ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ

Μάντσεστερ Σίτι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο ιστορικός πρώτος τελικός FA Cup, η παράδοση, οι αριθμοί και οι πιθανές ενδεκάδες

Manchester City's Erling Haaland, left, challenges for the ball with Manchester United's Casemiro during the English Premier League soccer match between Manchester City and Manchester United at Etihad stadium in Manchester, England, Sunday, Oct. 2, 2022. (AP Photo/Rui Vieira)
Manchester City's Erling Haaland, left, challenges for the ball with Manchester United's Casemiro during the English Premier League soccer match between Manchester City and Manchester United at Etihad stadium in Manchester, England, Sunday, Oct. 2, 2022. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μονομαχούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας και έχουν μια σειρά από λόγους για να θέλουν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου.

Μια ιστορική αναμέτρηση θα μαγνητίσει τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μονομαχούν στο Γουέμπλεϊ (03/06, 17:00, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24) για πρώτη φορά στην ιστορία τους (και τρίτη φορά στο σύνολο σε αυτό το γήπεδο) στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στην 142η "έκδοση" του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού τουρνουά στον κόσμο.

Το Λονδίνο θα κατακλυστεί από γαλάζια και κόκκινα πούλμαν προερχόμενα από το Μάντσεστερ σε ένα ακόμα ιστορικό επεισόδιο της αντιπαλότητας του ντέρμπι της πόλης του Λανκασίρ.

Η Σίτι θέλει να γίνει η δεύτερη ομάδα που θα κατακτήσει το τρεμπλ

Από τη μια πλευρά η πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, θέλει να γίνει η δεύτερη αγγλική ομάδα που θα κατακτήσει το τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League). Απέναντί της βρίσκει τη μοναδική ομάδα που το έχει κατορθώσει, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία σάρωσε τους τρεις πιο σημαντικούς τίτλους της χρονιάς το 1999 με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι.

Οι "πολίτες" μπαίνουν στο χορτάρι με τον τίτλο του φαβορί, καθώς και φέτος έδειξαν ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Αγγλία με την απόδοσή τους. Στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Πεπ Γκουαρδιόλα προστέθηκε ο Έρλινγκ Χάλαντ ο οποίος ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις απαιτήσεις της Αγγλίας και έχει πετύχει μια σειρά από γκολ, ωθώντας τη Σίτι στην κατάκτηση των στόχων.

Η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος "καημός" για τη Σίτι είναι η κατάκτηση του Champions League, ένα τρόπαιο που λείπει από την τροπαιοθήκη της, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υποτιμά το Κύπελλο, από τη στιγμή που υπάρχει η προοπτική του τρεμπλ.

Ο Τεν Χαχ θέλει να επαναφέρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή

Στον αντίποδα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαχ κατέκτησε το Λιγκ Καπ Αγγλίας, το πρώτο της τρόπαιο μετά από έξι χρόνια και τερμάτισε στην τρίτη θέση της Premier League, εξασφαλίζοντας μια θέση στο Champions League της επόμενης περιόδου. Μαζί με την κατάκτηση του Κυπέλλου δεδομένα στο τέλος της σεζόν θα μπει θετικό πρόσημο, παρά τη μέτρια πορεία στο Europa League.

Ο Ολλανδός τεχνικός έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της Γιουνάιτεντ προκειμένου να γίνει ο πρώτος προπονητής στη μετά - Φέργκιουσον εποχή, που θα επαναφέρει τους κόκκινους διαβόλους στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά και μέσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες με διάκριση και στο Champions League.

Τη φετινή σεζόν ο Τεν Χαχ θέλει να θέσει βάσεις προκειμένου μέσα στις επόμενες να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από μια δεκαετία. Έτσι για τη Γιουνάιτεντ αυτό δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για την κατάκτηση του Κυπέλλου, καθώς θέλει να ενισχύσει και τη δική της κληρονομιά στο Κύπελλο Αγγλίας, μιας και θέλει να πλησιάσει σε κατακτήσεις την Άρσεναλ, η οποία είναι η πολυνίκης του θεσμού.

Η παράδοση και οι αριθμοί των δύο ομάδων στο Κύπελλο Αγγλίας

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι δεύτερη σε κατακτήσεις Κυπέλλου Αγγλίας, έχοντας συνολικά 12 τίτλους σε 20 τελικούς, ενώ η Σίτι το έχει κατακτήσει έξι φορές και έχει πέντε ήττες σε τελικούς.

Η πιο πρόσφατη παράδοση στο Κύπελλο είναι συντριπτικά υπέρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς έχει κερδίσει τα πέντε από τα τελευταία έξι παιχνίδια που έχουν δώσει. Η τελευταία τους αναμέτρηση για το Κύπελλο ήταν τον Ιανουάριο του 2012, όταν επικράτησε 3-2 στο Έτιχαντ.

Η Σίτι με την κατάκτηση του Κυπέλλου θέλει να γίνει η τρίτη ομάδα που κατορθώνει την κατάκτηση του νταμπλ τουλάχιστον μια φορά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ το έχουν πετύχει τρεις φορές, ενώ οι Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άστον Βίλα και Πρέστον το έχουν πετύχει μια φορά. Σε αυτή την κατηγορία θα παραμείνουν οι πολίτες αν ηττηθούν.

Αντίθετα η Γιουνάιτεντ έχοντας κατακτήσει το Λιγκ Καπ, με την επικράτηση στον τελικό θα πανηγυρίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ στην ίδια χρονιά. Μέχρι και σήμερα το έχουν κατορθώσει η Λίβερπουλ δύο φορές (2000-01 και 2021-22) και από μια φορά οι Άρσεναλ (1992-93), Τσέλσι (2006-07) και Μάντσεστερ Σίτι (2018-19).

Τα νέα των δύο ομάδων

Ο Γκουαρδιόλα αναμένεται να διατηρήσει τον Ορτέγκα κάτω από τα δοκάρια και μένει να φανεί αν θα κάνει το ίδιο και με τους Μαχρέζ και Φόντεν που χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στο Κύπελλο στα προηγούμενα παιχνίδια, με τις πιθανότητες να μην είναι με το μέρος τους.

Αντίθετα κανονικά στην ενδεκάδα θα βρεθούν ο Άκε και ο Στόουνς στη μεσαία γραμμή στο πλάι του Ρόδρι, ενώ ο Έρλινγκ Χάλαντ για ένα ακόμα παιχνίδια θα ηγηθεί της επίθεσης της Σίτι.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Έρικ Τεν Χαχ δεν υπολογίζει στους τραυματίες Άντονι, Μαρσιάλ, Μαρτίνες, Σάμπιτσερ, Φαν Ντε Μπεκ. Ο Γκαρνάτσο θα είναι ο αντικαταστάτης του Άντονι, ενώ στο πλάι του Κασεμίρο αναμένεται να βρεθεί ο Κριστιάν Έρικσεν.

Στο βασικό σχήμα θα επιστρέψει και ο Ράφαελ Βαράν, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Χάρι Μαγκουάιρ που θα μείνει στον πάγκο.

Οι πιθανές συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μάντσεστερ Σίτι: Ορτέγκα, Γουόκερ, Ντίας, Άκε, Στόουνς, Ρόδρι, Σίλβα, Ντε Μπρόινε, Γκιντογάν, Γκρίλις, Χάλαντ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Γουάν Μπισάκα, Βαράν, Λίντελοφ, Σο, Κασεμίρο, Έρικσεν, Σάντσο, Φερνάντες, Γκαρνάτσο, Ράσφορντ.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ