Κουτέσα: Ένα πολυεργαλείο της επίθεσης που είναι έτοιμο να εκτοξευτεί μακριά από την comfort zone του

Ο Ντερέκ Κουτέσα είναι η πρώτη κίνηση της ΑΕΚ στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι και το SPORT24 σάς παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τον 27χρονο Ελβετό εξτρέμ που προβάρει τα κιτρινόμαυρα.
Η ΑΕΚ βρίσκεται εν μέσω εξελίξεων ως προς την τεχνική της ηγεσία, καθώς είναι δεδομένη η απόφαση να τραβήξει χωριστούς δρόμους με τον Ματίας Αλμέιδα, τον άνθρωπο με τον οποίο μπήκε στην OPAP Arena και ήταν στην άκρη του πάγκου της την τελευταία τριετία.
Ωστόσο ο Χαβιέρ Ριμπάλτα έχει κάνει ήδη τη διεργασία του ως προς το κομμάτι της νέας χρονιάς, καθώς η Ένωση είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει την πρώτη της μεταγραφή και να αποκτήσει τον 27χρονο Ελβετό διεθνή μεσοεπιθετικό Ντερέκ Κουτέσα, ο οποίος μένει ελεύθερος στο τέλος της σεζόν από τη Σερβέτ.
Μάλιστα ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται τις επόμενες ώρες να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις κι ύστερα να υπογράψει το συμβόλαιό του, για τρία ή τέσσερα χρόνια.
Πάμε να δούμε κάποια στοιχεία από το παρελθόν του επικείμενου μεταγραφικού αποκτήματος της Ένωσης, ο οποίος είναι η πρώτη μεταγραφή του Χαβιέρ Ριμπάλτα, μιας και στο χειμερινό παζάρι η ΑΕΚ δεν είχε προχωρήσει σε κάποια μεταγραφή.
Η Σερβέτ ήταν το λιμάνι του και η εκτόξευσή του
Ο Κουτέσα γεννήθηκε στη Γενέβη από Ανγκολέζους γονείς και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Σερβέτ, την ομάδα που αποτέλεσε και το λιμάνι της έως τώρα πορείας του.
Σε ηλικία μόλις 16 ετών έβαλε την υπογραφή του στο πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ελβετική ομάδα (η οποία τότε αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας). Ήδη είχε ξεκινήσει τις πρώτες συμμετοχές με τα εθνικά κλιμάκια της Ελβετίας σε επίπεδο Κ15 και Κ16.
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Σερβέτ την εξώθησαν στην τρίτη κατηγορία, όμως ο Κουτέσα έκανε το επόμενο σκαλοπάτι, παίρνοντας μεταγραφή για τη Βασιλεία.
Ωστόσο εκεί έμεινε μόλις για μια σεζόν παίζοντας ελάχιστα και την αμέσως επόμενη πήγε δανεικός στη Λουκέρνη, κάτι που δεν κύλησε ομαλά.
Τη σεζόν 2017/18 παραχωρήθηκε με κανονική μεταγραφή στη Σεν Γκάλεν. Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Μέσο της χώρας δήλωσε “πεισμωμένος” που τελείωσε από τη Βασιλεία γιατί δεν ήταν αρκετά καλός γι’ αυτό το επίπεδο.
Η σεζόν 2018/19 ήταν η πρώτη του γεμάτη σε ένα πολύ καλό επίπεδο στο ελβετικό πρωτάθλημα. Συνολικά έπαιξε 45 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και είχε από πέντε γκολ κι ασίστ. Αυτή η σεζόν ήταν αρκετή για τον Κουτέσα για να κάνει το άλμα στο επόμενο επίπεδο και να αγωνιστεί στη Ligue 1 για λογαριασμό της Ρεμς.
Δύο χρόνια μετά παραχωρήθηκε με δανεισμό στη Ζούλτε Βάρεχεμ, για να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2022 στη Σερβέτ και να υπογράψει τριετές συμβόλαιο.
Στην comfort zone του ήταν όλα τέλεια, καθώς την περσινή σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο (είχε κατακτήσει και το νταμπλ με τη Βασιλεία το 2017 έχοντας όμως περιορισμένο ρόλο), ενώ φέτος έκανε τον πολύ μεγάλο κρότο με τα 15 γκολ και τις πέντε ασίστ σε 40 συμμετοχές.
Ένα πολυεργαλείο που άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στην Εθνική Ελβετίας
Τη φετινή σεζόν της εκτόξευσής του ο 27χρονος έπαιξε κατά κύριο λόγο στο αριστερό φτερό, παρότι κατά βάση το καλό του πόδι είναι το δεξί.
Συνολικά όμως στην καριέρα του έχει παίξει σε όλες τις θέσεις του αγωνιστικού χώρου, από αμυντικός μέσος μέχρι και φορ. Εκεί που έχει αποδώσει καλύτερα είναι στα δύο άκρα, λύνοντας έτσι τα χέρια στον προπονητή που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει σε περισσότερες από μια θέσεις στον αγωνιστικό χώρο.
Φυσικά εκτός από τους τίτλους που κατέκτησε ένα παράσημό του είναι η συμμετοχή με την εθνική Ελβετίας. Ο Μουράτ Γιακίν του έδωσε το βάπτισμα του πυρός σε μια φιλική νίκη επί της Ιρλανδίας με 1-0 στις 26 Μαρτίου 2024.
Μερικούς μήνες αργότερα έπαιξε άλλες δύο φορές με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα κόντρα σε Σερβία και Ισπανία για το Nations League. Δεδομένη παρουσία δεν έχει στην Εθνική, του αλλά θα προσπαθήσει μέσω της ΑΕΚ να την πετύχει.
Το πρέσινγκ της Αλ Αχλί και το καλύτερο συμβόλαιο που έψαχνε
Τον περασμένο Ιανουάριο η Αλ Αχλί της Αιγύπτου πρέσαρε αρκετά τη Σερβέτ για να αποκτήσει τον Κουτέσα, με τους Ελβετούς να παρουσιάζονται θετικοί, καθώς ήθελαν να εξασφαλίσουν κάποια οφέλη από έναν παίκτη που… χάθηκε ελεύθερος.
Όμως ο Κουτέσα δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να συνεχίσει την καριέρα του στην Αίγυπτο, καθώς ήθελε ως ελεύθερος να διαπραγματευτεί με όποια ομάδα θέλει ενόψει καλοκαιριού και να βρει ένα καλύτερο συμβόλαιο από οικονομικής πλευράς, κάτι που του προσέφερε η Ένωση.
Τα νούμερα πίσω από τη φετινή εκτόξευση που δείχνουν και τα χαρακτηριστικά του
Ο 27χρονος Ελβετός εξτρέμ είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του στο πρωτάθλημα με 13 γκολ, ενώ έχει μοιράσει και τρεις ασίστ για τους συμπαίκτες του σε σύνολο 34 αγώνων.
Παρότι έπαιζε στα αριστερά, τα εννέα εκ των 13 τερμάτων τα πέτυχε μέσα από την περιοχή και δύο εκτός κουτιού. Κατά μέσο όρο στο ελβετικό πρωτάθλημα έχει 2.8 τελικές ανά παιχνίδι και 1.3 εξ αυτών βρίσκουν στόχο.
Παρεμπιπτόντως τα πρωτεία σε αυτές της κατηγορίες στην ελβετική Super League τα κατέχει ο Στίβεν Τσούμπερ, που αποχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο από την ΑΕΚ και υπέγραψε στη Λουκέρνη.
Μεταξύ των συμπαικτών (η Σερβέτ είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα τρεις στροφές πριν από το φινάλε) είναι εκείνος που έχασε τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες (11), αλλά και εκείνος που δημιούργησε τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες (10), αν και δημιουργεί 0.9 key passes ανά παιχνίδι και είναι πιο χαμηλά σε σχέση με τους συμπαίκτες του.
Παράλληλα έχει 2.1 πετυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι, όμως ποσοστό επιτυχίας 39%, δείγμα του ότι επιδιώκει αρκετά τις καταστάσεις ένας εναντίον ενός.
Άρα ο Κουτέσα θυμίζει αρκετά μια περίπτωση αντίστοιχη του Αμπουμπακαρί Κοϊτά, αλλά με πολύ μεγαλύτερη διάθεση για να παίξει συνδυαστικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τον Μαυριτανό.
Όπως και να έχει, τις απαντήσεις για την αξία του θα τις λάβουμε στο χορτάρι της OPAP Arena, αρκεί φυσικά όλα να κυλήσουν ομαλά.