου, όλη η Ευρώπη, την Πέμπτη, σταματούσε για να δει το Κύπελλο Πρωταθλητριών του μπάσκετ. Δείτε που έφερε που έφερε το μπασκετικό προϊόν η κλειστή EuroLeague. Δε νομίζω ότι έκανε το μπάσκετ πιο δημοφιλές, πιο ανοιχτό. Δεν νομίζω ότι το καλό παράδειγμα η EuroLeague για το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι συνδεδεμένο με τις κοινωνίες, είναι συνδεδεμένο με τη διαφορετικότητα της Ευρώπης, είναι κομμάτι αξιακό του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Κι αυτή η εξέλιξη είναι κάτι που πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά".

Για την υπόθεση του ice skating και τους μηχανισμούς που έχει η Κομισιόν να αποτρέψει τη δημιουργία μίας λίκγας όπως η Super League: "Οι δικαστές που έκριναν την απόφαση για το ice skating δε νομίζω ότι θα την εφαρμόσουν στο ίδιο εύρος, αν κληθούν να κρίνουν την πορεία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δεν είναι συγκρίσιμα τα εμπορικά μεγέθη, δεν είναι συγκρίσιμος ο αντίκτυπος στις κοινωνίες μας.

Η αρμοδιότητα για την ευθύνη του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Η βασική ευθύνη για το αν θα προχωρήσει αυτό το σχέδιο ή όχι έχει να κάνει με την UEFA και τις εθνικές ομοσπονδίες. Εμείς παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία από την πολιτική ανταγωνισμού που θα μας επιτρέψουν να δούμε αν και κατά πόσο αυτό το πρωτάθλημα στρεβλώνει τις αρχές της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη, αλλά ξαναλέω, εδώ δεν είναι ένα νομικίστικο, ούτε ένα θεσμικό θέμα είναι ένα θέμα αξιακό. Έχει να κάνει με το τι σημαίνει το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Τα εθνικά πρωταθλήματα είναι κομμάτι για το τι σημαίνει η Ευρώπη σήμερα και τι αξιακό περιεχόμενο έχει. Το κακό με την Σούπερ Λίγκα, είναι το γεγονός ότι είναι κλειστή.

Το καλό με το Champions League είναι ότι κρατάει ανοιχτό το σύνδεσμο με τα εθνικά πρωταθλήματα. Κι εκεί υπάρχουν οι πλούσιοι και οι δυνατοί, αλλά προσωπικά, ως φίλαθλος και ως μέλος της Επιτροπής, δεν θα ήμουν καθόλου εναντίον ενός salary cap στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ακόμα και οι πλούσιοι, ή οι ισχυροί πρέπει να ξέρουν ότι κάπου υπάρχει ένα ταβάνι. Δεν μπορεί να σκουπίζουν την αγορά και να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Έχω πεποιθήσεις ισχυρές και δεν έχω πρόβλημα να τις διατυπώσω, αν και ξέρω ότι με αυτά που λέω έχει γίνει μεγάλος ντόρος πανευρωπαϊκώς, γιατί οι ισχυροί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μας. Νομίζω όμως, ότι εδώ είναι μονόδρομος. Πρέπει να υπερασπιστούμε το αξιακό περιεχόμενο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δε γίνεται αλλιώς".

Για τις προθέσεις της UEFA να μοιράσει περισσότερα χρήματα στις ομάδες: "Για να μην παρεξηγηθώ, εγώ δεν είμαι εναντίον της ελεύθερης οικονομίας, ούτε εναντίον του γεγονότος ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρέπει να γεννάει προϊόν και να έχει απόδοση. Επαναλαμβάνω όμως, ότι η διαφορά που έχω με την Super League είναι το γεγονός ότι είναι κλειστή. Αν η UEFA κάτσει κάτι και βρει ένα Champions League, που συνεχίζει να είναι ανοιχτό, αλλά παρέχει κάποιες εμπορικές διευκολύνσεις σε αυτούς που έχουν αντιρρήσεις, δε νομίζω ότι θα ήταν πρόβλημα.

Το πρόβλημα θα είναι να μιλάμε για κλειστή Super League, που θα σημάνει και το τέλος των εθνικών πρωταθλημάτων και θα αλλάξει το αξιακό περιεχόμενο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τα εθνικά πρωταθλήματα θα είναι κάτι σαν minor leagues, αλλά και η Super League, μετά από κάποια χρόνια, όπως είδαμε και στην EuroLeague, θα είναι μία βαρετή υπόθεση, θα παίζουν οι ίδιοι με τους ίδιους και θα μπουχτίσει το προϊόν. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι και για αυτούς καλό μεσομακροπρόθεσμα. Εγώ πάντως, ομολογώ ότι ενώ έβλεπα πολύ μπάσκετ, στην προ EuroLeague εποχή, πλέον βλέπω πολύ λίγο μπάσκετ".

TAGS CHAMPIONS LEAGUE EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ