ΑΕΚ

Λιβάι Γκαρσία: Το υπερφυσικό άλμα και τα μυστικά της "Levi Power"

Ο Λιβάι Γκαρσία σκοράρει στο Παναιτωλικός - ΑΕΚ
Ο Λιβάι Γκαρσία σκοράρει στο Παναιτωλικός - ΑΕΚ INTIME

Αν ήταν μπασκετμπολίστας, θα κάρφωνε με πρώτο βήμα από τη διακεκομμένη γραμμή. Αν ήταν βολεϊμπολίστας, θα το μπορούσε ακόμη και με το… κεφάλι. Στα 88 εκατοστά μετρήθηκε άλμα του Λιβάι Γκαρσία στο γκολ του στο Αγρίνιο αναδεικνύοντας τα πρωτόγνωρα αθλητικά χαρακτηριστικά του. 

Είναι αφύσικο. Η, διαφορετικά, υπερφυσικό (ανάλογα την οπτική που εξετάζεται και το πρόθεμα). Σίγουρα, για ποδοσφαιριστή δεν συνηθίζεται άλμα όπως αυτό που έκανε ο Λιβάι Γκαρσία στο κυριακάτικο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Παναιτωλικό, παίρνοντας παραμάζωμα τους πάντες και την… κεφαλιά, με την οποία και άνοιξε το σκορ για την Ενωση.

Καλά καλά δεν συνηθίζεται ούτε και σε αθλήματα που τα άλματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και ζητούμενο. Το ύψος της στεφάνης – για παράδειγμα – στο μπάσκετ είναι στα 3,05 μέτρα. Το ύψος του φιλέ στο βόλεϊ είναι στα 2,43 μέτρα. Σχετικό και ενδεικτικό των – συνηθισμένων – δυνατοτήτων των ποδοσφαιριστών το ότι ενώ το μήκος του τέρματος είναι 7,32 μέτρα το ύψος του είναι «μόνο» 2,44.

Ο επιθετικός των «κιτρινόμαυρων» μετρήθηκε πως έφτασε το κεφάλι του στα 2,70. Σχεδόν… ένα ακόμη ψηλότερα από το οριζόντιο δοκάρι. Στο βόλεϊ θα αρκούσε να… καρφώσει μόνο με κεφαλιά. Στο μπάσκετ, λίγο ακόμη θα ήθελε για να μιμηθεί τα θρυλικά «kiss the rim» καρφώματα του Τζέραλντ Γκριν (έφτανε το στόμα του στο ύψος της στεφάνης τόσο που, μεταφορικά, λέγονταν πως μπορούσε ακόμη και να τη φιλήσει).

Επίσης εντυπωσιακό; Το μπόι του Γκαρσία είναι 1,82. Κάτι που σημαίνει πως το άλμα του έφτασε στα 88 εκατοστά. Ανεξαρτήτως των συγκρίσεων που ακολούθησαν με άλλα χαρακτηριστικά άλματα και γκολ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τέτοιο άλμα δικαιολογημένα θα μπορούσε ακόμη και να… πονταριστεί πως δεν έχει επαναληφθεί σε ροή τουλάχιστον ποδοσφαιρικού παιχνιδιού και σίγουρα συγκρίνεται με αντίστοιχα αθλητών άλλων σπορ, συνηθέστερα σε παρκέ, με παπούτσια ειδικά και όχι (εν προκειμένω) τα ποδοσφαιρικά εξάταπα.

Εύλογα και απολύτως αναμενόμενα το φοβερό – ως προς την επίδειξη σωματικών δυνατοτήτων – γκολ του Γκαρσία να δημιουργήσει μια επιπλέον συζήτηση για το… background του. Μην ξεχνάμε πως ο 24χρονος εξτρέμ της Ενωσης, στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα ναι μεν ξεχώρισε για την αθλητικότητά του, αντιμετώπισε όμως και διάφορα μυϊκά προβλήματα που εμφανώς τον περιόριζαν (πέραν του ότι του στέρησαν τη συμμετοχή σε 15 παιχνίδια της ΑΕΚ).

Το εντυπωσιακό λοιπόν είναι πως στη ρουτίνα της εκγύμνασής του ο Γκαρσία δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τίποτα από την πρώτη σεζόν. Εξακολουθεί να δίνει μεγάλο μέρος της προσοχής του στο κομμάτι της mobility training (προπόνησης κινητικότητας), η οποία ειδικά για σωματομετρικά πρότυπα και χαρακτηριστικά όπως τα δικά του (ένταση στο σπριντ, παρατεταμένη ταχύτητα, εκρηκτικότητα, αλλαγές κατεύθυνσης) είναι επιβεβλημένη.

Όχι μόνο για να τονώσει και να αναδείξει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά για την ενίσχυση των μυών στην καταπόνηση που προκαλεί η έντονη και συνεχής αξιοποίησή τους. Αυτό είναι το ένα κομμάτι λοιπόν που ευλαβικά ακολουθεί στην προπονητική του καθημερινότητα ο Γκαρσία, επιδιώκοντας να ενισχύει την ποικιλία (όχι όμως και την ποσότητα) του σχετικού ασκησεολογίου όσο το δυνατόν περισσότερο.

Από εκεί και πέρα, ακολουθεί το κλασικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης που του προσφέρεται από το επιτελείο των γυμναστών της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα λοιπόν προγράμματα με βάρη, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό (σε σχέση με την περυσινή χρονιά πάντα), πέραν μιας προσπάθειας που έγινε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας να ενισχυθούν περισσότερο συγκεκριμένα κομμάτια του σώματος του Γκαρσία. Όχι για να βελτιωθούν οι επιδόσεις του, αλλά για να ανταποκριθεί καλύτερα στην επιβάρυνση της σεζόν.

Δεν είναι τυχαίο συνεπώς πως όσοι τον ζουν καθημερινά, αλλά και ο ίδιος δεν συμμερίστηκαν τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης από το άλμα που έφερε το παρθενικό φετινό γκολ του Γκαρσία. Και αυτό γιατί δεν είναι προϊόν μιας εξειδικευμένης και υπερβολικής προπονητικής και γυμναστικής καθημερινότητας, αλλά κάτι που προκύπτει φυσιολογικά, υπάρχει δηλαδή (και το ξέρουν, το βλέπουν) στο μενού των αθλητικών ικανοτήτων του επιθετικού της ΑΕΚ.

Δουλειά εννοείται γίνεται (και πολλή φυσικά), υπάρχει όμως και υφίσταται στο μέτρο και στο πλαίσιο των απαιτήσεων του αθλήματος. Τίποτα το υπερβολικό. Οσο πρέπει και όπως χρειάζεται ώστε τα χαρακτηριστικά της, η ποσότητα και η ποιότητά της να αναδεικνύουν τα ομολογουμένως πρωτόγνωρα και… κατασκευαστικά περίσσια σωματικά και αθλητικά χαρίσματα του Λιβάι Γκαρσία.

Όπως άλλωστε και ο ίδιος το λέει, Levi Power.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ