ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

IFAB: Αλλαγή του κανονισμού στο ακούσιο χέρι από την 1η Ιουλίου

Ο Άντερσεν μιλάει με τον διαιτητή στο Φούλαμ - Τότεναμ για την Premier League
Ο Άντερσεν μιλάει με τον διαιτητή στο Φούλαμ - Τότεναμ για την Premier League © 2021 KIRSTY WIGGLESWORTH/ASSOCIATED PRESS

Η IFAB προχώρησε στην αλλαγή του κανονισμού στο ακούσιο χέρι και πλέον μία μη ηθελημένη επαφή του επιτιθέμενου που καταλήγει σε παίκτη που σκοράρει ή βρίσκεται σε θέση για γκολ δεν θα αποτελεί παράβαση.

Η IFAB παρουσίασε νέους κανονισμούς, οι οποίοι μπήκαν σε ισχύ από την σεζόν 2020-2021. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που δημιουργήθηκαν αντιδράσεις, αλλά και παρερμηνείες όσον αφορά κυρίως στο τι συνιστά παράβαση σε ένα χέρι.

Την Παρασκευή (5/3) η IFAB, το αρμόδιο όργανο της FIFA, για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου αποφάσισε την αλλαγή στον κανονισμό από την 1η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ένα ακούσιο χέρι που καταλήγει στα πόδια παίκτη που σκοράρει ή βρίσκεται σε θέση για γκολ δεν θα είναι παράνομο και ως εκ τούτου η φάση θα συνεχίζεται.

Επομένως, το γκολ του Μάτζα στην αναμέτρηση της Τετάρτης (5/3) ανάμεσα στην Φούλαμ και την Τότεναμ θα μετρούσε κανονικά, εφόσον ο Λεμινά βρήκε ακούσια την μπάλα με το χέρι του. Φυσικά, το γκολ αυτό ακυρώθηκε.

Η IFAB αναφέρει ότι τα πρωταθλήματα θα μπορούν να εναρμονιστούν με τις αλλαγές στον κανονισμό πριν από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, η αγγλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα εφαρμόσει το μέτρο από την επόμενη σεζόν.

Έτσι παράβαση θα θεωρείται όταν ο παίκτης ακουμπάει σκόπιμα την μπάλα με τον χέρι, όταν ο παίκτης ακουμπάει την μπάλα μεγαλώνοντας κατά αφύσικό τρόπο το σώμα του και όταν σκοράρει έχοντας ακουμπήσει την μπάλα απευθείας με το χέρι (ακόμη και ακούσια) ή όταν βρίσκει δίχτυα αφού έχει κάνει χέρι (ακόμη και ακούσια).

Πλέον, παράβαση δεν θα είναι όταν ένα ακούσιο χέρι οδηγεί σε πάσα σε συμπαίκτη που σκοράρει ή έχει την ευκαιρία να σκοράρει.

Photo credits: © 2021 Kirsty Wigglesworth/Associated Press

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ