ΗΠΑ

Ιστορική ημέρα: Κατοχυρώθηκε ίση αμοιβή της εθνικής Γυναικών ποδοσφαίρου των ΗΠΑ με τους άντρες

Οι Άλεξ Μόργκαν και Μέγκαν Ράπινο
Οι Άλεξ Μόργκαν και Μέγκαν Ράπινο Ⓒ 2019 SETH WENIG/ASSOCIATED PRESS

Είναι πλέον γεγονός και η 18η Μαΐου ιστορική ημέρα για το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ, αφού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ ήρθε σε συμβιβασμό με την εθνική Γυναικών και θα δώσει 24 εκατ. δολάρια στις διεθνείς παίκτριες και ίση αμοιβή με τους άνδρες στο μέλλον.

Στις 18 Μαΐου κατοχυρώθηκε και επίσημα η ίση αμοιβή της εθνικής Γυναικών ποδοσφαίρου των ΗΠΑ με τους άνδρες, όπως ανακοίνωσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για μία απόφαση που αποτελεί ιστορικό γεγονός και ίσως κάτι που θα αλλάξει για πάντα τον επαγγελματικό αθλητισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ έκανε συμβιβασμό με την Ένωση παικτών και θα δώσει 22 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση, καθώς και 2 εκατομμύρια δολάρια για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των παικτριών, ενώ κατοχυρώθηκε ότι στο εξής οι παίκτριες θα δικαιούνται την ίδια αμοιβή με τους παίκτες όποτε καλούνται στην εθνική. Κάθε παίκτρια μπορεί να διεκδικήσει μέχρι 50.000 από αυτό το ποσό (των 2 εκατομμυρίων δολαρίων).

Πρόκειται για μία απόφαση-δικαίωση για τις διεθνείς των ΗΠΑ και παράλληλα μία απόφαση που ενδέχεται να φέρει τσουνάμι εξελίξεων στον ομαδικό αθλητισμό, αφού στο πρόσφατο παρελθόν έχουν τεθεί ζητήματα για τις αμοιβές και των παικτριών του WNBA σε σχέση με τους NBAερς όταν καλούνται από την Team USA.

Έτσι, πλέον οι παίκτες και οι παίκτριες θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή και μπόνους όταν καλούνται σε φιλικούς και επίσημους αγώνες.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί το εξής για να καταλάβει κάποιος την διαφορά που υπήρχε στην αμοιβή των δύο φύλων: Ένας άνδρας λάμβανε 67.000 δολάρια αν κατάφερνε να συμπεριληφθεί στο ρόστερ των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, 9.375 δολάρια σε κάθε νίκη στην διοργάνωση και 5.000 στην ήττα, ενώ οι γυναίκες λάμβαναν 37.5000 δολάρια, ενώ λάμβαναν 5.250 δολάρια σε κάθε νίκη και δεν έπαιρναν λεφτά στις ήττες.

Παράλληλα το bonus για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν 407.608 δολάρια για κάθε παίκτη, ενώ μία γυναίκα θα λάμβανε αντίστοιχα ένα ποσό ύψους 110.000 δολαρίων σε αυτή την περίπτωση.

TAGS ΗΠΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ