UEFA

Η UEFA συμφιλιώθηκε με τις 9 από τις 12 ομάδες του σχίσματος, εκτός Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Ρεάλ

Στιγμιότυπο από αναμέτρηση Λίβερπουλ - Τσέλσι
Στιγμιότυπο από αναμέτρηση Λίβερπουλ - Τσέλσι LAURENCE GRIFFITHS, POOL VIA AP

Βήμα προς τα εμπρός, για να γεφυρωθεί το χάσμα μετά από το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έκαναν την Παρασκευή (7/5) η UEFA και οι εννέα από τις 12 ομάδες που συμμετείχαν στη σύσταση της European Super League. Εκτός Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης.

Ένα βήμα για να βελτιώσουν τις διαταραγμένες σχέσεις τους έκαναν την Παρασκευή (7/5) η UEFA και 9 από τις 12 ομάδες του ποδοσφαιρικού σχίσματος, εννέα από τις 12 ομάδες που αποφάσισαν να συστήσουν και να συμμετάσχουν από τη σεζόν 2021/22 στην European Super League.

Η Άρσεναλ, η Μίλαν, η Τσέλσι, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ίντερ, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέγραψαν, όπως ανακοίνωσε η UEFA, την "Διακήρυξη Δέσμευσης Συλλόγου" στην οποία καθορίστηκαν οι θέσεις και οι δεσμεύσεις απέναντι στις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση τα ονόματα των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, οι οποίες πρωτοστάσησαν στην επανάσταση προ ολίγων εβδομάδων. Τι θα συμβεί με εκείνες; Ουδείς μπορεί να μαντέψει.

Η έκτακτη εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε τις ενέργειες και τις δεσμεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και πήρε τις διαβεβαιώσεις των συλλόγων για την επανένταξη και τη συμμετοχή τους στις διοργανώσεις της ηπείρου. Και οι εννέα ομάδες απολογήθηκαν από τους οπαδούς, τις εθνικές ενώσεις και τα εθνικά πρωταθλήματα.

Κάθε ένας από τους εννέα συλλόγους αποδέχθηκε τη φύση της UEFA, δεσμεύθηκε πως θα συμμετάσχει στις διοργανώσεις της, δεσμεύθηκε επίσης ότι θα τερματίσει οποιαδήποτε συμμετοχή της στη European Super League, ενώ όλοι μαζί θα προσφέρουν δωρεά 15 εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος παιδιών, νεαρών αθλητών και ποδοσφαιρικών ακαδημιών στην Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα, από κάθε σύλλογο θα παρακρατηθεί το 5% των εσόδων της επόμενης σεζόν, το οποίο θα αναδιανεμηθεί στο άθλημα, ενώ σε περίπτωση επιδίωξης συμμετοχής σε μη εξουσιοδοτημένη διοργάνωση θα υπάρξει πρόστιμο 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για τους τρεις συλλόγους που δεν μπήκαν στη συζήτηση; "Η UEFA θα λάβει οποιαδήποτε ενέργεια κρίνει κατάλληλη εναντίον των συλλόγων που μέχρι στιγμής αρνούνται να παραιτηθούν από τη διοργάνωση που ονόμασαν Super League. Το θέμα θα παραπεμφθεί στα αρμόδια πειθαρχικά όργανά μας". Με απλά λόγια, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να θεωρηθούν ξανά ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Photo credits: 2021 Laurence Griffiths, Pool via AP

TAGS UEFA EUROPEAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ