ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κάλισιρ στο SPORT 24: "Ανατρίχιασα όταν ξανάπαιξα με κόσμο στις εξέδρες"

Ο Αντρέ Κάλισιρ στην αναμέτρηση της Αρμενίας με την Φινλανδία για τα προκριματικά του Euro 2020.
Ο Αντρέ Κάλισιρ στην αναμέτρηση της Αρμενίας με την Φινλανδία © 2019 HAKOB BERBERYAN/ASSOCIATED PRESS

Ο αμυντικός του Απόλλωνα Σμύρνης, Αντρέ Κάλισιρ, μίλησε στο SPORT 24 για την αήττητη Αρμενία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την ελπίδα της πρόκρισης, τον κόσμο στις κερκίδες και τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μία από τις εκπλήξεις των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι στιγμής είναι η Αρμενία. Στις πρώτες αγωνιστικές του 10ου ομίλου βρίσκεται στην κορυφή πάνω από Βόρεια Μακεδονία και Γερμανία μετρώντας τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Στην Αρμενία υπάρχει και "ελληνικό" χρώμα, καθώς ενεργό ρόλο έχει ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Σμύρνης, Αντρέ Κάλισιρ. Ο αμυντικός της Ελαφράς Ταξιαρχίας αγωνίστηκε βασικός στις νίκες κόντρα σε Λίχτενσταϊν και Ρουμανία έχοντας θετική παρουσία στον αγωνιστικό χώρο.

Το SPORT 24 μίλησε με τον Αντρέ Κάλισιρ, ώστε να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τα πρώτα παιχνίδια της Αρμενίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

"Παίξαμε πολύ καλά. Το πρώτο παιχνίδι ήταν κόντρα στο Λίχτενσταϊν, έπρεπε να κερδίσουμε. Τα καταφέραμε και νικήσαμε με 1-0, αν και είχαμε πολλές ευκαιρίες. Σκοράραμε στο τέλος και ήταν μία ωραία αρχή στο τουρνουά. Το δεύτερο παιχνίδι κόντρα στην Ισλανδία ήταν δύσκολο, παίξαμε στην έδρα μας με θεατές. Το γήπεδο είχε κόσμο στο 30% της χωρητικότητας. Νιώσαμε ότι οι φίλαθλοι μας έδωσαν δύναμη στους αγώνες με Ισλανδία και Ρουμανία. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να νικάς για την χώρα σου" ανέφερε ο Κάλισιρ αρχικά.

Η Αρμενία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Εκτός από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θετική ήταν και η παρουσία της στο Nations League. Τερμάτισε στην πρώτη θέση σε όμιλο με Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία και Εσθονία και πήρε την άνοδο για το League B. Ποια είναι όμως τα συστατικά της πρόσφατης επιτυχίας;

"Ως ομάδα παίζουμε μαζί πολύ καλά. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον στο γήπεδο και τώρα τα τελευταία χρόνια δεν αλλάζουμε πολλά στην Εθνική μας. Είναι επίσης πολλοί οι νεότεροι ποδοσφαιριστές που αναλαμβάνουν περισσότερη ευθύνη στα παιχνίδια. Ως ομάδα "κουμπώνουμε" πολύ καλά, δουλεύουμε σκληρά με τον προπονητή μας και όλο το τιμ".

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ

Η πρώτη θέση στον όμιλο δίνει ελπίδα για μία ιστορική πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ του 2022. Αν και είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο σε όμιλο με Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν, σύμφωνα με τον Κάλισιρ, όλα είναι πιθανά: "Το γεγονός ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας είναι ένας λόγος για τις νίκες μας. Ακόμη και αν στα "χαρτιά" μοιάζει δύσκολο, έχουμε πάντα την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε. Με την σκληρή δουλειά, όλα είναι πιθανά. Με κάποια καλά παιχνίδια και λίγη καλή τύχη μπορεί να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο".

Ο Φρέντερικ Γιένσεν και ο Άντρε Κάλισιρ στο Αρμενία - Φινλανδία για τα προκριματικά του Euro 2020.
Ο Φρέντερικ Γιένσεν και ο Άντρε Κάλισιρ στο Αρμενία - Φινλανδία © 2019 HAKOB BERBERYAN/ASSOCIATED PRESS


Η Γερμανία αποτελεί το μεγάλο όνομα του ομίλου. Η ήττα της όμως από τη Βόρεια Μακεδονία έχει "ανακατέψει" τα πράγματα στον όμιλο. Όμως, η Αρμενία δεν φοβάται την κορυφαία ομάδα του γκρουπ: "Στο σημερινό ποδόσφαιρο όλα είναι δυνατά σε ένα παιχνίδι. Νικήσαμε τη Βόρεια Μακεδονία στο Nations League. Έτσι, αφού κέρδισαν αυτοί την Γερμανία, έχουμε επίσης ελπίδα. Σίγουρα, η Γερμανία είναι μία κορυφαία ομάδα στον κόσμο, το ξέρουμε, πρέπει να τα δώσουμε όλα για να έχουμε μία ελπίδα να τους νικήσουμε".

ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΚΟΣΜΟ

Το τελευταίο παιχνίδι της Αρμενίας ήταν ένα απόλυτο θρίλερ. Αν και η Ρουμανία ανέτρεψε το σκορ κάνοντας το 2-1, οι γηπεδούχοι δεν το έβαλαν κάτω και έκαναν το comeback με το τελικό αποτέλεσμα να είναι το 3-2. Ο Κάλισιρ ήταν εκ των πρωταγωνιστών, αφού πάνω του έγινε το φάουλ που οδήγησε στην κόκκινη κάρτα του Πούσκας: "Είχαμε το προβάδισμα, αλλά το έκαναν 2-1. Έμειναν με δέκα παίκτες για ένα τάκλιν σε 'μένα. Ο επιθετικός της Ρουμανίας πήγε πάνω μου με τις τάπες και είδε την κόκκινη. Έπειτα από αυτό το σημείο αλλάξαμε το παιχνίδι, πιέσαμε, ισοφαρίσαμε και στη συνέχεια γυρίσαμε το ματς. Ήταν τρομερό συναίσθημα για τον τρόπο της ανατροπής".

Στα εντός έδρας παιχνίδια της Αρμενίας επετράπη και η παρουσία θεατών στις κερκίδες. Το συναίσθημα ήταν περίεργο, αλλά συνάμα και τρομερό για τον Κάλισιρ, αφού έπειτα από καιρό αγωνίστηκε μπροστά σε θεατές: "Ήταν περίεργο το συναίσθημα, αλλά επίσης και τρομερό. Ανατριχιάζω και μόνο στην σκέψη. Αυτό λατρεύεις ως ποδοσφαιριστής, να παίζεις με τον κόσμο, να βρίσκονται στην έδρα σου και να σε βοηθούν να πάρεις το αποτέλεσμα. Ήταν περίεργο το συναίσθημα, αλλά με καλό τρόπο".

ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τον τελευταίο καιρό ο λαός της Αρμενίας πέρασε αρκετά δύσκολα, με την "σκιά" του πολέμου να σκεπάζει τα πάντα. Οι ποδοσφαιριστές της χώρας βρήκαν το ποδόσφαιρο ως μία διέξοδο, ώστε να δώσουν λίγη χαρά στον κόσμο που υπέφερε από τα δεινά της ένοπλης σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: "Μιλούσαμε γι' αυτό από το Nations League. Πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας υποφέρουν και θέλουμε να τους δώσουμε κάτι, ώστε να χαρούν κατά κάποιον τρόπο. Έτσι, μας έδωσε δύναμη ως ομάδα για να το κάνουμε μαζί, με το Εθνόσημο στο στήθος" ανέφερε αρχικά ο Κάλισιρ.

Στη συνέχεια σχολίασε πώς βίωσε ο ίδιος εκείνη την δύσκολη περίοδο: "Πολλοί νέοι άνθρωποι και οικογένειες υπέφεραν. Ήταν δύσκολο να το βλέπεις αυτό. Κανένας πόλεμος δεν είναι καλός πόλεμος, ήταν δύσκολο".

ΒΛΕΠΩ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ

Ο Κάλισιρ βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο, όταν και υπέγραψε εξάμηνο συμβόλαιο με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Το σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στη χώρα μας, παρατηρεί ομοιότητες μεταξύ του ελληνικού και του αρμένικου λαού: "Βλέπω πολλές ομοιότητες ανάμεσα στον ελληνικό και τον αρμένικο λαό. Νιώθω σαν το σπίτι μου. Μένουν και αρκετοί Αρμένιοι στην Αθήνα, τα ξαδέρφια μου είναι επίσης εδώ. Υπάρχουν πολλά κοινά και είναι κάτι θετικό".

Ο Απόλλωνας βρίσκεται στην 9η θέση του πρωταθλήματος έχοντας μία ασφάλεια, καθώς απέχει οκτώ πόντους από την επικίνδυνη ζώνη. Στόχος της Ελαφράς Ταξιαρχίας, σύμφωνα με τον Κάλισιρ, είναι η εξασφάλιση της παραμονής και έπειτα όσες περισσότερες νίκες είναι δυνατόν.

Ο Κάλισιρ παλεύει για την μπάλα με τον Αραμπούλι στο Απόλλων - Λαμία για τη Super League Interwetten.
Ο Κάλισιρ παλεύει για την μπάλα με τον Αραμπούλι στο Απόλλων - Λαμία EUROKINISSI SPORTS

"Βρίσκομαι εδώ για τρεις μήνες, υπέγραψα συμβόλαιο για μισή σεζόν. Η ομάδα είναι πολύ καλή, έχουμε καλές προσωπικότητες και ποδοσφαιριστές. Το απολαμβάνω στην Αθήνα και στον Απόλλωνα. Θέλουμε να νικήσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται. Ακόμη κι αν είμαστε ασφαλείς θέλουμε να βρεθούμε όσο ψηλά είναι δυνατόν. Πρώτα απ' όλα πρέπει να κλειδώσουμε τη σωτηρία, αλλά δεν μας ικανοποιεί μόνο αυτό. Αυτός είναι ο στόχος μας".

Τέλος, ο Κάλισιρ μίλησε για τους λόγους της μεταγραφής του από τη Γκέτεμποργκ στον Απόλλωνα τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ενώ δεν απάντησε για το αν θα παραμείνει στην Ελλάδα και μετά από το καλοκαίρι.

"Δεν θέλω να πω ναι ή όχι αν θα μείνω στην Ελλάδα. Μου αρέσει στον Απόλλωνα, λατρεύω τη χώρα, έτσι δεν θα πω όχι. Η οικογένειά μου είναι στην Σουηδία, η γυναίκα μου γεννάει στις 5 Μαΐου, ελπίζω να δουν την Ελλάδα μαζί μου. Ένας από τους λόγους που ήρθα στον Απόλλωνα από την Γκέτεμποργκ είναι για να πάρω όσο περισσότερο χρόνο συμμετοχής γίνεται, πριν τα προκριματικά του Παγκοσμίου. Στόχος μου είναι να παίζω όσο καλύτερα γίνεται και σε περισσότερα παιχνίδια".

Photo credits: © 2019 Hakob Berberyan/Associated Press, Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ