FOOTBALL ANALYSIS

Καρλίτος - Μακέντα: "Δυο ξένοι" χωρίς συνεργασία

Καρλίτος και Μακέντα σκοράρουν, αλλά δεν συνεργάζονται στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού
Καρλίτος και Μακέντα σκοράρουν, αλλά δεν συνεργάζονται στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Καρλίτος και Μακέντα σκοράρουν, αλλά είναι "δυο ξένοι", δεν συνεργάζονται στο χορτάρι. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το πρόβλημα στην ανάπτυξη και την επίθεση του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός απέτυχε ξανά να βρει την πρώτη του νίκη στη φετινή Super League, αφού ο Βόλος τον “ξέρανε” στο 92’ και έφυγε με το 1-1 από το “Σπύρος Λούης”.

Η νίκη δεν ήρθε ούτε στο ντεμπούτο του Μπόλονι, αλλά τουλάχιστον οι οπαδοί του Παναθηναϊκού βλέπουν τους φορ να σκοράρουν. Μακέντα και Καρλίτος βρήκαν δίχτυα στο Ηράκλειο, o Ισπανός σκόραρε ξανά απέναντι στον Βόλο. Οι δυο τους βέβαια έχουν από ένα χαμένο πέναλτι στα δύο τελευταία παιχνίδια, αλλά τουλάχιστον στις εκτελέσεις τους στο open play είναι “καυτοί”, σκοράρουν.

ΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Είναι όμως αυτό αρκετό για να πει κανείς πως λειτουργεί η συνύπαρξή τους; Μάλλον όχι. Γιατί Μακέντα και Καρλίτους μοιάζουν σαν “ξένοι” στον αγωνιστικό χώρο. Πάμε να το δούμε με τη βοήθεια των passplots της Opta.

Τι είναι αυτά; Κάτι απλό. Οι παίκτες έχουν στο γράφημα τη θέση που έπαιξαν με βάση τις ενέργειες που έκαναν στον αγωνιστικό χώρο. Και οι γραμμές ενώνουν τους παίκτες που είχαν πάνω από τέσσερις πάσες μεταξύ τους.

Όσο πιο έντονη η γραμμή, τόσο περισσότερες είναι οι πάσες που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι παίκτες που ενώνει. Αν δεν υπάρχουν συνολικά έστω τέσσερις πάσες μεταξύ δύο παικτών, τότε δεν υπάρχει και γραμμή μεταξύ τους.

ΧΩΡΙΣ "ΓΡΑΜΜΗ" ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ

Αυτός ήταν ο Παναθηναϊκός στο 1-1 με τον Βόλο.

Γραμμή ανάμεσα σε Μακέντα (9) και Καρλίτος (10) δεν υπάρχει. Μεταξύ τους δεν υπήρξαν έστω τέσσερις πάσες. Για την ακρίβεια, ήταν μόνο δύο, από τον Μακέντα στον Καρλίτος.

Ο Ιταλός έπαιξε πιο χαμηλά, προσπάθησε να γίνει ο συνδετικός κρίκος της επίθεσης, αλλά μόνο δύο φορές τροφοδότησε τον Ισπανό και συνολικά είχε μόνο πέντε εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

(Εδώ να σημειώσουμε κάτι. Οι Χατζηγιοβάννης (11) και Αϊτό (22) βρίσκονται κεντρικά για τον εξής λόγο. Και οι δύο έπαιξαν στα άκρα, όμως άλλαξαν πλευρές κι έτσι ο μέσος όρος των ενεργειών τους τούς φέρνει στο κέντρο του γραφήματος)

ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ

Πάμε και στο 2-2 με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Ιδού.

Ούτε στην Κρήτη υπήρξε γραμμή ανάμεσα σε Μακέντα και Καρλίτος. Κι εκεί οι δύο τους αντάλλαξαν μόνο δύο πάσες. Τότε ήταν μοιρασμένες, έκαστος είχε από μία στον συμπαίκτη του.

Πάμε και στη Λάρισα, στην ισοπαλία με την ΑΕΛ, αφού στην ήττα από τον Άρη ο Μακέντα δεν ήταν στο αρχικό σχήμα.

Πάλι ο Μακέντα πίσω από τον Καρλίτος, πάλι δεν υπάρχει γραμμή ανάμεσά τους. Ούτε στο Αλκαζάρ κατάφεραν να έχουν έστω τέσσερις εύστοχες μεταβιβάσεις μεταξύ τους. Οι πάσες ήταν ξανά μόνο δύο, από τον Ιταλό προς τον Ισπανό.

ΕΚΤΕΛΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ, Η ΜΠΑΛΑ ΔΕΝ "ΤΣΟΥΛΑΕΙ"

Μακέντα και Καρλίτος σκοράρουν, αλλά δεν συνεργάζονται. Στα τρία ματς που εξετάσαμε αντάλλαξαν συνολικά μόνο έξι πάσες μεταξύ τους και μόνο μία είχε αποδέκτη εντός περιοχής. “Ξένοι” στη βασική ενδεκάδα, είναι σαφές πως το πράγμα δεν λειτουργεί μεταξύ τους, όμως ταυτόχρονα τους βλέπουμε να εκτελούν και σκοράρουν.

Οι δυο τους είχαν επτά τελικές μέσα στην περιοχή του Βόλου, χωρίς να μετράμε το πέναλτι που έχασε ο Καρλίτος.

ΘΑ ΒΡΕΙ ΑΠΕΙΛΗ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ;

Το δίλημμα είναι υπαρκτό για τον Μπόλονι από εδώ και πέρα. Στην ανάπτυξη και τις συνεργασίες το Καρλίτος - Μακέντα δεν λειτουργεί. Ούτε ο Ιταλός είναι ο Χάρι Κέιν, ούτε ο Ισπανός είναι ο Σον.

Όμως, αν βγει ένας από τους δύο από την ενδεκάδα, δεν είναι βέβαιο πως ο Παναθηναϊκός έχει την ποιότητα να είναι όσο απειλητικός πρέπει για να σκοράρει, ειδικά από τη στιγμή που ακόμα λείπει ο Βιγιαφάνιες.

Η μπάλα θα “τσουλήσει” καλύτερα με έναν φορ στην ενδεκάδα, αλλά θα βρουν οι πράσινοι τις τελικές που πρέπει με μόνο έναν στην κορυφή;

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ