ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η τυχερή φανέλα του Πελέ

Η τυχερή φανέλα του Πελέ
AP

Πώς το μεγαλύτερο ντεφορμάρισμα της καριέρας του «βασιλιά» Πελέ συνδέθηκε με την απώλεια της γούρικης φανέλας του, η αναζήτησή της από έναν ντετέκτιβ και η πανέξυπνη λύση που αποκατέστησε την τάξη.

Η δύναμη της συνήθειας, η δύναμη του μυαλού επηρεάζει, εξουσιάζει ακόμη και τους καλύτερους. Ακόμη και τον κατά πολλούς καλύτερο που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο, τον Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, τον ανυπέρβλητο Πελέ. Αδιανόητα, ακατάρριπτα τα ρεκόρ και οι επιδόσεις του, συνηγόρησαν στη δημιουργία και διαιώνιση του μύθου του.

Ακόμη όμως και αυτός είχε το γούρι του. Για την ακρίβεια τα γούρια του, μιας και δεν ήταν μόνο ένα, το πιο γνωστό όμως, η πιο διαδεδομένη ιστορία που επιβεβαιώνει την άρρηκτη σχέση του 82χρονου σήμερα Βραζιλιάνου με τα γούρια ανάγεται στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Η τυχερή φανέλα του Πελέ
AP

Παρότι γενικά στα καλύτερα τότε της καριέρας του ο Πελέ, ακόμη και αυτός όμως είχε να αντιμετωπίσει περιόδους ντεφορμαρίσματος, διαστήματα όπου η μπάλα δεν έμπαινε στα δίχτυα, ό,τι και αν έκανε στο γήπεδο. Και όσο το σώμα αδυνατούσε να δώσει εξηγήσεις τόσο η θεωρία στο μυαλό κάλυπτε το κενό.

Εκείνη την εποχή, βίωνε το πιο μεγάλο της καριέρας του. Δεν «έγραφε» με τίποτα. Οι υπεύθυνοι της ομάδας του, της Σάντος, συμμερίζονταν την παρατεταμένη – ειδικά για τα δεδομένα του Πελέ – «ανομβρία» του και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο, ποδοσφαιρικό, γνωστό για την πρακτική της εποχής, να βοηθήσουν να ξεπεράσει. Χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η τυχερή φανέλα του Πελέ
AP

Ο ίδιος ο «βασιλιάς» αναζητώντας την αιτία του ντεφορμαρίσματός του, ανακάλεσε στην μνήμη του την στιγμή που σε κάποιον από τους πανηγυρισμούς του είχε δώσει τη φανέλα του σε έναν οπαδό της Σάντος. Από τότε, δεν είχε σκοράρει ξανά. Και θεώρησε εκείνη τη συγκεκριμένη φανέλα τυχερή, εκτιμώντας πως αν την έβρισκε πάλι, τότε όλα θα επέστρεφαν στην κανονικότητά τους.

Ενημέρωσε σχετικά τους υπεύθυνους του βραζιλιάνικου συλλόγου, οι οποίοι όσο διακριτικά μπορούσαν ξεκίνησαν την αναζήτηση για την εύρεση της φανέλας. Αδύνατον να είχαν τύχη. Ο Πελέ προσέλαβε μέχρι και ιδιωτικό ντετέκτιβ αναθέτοντάς του να βρει τη φανέλα.

Ο ντετέκτιβ κατάλαβε έγκαιρα το αυτονόητο, πως δηλαδή μια τέτοια αναζήτηση δεν γίνονταν να στεφθεί με επιτυχία, ειδικά υπό το καθεστώς μυστικότητας που έπρεπε να διεξαχθεί η έρευνα. Κατάλαβε επίσης και την επίδραση που ψυχολογικά – και όχι μόνο – θα είχε στον Πελέ η ανάκτηση της πεποίθησης ότι και πάλι το γούρι του επέστρεψε.

Έτσι, μετά από μια εβδομάδα φιλολογικής αναζήτησης, ο ντετέκτιβ εμφανίστηκε με μια φανέλα λέγοντας στον Πελέ πως ήταν αυτή που είχε χαρίσει στον φίλαθλο της Σάντος. Ήταν απλώς αυτή που φορούσε στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι, ο ίδιος όμως πίστεψε πως αυτή ήταν η τυχερή του, το γούρι του.

Η τυχερή φανέλα του Πελέ
AP

Και κάπως έτσι, ξεμπλόκαρε νοητικά και αγωνιστικά, άφησε τα πάντα πίσω του, επιστρέφοντας στην κανονικότητά του, η οποία δεν ήταν άλλη από το να συνεχίσει να σκοράρει ασταμάτητα.

Μέχρι και ο «βασιλιάς» χρειάζονταν το γούρι του. Το δικό σας ποιο είναι; Μέσω των επίσημων λογαριασμών Facebook και Instagram της Visa , έχετε την ευκαιρία να το μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο. Ποστάρετε το γούρι σας, και έτσι απλά μπορείτε να εξασφαλίστε συμμετοχή στην κλήρωση. 5 τυχεροί νικητές, μαζί με έναν φίλο τους, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μαζί με τους αγαπημένους σας αθλητικούς συντάκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ