FIFA

Η FIFA βάζει τέλος στις τεράστιες προμήθειες των ατζέντηδων

Ο γνωστός μάνατζερ, Ζόρζε Μέντες
Ο γνωστός μάνατζερ, Ζόρζε Μέντες © 2015 JOEL RYAN / AP IMAGES

Η FIFA ετοιμάζεται να βάλει τέλος από την επόμενη σεζόν στα υπέρογκα ποσά που αξιώνουν οι ατζέντηδες διάσημων ποδοσφαιριστών και να καθιερώσει ως ανώτατο όριο προμηθειών το 10%.

Τον Ιούλιο του 2023 η FIFA αναμένεται να βάλει τέλος στις τεράστιες προμήθειες που χρεώνουν οι ατζέντηδες για μεγάλες μεταγραφές παικτών. Παράλληλα, οι συγγενείς των ποδοσφαιριστών δεν θα έχουν επίσης το δικαίωμα να εξασφαλίσουν χρήματα από μια μεταγραφή αν δεν έχουν ειδική άδεια.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το καλοκαίρι του 2023, αφού προηγουμένως περάσουν από την εκτελεστική επιτροπή και εγκριθούν το προσεχές καλοκαίρι.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι σύλλογοι καλούνταν να καλύψουν μια σειρά από υπέρογκα ποσά στους ατζέντηδες, τα οποία και αύξαναν κατά πολύ το τελικό κόστος των μεταγραφών. Μετά τις νέες αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά, οι μάνατζερ θα έχουν όριο, καθώς θα μπορούν να κερδίσουν μάξιμουμ το 10% της συνολικής αξίας της μεταγραφής.

Την ίδια στιγμή οι ομάδες για να αποκτήσουν έναν παίκτη ή να τον πουλήσουν, έπρεπε να αντιμετωπίσουν εκτός από έναν εκπρόσωπο που διεκδικούσε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, και την οικογένεια ή το οικείο περιβάλλον του παίκτη, που πολλές φορές διαπραγματεύονταν κι αυτοί τη μεταγραφή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ, η μητέρα του οποίου, Φάζια Λαμαρί, διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις του. Θυμίζουμε επίσης, ότι στην υπόθεση του Νεϊμάρ και τη μετακίνησή του στην Μπαρτσελόνα, ο πατέρας του είχε παραδεχθεί ότι έλαβε προμήθεια έως και 40 εκατομμύρια ευρώ από τους "μπλαουγρκάνα".

Ο μόνος τρόπος για να έχουν τη δυνατότητα τα μέλη της οικογένειας να δεχθούν προμήθεια είναι να διαθέτουν άδεια ατζέντη, με τη FIFA να προσπαθεί με τις αλλαγές αυτές να βάλει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια.

TAGS FIFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ