ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι Γκλέιζερς πωλούν άλλο ένα 8% και η επόμενη ημέρα προετοιμάζεται

Διαδήλωση των οπαδών της Γιουνάιτεντ κατά των Γκλέιζερς
Διαδήλωση των οπαδών της Γιουνάιτεντ κατά των Γκλέιζερς AP PHOTO/JON SUPER

Είτε πρόκειται για μια σταδιακή προσπάθεια απεμπλοκής από τη Μάντσεστερ Γιουνέιτεντ είτε για τήρηση των δεσμεύσεων για άνοιγμα στον απλό κόσμο, η ουσία δεν αλλάζει: η οικογένεια Γκλέιζερ έθεσε προς πώληση άλλο ένα 8% των μετοχών που κατέχει στο αγγλικό κλαμπ.

Η φημολογία γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και κατ' επέκταση το οικονομικό μέλλον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενισχύεται, αναπόφευκτα, από την κίνηση της οικογένειας Γκλέιζερς ν' ανακοινώσει την πώληση 9.5 εκατομμυρίων μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η συνολική αξία αυτών ορίστηκε στα 161.2 εκατομμύρια ευρώ (186.9 εκατ. δολάρια), αντιστοιχεί στο 8% του μεριδίου που κατέχει η νυν, αμερικανική, ιδιοκτησία και η διαδικασία θα κλείσει στις 8 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε κάθε ενδιαφερόμενος κατέχει το δικαίωμα ν' αγοράζει το ποσοστό που επιθυμεί και να γίνεται μέτοχος του αγγλικού κλαμπ. Προς αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, διευκρινίστηκε ότι τα (όποια) χρήματα που θα συγκεντρωθούν εντός χρονικού ορίου δεν πρόκειται να καταλήξουν στα ταμεία των "κόκκινων διαβόλων".

Τούτο ερμηνεύτηκε ως μια ξεκάθαρη ένδειξη της προσπάθειας αποχώρησης των έξι παιδιών που κληρονόμησαν ισόποσα (15%) τις μετοχές του πατέρα τους Μάλκολμ μετά το θάνατό του τον Μάιο του 2014. Μεταξύ του 2003 και του 2005 ο Αμερικάνος μεγιστάνας είχε καταφέρει ν' αποκτήσει το αποκλειστικό κουμάντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξαγοράζοντας σταδιακά τα ποσοστά όλων των άλλων μετόχων. Από το 2006 που υπέστη εγκεφαλικό, την καθημερινότητα του κλαμπ ανέλαβαν να διαχειριστούν και να "τρέξουν" από κοινού οι Τζόελ και Άβραμ. Ο Κέβιν, ο Μπράιαν, η Ντάρσι και ο Έντουαρντ κατείχαν τιμητικές θέσεις, αλλά όχι ουσιαστική συμμετοχή στις αποφάσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Άβραμ ήταν ο πρώτος εκ των έξι μεγαλομετόχων που είχε θέσει προς πώληση ένας μέρος του δικού του μερτικού, αξίας 82.5 εκατομμυρίων ευρώ (70 εκατ. λιρών), με συνέπεια το ποσοστό της οικογένειας να μειωθεί αυτομάτως από το 78% στο 74.9%. Το νέο 8%, που διατίθεται πλέον προς πώληση, ανήκει στους Κέβιν και Έντουαρντ.

Κατά την οικογένεια, η πράξη εντάσσεται στη γενικότερη δέσμευση για άνοιγμα στη βάση του συλλόγου, αμέσως μετά το φιάσκο με την European Super League, στην οποία η οικογένεια Γκλέιζερ είχε πρωτοστατήσει - έως ότου αναγνωρίσει το σφάλμα της. Αναλυτές του αγγλικού ποδοσφαίρου, από την άλλη, εκτιμούν την κίνηση αυτή ως συνέχεια μιας απόπειρας σταδιακής απεμπλοκής από το μετοχολόγιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ύστερα από μια γεμάτη 15ετία.

Επί των ημερών τους, οι Red Devils έχουν κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, έξι σούπερ καπ και τρεις διεθνείς τίτλους (Champions League, Europa League, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), αλλά οι διακρίσεις της τελευταίας 5ετίας δεν συνάδουν με τα χρήματα που ξοδεύουν! Μάλιστα, υπό τον Εντ Γούντγουορντ στη θέση του επικεφαλής, το χρέος (στα τέλη του 2020) ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 133%.

Το Manchester United Supporters Trust (MUST) παλεύει καιρό για την ανατροπή του τωρινού καθεστώτος στη διοίκηση του κλαμπ, απαιτώντας αλλαγές, την ίδια στιγμή που μια ομάδα πλουσίων με την ονομασία "Κόκκινοι Ιππότες" εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, παρά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα τους μέσα στο 2021, θα βρουν τον τρόπο να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τα ηνία.

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ