STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Καθηγητής στο να κρατάει το 1-0 ο Μάντζιος, εκπαιδευμένος στην αποτυχία ο Παναθηναϊκός

Ο Άκης Μάντζιος στη διάρκεια του αγώνα Άρης - Παναθηναϊκός | 22 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Άκης Μάντζιος στη διάρκεια του αγώνα Άρης - Παναθηναϊκός | 22 Σεπτεμβρίου 2021 IN TIME SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Μάντζιο ο οποίος "κλείδωσε" τη νίκη για τον Άρη επί του Παναθηναϊκού με την αλλαγή του Ντιαγέ την ώρα που οι πράσινοι δείχνουν να έχουν ένα σύνολο εκπαιδευμένο στην αποτυχία.

Είναι μεγάλο πράγμα για μια ομάδα, να είναι σκληρή, να έχει μάθει να κερδίζει. Ο Παναθηναϊκός, δυστυχώς το έχει αποβάλει το στοιχείο αυτό από την νοοτροπία του. Μοιάζει σαν να εφεύρει τρόπους, για να καταφέρει να χάσει. Ένα σύνολο εκπαιδευμένο στην αποτυχία.

Μπήκαν ξανά φοβισμένοι

Πριν τον αγώνα είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, ώστε να έχει μεγαλύτερη πίεση ο αντίπαλος. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς, μπήκαν φοβισμένοι. Όταν είσαι εκπαιδευμένος στην αποτυχία, το διάστημα που βγάζεις φόβο, θα βρει η μπάλα, ένα τρόπο να σου πάει στα δίχτυα. Το λάθος σου είναι σίγουρο πως θα το πληρώσεις. Στους "Ζωσιμάδες" ήταν ο Σάρλια που άφησε τον Περέα να μπει μπροστά του και ήρθε μία απίθανη εκτέλεση έξω από την περιοχή.

Το συνηθισμένο λάθος του Διούδη

Στο Βικελίδης ο Διούδης έκανε κάτι που συνηθίζει. Είχε την μπάλα και έκανε ένα επιπόλαιο βολέ και έδωσε την δυνατότητα στον αντίπαλο, να χτυπήσει σε ανοργάνωτη άμυνα. Είναι υπερβολικό και έχουν ευθύνη και οι συμπαίκτες του, που από ένα λανθασμένο βολέ, μπήκαν οι παίκτες του Άρη με την μπάλα στα δίχτυα. Αναρωτιέμαι όμως, πόσες φορές μπορεί να κάνει το ίδιο λάθος ένας άνθρωπος;

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά, που με επιπόλαιο βολέ, ο Διούδης φέρνει σε δύσκολη θέση την ομάδα του και τον εαυτό του. Ο Παναθηναϊκός τα λάθη εδώ και χρόνια δεν μπορεί να τα σηκώσει και έκανε ένα σημαντικό δώρο στον Άρη.

Επέτρεψε στην ομάδα του Μάντζιου, να αποβάλει το άγχος της και να διαχειριστεί το υπερ της αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι, πως στο αμυντικό κομμάτι, το έκανε πολύ καλά, ειδικά στην επανάληψη.

Το γήπεδο δεν δικαίωσε την επιλογή Βιγιαφάνιες, στον χώρο που ο Άρης είχε τους Τζέκο, Σάσα

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, πέταξε το ψυχολογικό πλεονέκτημα, που είχε και έβαλε τον εαυτό του στον ρόλο, να κυνηγάει το γκολ, απέναντι σε έναν αντίπαλο που αμυνόταν για την ζωή του.

Ο Γιοβάνοβιτς έκανε τις αλλαγές που περιμέναμε, μετά την εικόνα που είχε το παιχνίδι με τον ΠΑΣ, επιφύλαξε όμως και μία έκπληξη. Ξεκίνησε τον Βιγιαφάνιες στη δύσκολη θέση του δημιουργού, απέναντι σε έναν αντίπαλο που στον συγκεκριμένο χώρο, έχει να ρίξει ποδοσφαιριστές που δεν αστειεύονται. Η εικόνα του Βιγιαφάνιες, στους Ζωσιμάδες, δεν δικαιολογούσε να του δοθεί αυτός ο ρόλος, το γήπεδο δεν δικαίωσε την επιλογή του Σέρβου προπονητή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρότι ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, είχε διάθεση και κάποιους ποδοσφαιριστές, που ήταν μέσα στο παιχνίδι, η επιλογή του Αργεντινού έκανε δύσκολα τα πράγματα. Εμφανίστηκε σε προβληματική ατομική κατάσταση, ήταν λίγα τα μέτρα και σε χαμηλή ένταση, αυτά που μπορούσε να πάρει.

Η θέση του κομβική, πίσω από τον φορ, δημιουργούσε πρόβλημα και όταν έπρεπε να πιέσει την ομάδα του Άρη, αλλά στερούσε και πατήματα στην αντίπαλη περιοχή.

Την περιοχή την πατούσε μόνο ο Ιωαννίδης

Υπήρχε μόνο ένας τρόπος επίθεσης, από πλευράς Παναθηναϊκού. Ο Βιτάλ ήταν καλά κλεισμένος και ο Βιγιαφάνιες, δεν μπορούσε να του προσφέρει στήριγμα, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να πάει στην δεξιά πλευρά, με τους Χατζηγιοβάνη, Κώτσιρα, να έχουν κάποιες καλές ατομικές ενέργειες και στα ανεβάσματα τους, να ψάχνουν τον Ιωαννίδη. Ο τρόπος όμως ανάπτυξης, ήταν και μονότονος και προβλέψιμος.

Στην πράξη, η προσπάθεια γινόταν, από μία πλευρά και είχε σαν στόχο να αξιοποιηθεί ο μοναδικός ποδοσφαιριστής, που πατούσε την αντίπαλη περιοχή. Ο Βιγιαφάνιες, που έπαιζε πίσω του και έπρεπε να προσφέρει το έξτρα πάτημα, έβλεπε από μακριά τις φάσεις, ενώ και όταν η μπάλα ήταν στα δεξιά, ούτε ο Βιτάλ, γινόταν δεύτερος επιθετικός.

Ο Ιωαννίδης ήταν δραστήριος και παρότι έδινε τις μάχες μόνος του, κατάφερε και έφθασε τέσσερις φορές κοντά στο γκολ. Θα μπορούσε σε κάποια από αυτές τις ευκαιρίες, να φθάσει ο Παναθηναϊκός στην ισοφάριση, η αλήθεια όμως είναι,ι πως σε ολόκληρο το παιχνίδι, δεν βρέθηκε άλλος τρόπος απειλής.

Η αλλαγή του Μάντζιου που κλείδωσε την νίκη

Ο Άκης Μάντζιος, έκανε ένα σπουδαίο κοουτσάρισμα και απέδειξε, πως αδικαιολόγητα, βρέθηκε τόσο γρήγορα σε δύσκολη θέση. Αποφάσισε να εμπιστευτεί ποδοσφαιριστές, που μαζί τους, πέτυχε την περασμένη σεζόν. Πήρε πολλά από το δίδυμο, Σάσα, Τζέκο, όμως το παιχνίδι του το κλείδωσε η στοχευμένη αλλαγή του Ντιαγέ, στο ημίχρονο. Μία αλλαγή και μία διαχείριση, που δεν θα μπορούσε να κάνει, αν ο Παναθηναϊκός, δεν είχε φροντίσει, να προσφέρει στον Άρη, προβάδισμα, πριν προλάβει ο αντίπαλος, να γίνει δημιουργικός.

Η επιλογή του, να βγάλει τον δημιουργικό Μπερτόγλιο και να χρησιμοποιήσει στον χώρο που ο Παναθηναϊκός έχει τα αργά πόδια του Πέρεθ, τον γεμάτο ενέργεια Ντιαγέ και η εντολή για πίεση σε κάθε προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης του αντιπάλου, άνοιξε τον Παναθηναϊκό στα δύο και επέτρεψε στην ομάδα του, να κρατήσει εύκολα την νίκη.

Δεν μπορούσε να φανταστεί, ένα τόσο εύκολο σενάριο, για να πάρει το τρίποντο ο Άρης, που τόσο είχε ανάγκη. Του το πρόσφερε όμως, ο Παναθηναϊκός. Του χάρισε, νωρίς το προβάδισμα, είχε για μεγάλο διάστημα στον πιο κομβικό χώρο για να χτίσεις επιθέσεις, έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται σε προβληματική ατομική κατάσταση.

Από τη στιγμή που ο Άκης Μάντζιος, πήρε την ομάδα του, με προβάδισμα στο ημίχρονο, απέδειξε για ακόμη μία φορά, πως στο να κρατάει το 1-0, είναι καθηγητής. Χρησιμοποίησε τον Ντιαγέ, πιο μπροστά από τους Σάσα, Τζέκο και έδωσε εντολή για πίεση ψηλά. Όποτε η μπάλα ήταν στην τελευταία γραμμή άμυνας του Παναθηναϊκού ή στον Πέρεθ, οι Καμαρά, Ντιαγέ, που στην πίεση μπορούν να βγάλουν υψηλή ένταση, πίεζαν τα αργά πόδια των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού.

Έχοντας και υποστήριξη, κράταγαν πολύ χαμηλά την άμυνα του αντιπάλου. Δεν επέτρεψαν στους παίκτες του Γιοβάνοβιτς, να βρουν ήρεμη κατοχή και να κερδίσουν μέτρα. Στην πράξη, με το κοουτσάρισμα του ο Μάντζιος, άνοιξε τον αντίπαλο του στα δύο.

Η περσινή νοοτροπία, με ποιοτικές προσθήκες

Ο Άρης χρειάζεται χρόνο και πιθανότατα να μην είναι τόσο καλός όσο νομίζουν οι φίλοι του, για να κερδίζει αλλάζοντας, απότομα την φιλοσοφία του. Το γεγονός, πως ο Μάντζιος, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, τον οδήγησε να παρουσιάσει την περσινή ομάδα, με έναν πιο γρήγορο, πιο απειλητικό για τον αντίπαλο φορ.

Βρήκε και έναν αντίπαλο εύθραυστο και πήρε, μία σημαντική νίκη, που του δίνει χρόνο, ώστε να σιγά σιγά, να εξελίξει την περσινή ομάδα, αξιοποιώντας τις προσθήκες που έγιναν.

Είναι πολύ νωρίς, για να κριθεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, προβλημάτισαν σίγουρα κάποιες επιλογές, στις δύο κολλητές ήττες που έκανε ο Παναθηναϊκός, πρέπει να δουλέψει πολύ, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στην συνολική ψυχολογία της ομάδας.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΡΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ