FOOTBALL ANALYSIS

Ο Καρλίτος αφήνει μίλια πίσω τον Μακέντα

Ο Καρλίτος αφήνει μίλια πίσω τον Μακέντα
Ο Καρλίτος πανηγυρίζει το γκολ του EUROKINISSI SPORTS

Το χορτάρι "μιλάει". Ο Καρλίτος αφήνει μίλια πίσω τον Μακέντα, είναι πιο απειλητικός και θα σκοράρει περισσότερο. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τον Ισπανό και το αγαπημένο του σημείο, ενώ εξηγεί γιατί η συνύπαρξή τους στην ενδεκάδα δεν θα συνεχιστεί πολύ ακόμα.

Είναι ακόμα νωρίς στη σεζόν, το δείγμα είναι μικρό. Αλλά η εικόνα σχηματίζεται ήδη. Ο Καρλίτος είναι πολύ πιο απειλητικός φορ από τον Μακέντα, είναι ικανός να δώσει περισσότερα γκολ στον Παναθηναϊκό και να θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την απόφαση που πάρθηκε για να παραμείνει ο Μακέντα στους πράσινους και αυτήν τη χρονιά.

Ο Ισπανός βρήκε δίχτυα για τρίτο συνεχόμενο ματς στη Super League και τα δύο δικά του γκολ έδωσαν στον Παναθηναϊκό την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα στη Λαμία. Ο Καρλίτος είναι "καυτός", αλλά το σημαντικότερο είναι πως είναι απειλητικός.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΕΣ Ο ΚΑΡΛΙΤΟΣ

Ο φορ του Παναθηναϊκού είναι ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα, έχοντας βέβαια ένα παιχνίδι περισσότερο από τον Μπαράλες και τους τους φορ του Ολυμπιακού που ακολουθούν. Ο Καρλίτος προηγείται με 23 τελικές, την ώρα που ο Μακέντα έχει μόλις 12.

Ο Ιταλός έχει αγωνιστεί λιγότερο, αλλά η διαφορά είναι μόλις 77 λεπτά, δεν δικαιολογεί την απόσταση στις τελικές. Κάποιος θα πει τις τελικές του Μακέντα τις επηρεάζει ο ρόλος που έχει φέτος, αφού παίζει μακριά από την περιοχή και μοιραία δεν απειλεί τόσο συχνά.

ΚΑΡΛΙΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΕΡΣΙΝΟΥ ΜΑΚΕΝΤΑ: Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Πάμε λοιπόν να δούμε τον φετινό Καρλίτος των πρώτων έξι αγώνων απέναντι στον περσινό Μακέντα. Το επόμενο γράφημα έχει τους μέσους όρους των δύο φορ ανά αγώνα. Στις κόκκινες μπάρες οι περσινές επιδόσεις του Ιταλού και στις γαλάζιες οι φετινές του Ισπανού.

Οι φετινές επιδόσεις του Καρλίτος απέναντι στις περσινές του Μακέντα
Οι φετινές επιδόσεις του Καρλίτος απέναντι στις περσινές του Μακέντα SPORT24

Η μέρα με τη νύχτα. Οι τελικές του Καρλίτος είναι υπερδιπλάσιες, 3.8 ανά αγώνα απέναντι στις 1.8 που είχε πέρυσι ο Μακέντα. Οι τελικές εντός περιοχής είναι 2.4-1.3, ενώ η διαφορά μεγαλώνει αν δούμε αυτές που βρίσκουν εστία.

Ο Καρλίτος μέχρι στιγμής έχει 2.4 τελικές στην εστία ανά παιχνίδι, ενώ ο περσινός μέσος όρος του Μακέντα ήταν μόλις 0.8. Ο Ιταλός πέρυσι δεν είχε καν μέσο όρο τη μία τελική στην εστία ανά αγώνα.

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΑΤΣ

Οι διαφορές στις τελικές φέρνουν και μεγάλη διαφορά στα expected goals. Μέχρι στιγμής ο Καρλίτος έχει 0.58 xGoals ανά 90', υπερδιπλάσιο από το πολύ χαμηλό περσινό 0.25 του Μακέντα. Αν συνεχίσει έτσι ο Ισπανός, θα έχει τελικές που θα '"πρέπει" να του δίνουν τουλάχιστον ένα γκολ κάθε δύο παιχνίδια.

Και στην τελευταία στήλη έχουμε την ποιότητα των τελικών, το πόσο επικίνδυνη είναι δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε προσπάθειά τους για γκολ. Η διαφορά υπέρ του Καρλίτος δεν είναι μεγάλη: κάθε τελική του Ισπανού φέτος έχει κατά μέσο όρο 15% πιθανότητες να γίνει γκολ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Μακέντα πέρυσι ήταν 14%.

Όμως, ο Καρλίτος διατηρεί αυτό το καλό ποσοστο παρότι απειλεί πολύ περισσότερο. Μπορεί δηλαδή να έχει περισσότερες τελικές, χωρίς αυτό να επηρεάζει το πόσο καλές προσπάθειες είναι. Δεν έχει περισσότερες τελικές με "σκοτωμένα" σουτ, αλλά με προσπάθειες από καλά σημεία.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΛΙΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ

Τα αναφέραμε, οπότε πάμε να τα δούμε. Αυτές είναι οι τελικές και τα expected goals του Καρλίτος μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα.

Όσο πιο μεγάλοι είναι οι κύκλοι, τόσο μεγαλύτερη και η ευκαιρία. Ο Καρλίτος δεν έχει αποφύγει κάποια μακρινά, καταδικασμένα σουτ, αλλά η πλειοψηφία των τελικών του είναι από καλές θέσεις, ενώ φαίνεται πως ίσως να έχει κι αγαπημένο σημείο.

Εκεί, στα αριστερά της μικρής περιοχής ο Καρλίτος έχει βρει τρία από τα τέσσερα γκολ του, αλλά και άλλες καλές τελικές που δεν βρήκαν δίχτυα.

Το σύνολο των τελικών του, μαζί με το πέναλτι κόντρα στο Βόλο, λένε πως θα "έπρεπε" να έχει πετύχει συνολικά τέσσερα γκολ. Ο Ισπανός τόσα έχει βάλει χωρίς να ευστοχήσει στο πέναλτι, άρα τα έχει πάει καλά στην αποτελεσματικότητα.

ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Για να επιστρέψουμε στον Μακέντα, θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι. Οι περσινοί μέσοι όροι του Ιταλού αφενός προέρχονται από πολύ μεγαλύτερο δείγμα, αφετέρου έχουν προκύψει κι από όλα τα ντέρμπι της προηγούμενης χρονιάς.

Τα ντέρμπι είναι αγώνες μεγαλύτερης δυσκολίας, ρίχνουν τους μέσους όρους όλων των παικτών. Οι επιδόσεις του Μακέντα είναι από τα 33 ματς που έδωσε ο Ιταλός και τα 16 ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη, ενώ του Καρλίτος είναι από μόλις έξι ματς και ένα ντέρμπι, την ήττα στο "Σπύρος Λούης" από τον Άρη.

Καλύτερη εικόνα για τον Καρλίτος θα έχουμε στο φινάλε του πρώτου γύρου, όταν οι αγώνες θα είναι περισσότεροι και ο Ισπανός θα έχει παίξει σε περισσότερα ντέρμπι.

ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Μέχρι τότε, κλείνουμε επιστρέφοντας σε αυτό που συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Πως Καρλίτος - Μακέντα ξεκινούν μαζί στην ενδεκάδα, ο Ισπανός απειλεί και σκοράρει, αλλά μεταξύ τους συνεργασία δεν υπάρχει.

Πάμε να δούμε το passplot της Opta από τον αγώνα στη Λαμία.

Οι παίκτες έχουν στο γράφημα τη θέση που έπαιξαν με βάση τις ενέργειες που έκαναν στον αγωνιστικό χώρο. Και οι γραμμές ενώνουν τους παίκτες που είχαν πάνω από τέσσερις πάσες μεταξύ τους.

Όσο πιο έντονη η γραμμή, τόσο περισσότερες είναι οι πάσες που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι παίκτες που ενώνει. Αν δεν υπάρχουν συνολικά έστω τέσσερις πάσες μεταξύ δύο παικτών, τότε δεν υπάρχει και γραμμή μεταξύ τους.

Γραμμή ανάμεσα σε Μακέντα (9) και Καρλίτος (10) δεν υπάρχει ούτε σε αυτό το ματς. Μεταξύ τους δεν υπήρξαν έστω τέσσερις πάσες. Για την ακρίβεια, ήταν μόνο τρεις, από τον Μακέντα στον Καρλίτος.

Με τον Βιαγιαφάνιες να μπαίνει κι αυτός στη δράση, το Καρλίτος - Μακέντα θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί για πολύ. Και νομίζω πως καταλήξαμε στο ποιος πρέπει να κρατήσει τη θέση του βασικού.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ SUPER LEAGUE INTERWETTEN ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ