FOOTBALL ANALYSIS

Ο καταποντισμός του Μάνταλου με Χιμένεθ

Φωτογραφική σύνθεση του Πέτρου Μάνταλου
Φωτογραφική σύνθεση του Πέτρου Μάνταλου 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Πέτρος Μάνταλος ανανέωσε έως το 2024 με την ΑΕΚ και ο Ηλίας Καλλονάς συγκρίνει την περσινή με τη φετινή παρουσία του, αλλά και την κατακόρυφη αγωνιστική πτώση του μετά τον ερχομό του Μανόλο Χιμένεθ.

Η ΑΕΚ γνωστοποίησε πρόσφατα πως ήρθε σε συμφωνία με τον Πέτρο Μάνταλο για νέο συμβόλαιο έως το 2024. Οι διοικούντες την Ένωση, προεξάρχοντος του Δημήτρη Μελισσανίδη, θεωρούν πως είναι ο κατάλληλος για να μπει ως αρχηγός στο νέο γήπεδο της ομάδας, την "OPAP Arena".

Η αλήθεια είναι πως ο Μάνταλος αποτελεί -δίχως αμφιβολία- τον πιο πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ την τελευταία δεκαετία. Η κουβέντα γύρω από τα ηγετικά χαρακτηριστικά του επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο και αποτελεί έναν τόπο έντονων διαφωνιών μεταξύ του κόσμου, αλλά και γενικότερα του "κιτρινόμαυρου" οργανισμού.

Τα ανέλυσε, άλλωστε, διεξοδικά ο Βαγγέλης Αρναούτογλου σε πρόσφατη αρθρογραφία του στο SPORT 24. Από την πλευρά μας, δεν πρόκειται να κρίνουμε/σχολιάσουμε αν είναι ο ιδανικός ηγέτης ή αρχηγός για την ΑΕΚ, αλλά οφείλουμε να παρουσιάσουμε, με τη συμβολή της Opta, την εικόνα που παρουσιάζει εντός γηπέδου.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΧΙΜΕΝΕΘ

Κι η πραγματικότητα είναι πως οι εμφανίσεις μέσα στο 2021 δεν θυμίζουν σε τίποτα την εξαιρετική παρουσία -σε ατομικό επίπεδο- στο πρώτο κομμάτι της σεζόν. Η ΑΕΚ έχει πολλά σκαμπανεβάσματα καθ' όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά ο Μάνταλος παρουσίαζε μία σταθερότητα στην αρχή της χρονιάς, βοηθώντας σημαντικά με τις ασίστ του. Ωστόσο, μετά την έλευση του Μανόλο Χιμένεθ, η αγωνιστική πτώση είναι κατακόρυφη.

Για να το διαπιστώσει κανείς αρκεί μια ματιά στις φετινές επιδόσεις του Μάνταλου επί Καρέρα και επί Χιμένεθ. Συγκεντρώσαμε τα πιο ουσιώδη στατιστικά της Opta, που αφορούν το κομμάτι της δημιουργίας, και σας τα παρουσιάζουμε σε ένα infographic.

Infographic με τα επιτεύγματα του Πέτρου Μάνταλου με Καρέρα και Χιμένεθ
Infographic με τα επιτεύγματα του Πέτρου Μάνταλου με Καρέρα και Χιμένεθ 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η προσπάθεια του Χιμένεθ να "συμμαζέψει" την άμυνα της ΑΕΚ είχε ξεκάθαρο αντίκτυπο στον τομέα της δημιουργίας και της ανάπτυξης, τόσο συνολικά όσο και σε ό,τι αφορά στον Μάνταλο. Η Ένωση, όπως τονίσαμε και σε πρόσφατη ανάλυση, έχει σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά την ίδια στιγμή η αμυντική εικόνα παραμένει προβληματική, με συνέπεια να μην έρχονται θετικά αποτελέσματα και νίκες.

Στην πραγματικότητα, ο Μάνταλος έχει καταποντιστεί σε νούμερα και επιδόσεις, παρουσιάζοντας μία εικόνα αντίστοιχη με της ομάδας του. Τον έχει παρασύρει ξεκάθαρα το... κύμα κι η απόφαση του Χιμένεθ να θέσει ως προτεραιότητα την αμυντική βελτίωση, η οποία δεν έχει έρθει, προς το παρόν. Όπως φαίνεται και στο infographic, η δημιουργία ευκαιριών ανά 90' έχει πέσει κατά 1/3 περίπου (1.6 έναντι 2.5), ενώ στο μισό έχει πέσει η δημιουργία μεγάλων ευκαιριών (0.19 έναντι 0.38).

Το στοιχείο που αποδεικνύει την κατακόρυφη πτώση του αρχηγού της ΑΕΚ στο κομμάτι της δημιουργίας είναι οι ασίστ, καθώς επί Χιμένεθ έχει δώσει μόνο μία, την ίδια ώρα που επί Καρέρα είχε προσφέρει 8(!) στους συμπαίκτες του. Ο χρόνος συμμετοχής είναι πάνω-κάτω ο ίδιος, επομένως είναι ξεκάθαρο ότι μπορούν να βγουν έγκυρα συμπεράσματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ

Κάνοντας μία σύγκριση της περσινής σεζόν, σε επίπεδο κανονικής διάρκειας πρωταθλήματος κι όχι playoffs, σε σχέση με τη φετινή, είναι φανερό πως ο Μάνταλος δεν απειλεί με την ίδια συχνότητα, αλλά παρουσιάζει μία μικρή βελτίωση στο κομμάτι της δημιουργίας. Βέβαια, η αδυναμία του 29χρονου μεσοεπιθετικού να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο απειλής με την περσινή σεζόν, έχει στοιχίσει ξεκάθαρα στο σκοράρισμα.

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά σε δημιουργία και απειλή, συγκεντρώσαμε σε ένα infographic τα πιο ουσιώδη στατιστικά που αφορούν τις δύο συγκεκριμένες παραμέτρους, κάνοντας μία σύγκριση της περσινής με τη φετινή σεζόν. Η επιλογή του Καρέρα να του προσφέρει μία ελευθερία κινήσεων, τον βοήθησε σημαντικά, έχοντας σταθερά καλά νούμερα και αποτελώντας τον κορυφαίο δημιουργό της Ένωσης

Infographic με τα επιτεύγματα του Πέτρου Μάνταλου τη σεζόν 2020-21 και 2019-20
Infographic με τα επιτεύγματα του Πέτρου Μάνταλου τη σεζόν 2020-21 και 2019-20 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Αντίθετα, μετά τον ερχομό του Χιμένεθ, υπάρχει ένας "ποδοσφαιρικός ευνουχισμός" που κοστίζει μεσοεπιθετικά στην ΑΕΚ. Πέρα από το κομμάτι της δημιουργίας και της απειλής, έχουν επηρεαστεί φανερά και τα νούμερα στον τομέα της ανάπτυξης. Οι επιδόσεις σε ευστοχία πασών τόσο συνολικά, όσο και πάνω από τη σέντρα, είναι χειρότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα μοναδικά στοιχεία, όπως φαίνεται και στο infographic, που είναι καλύτερα αφορούν τις ευκαιρίες και τις ασίστ. Και θα ήταν ακόμη καλύτερα αν δεν υπήρχε ο καταποντισμός επί Χιμένεθ. Ο Μάνταλος περισσότερο παίζει άμυνα, παρά δημιουργεί/απειλεί, όπως θα έπρεπε βάσει των ικανοτήτων του.

ΠΟΙΑ ΑΕΚ ΘΕΛΟΥΝ;

Τα ερωτήματα, λοιπόν, που εγείρονται είναι πολλά και αφορούν γενικότερα τα "θέλω" των ανθρώπων της ΑΕΚ. Η κίνηση να επεκταθεί η συνεργασία με τον Μάνταλο αποτελεί ένα "μήνυμα" όσον αφορά στον... μπροστάρη της ομάδας που θα μπει στο νέο γήπεδο.

Το θέμα είναι ο "μπροστάρης" να πλαισιωθεί από ποδοσφαιριστές που θα πάρουν από πάνω του όλη την ευθύνη για την επιθετική εικόνα της ΑΕΚ, ώστε να αποκτήσει μία ελευθερία στο παιχνίδι του που θα συντελέσει να είναι ξανά καθοριστικός και πρωταγωνιστής.

Το δεδομένο είναι πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με προπονητή τον Χιμένεθ. Στην Ένωση γνωρίζουν τη φιλοσοφία του Ισπανού τεχνικού, τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Το ζήτημα είναι ποια ΑΕΚ θέλουν να δουν μέσα στο γήπεδο. Εκεί κρύβεται η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα.

Photo Credits: 24MEDIA Creative Team/Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ