ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η φαλάκρα του Μπαρτέζ και το μουστάκι του Ραμί

Η φαλάκρα του Μπαρτέζ και το μουστάκι του Ραμί
AP

Οι τρίχες και η… απουσία τους που αποτέλεσαν τα πολύ ξεχωριστά γούρια των δύο ομάδων της εθνικής Γαλλίας στις ισάριθμες κατακτήσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων από τους «τρικολόρ» το 1998 και το 2018.

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Για τη Γαλλία, το σκηνικό για να πανηγυρίσει την παρθενική κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου χρειάζονταν να διαμορφωθεί σε οικείο περιβάλλον. Φιλοξένησε τη διοργάνωση του 1998 και τα πάντα για τους «τρικολόρ» προσέδιδαν μια αίσθηση μοναδικής ευκαιρίας για να κατακτήσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, την κορυφή του ποδοσφαιρικού Έβερεστ.

Η τότε, ή ποτέ.

Η φαλάκρα του Μπαρτέζ και το μουστάκι του Ραμί
AP

Η πορεία τους ως εκεί θα ήταν αδύνατον να μην περιλαμβάνει, να μην έχει γούρια. Ένα, εξελίχτηκε στο πιο αναγνωρίσιμο, στο πιο αναμενόμενο που όλοι οι Γάλλοι, όχι μόνο οι διεθνείς, όχι μόνο όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο και παρακολουθούσαν τα παιχνίδια, αλλά όλοι όσοι τα έβλεπαν τηλεοπτικά, περίμεναν να δουν να συμβαίνει ώστε να διατηρήσουν την αίσθηση της βεβαιότητας πως όλα κυλάνε όπως πρέπει, όλα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά.

Η φαλάκρα του Μπαρτέζ και το μουστάκι του Ραμί
AP

Πριν λοιπόν από τη σέντρα κάθε παιχνιδιού, ο Λοράν Μπλαν περίμενε τον Φαμπιάν Μπαρτέζ να κάνει τον καθιερωμένο έλεγχο που κάνει κάθε τερματοφύλακας στην εστία του, στα δίχτυα του, στα δοκάρια, στην μικρή περιοχή. Και όταν τον ολοκλήρωνε, τον πλησίαζε και φιλούσε το καραφλό κεφάλι του.

Η φαλάκρα του Μπαρτέζ και το μουστάκι του Ραμί
AP

Αυτή η ιεροτελεστία πήρε διαστάσεις όχι μόνο ως προς την έκταση των όσων την περίμεναν, αλλά σταδιακά, ως τον τελικό της διοργάνωσης και ως προς τον αριθμό των άμεσα συμμετεχόντων. Οι δύο δημιουργοί της, ναι, παρέμειναν σταθεροί και αυτοί ήταν που όριζαν την έναρξή της, αλλά στην πορεία των «τρικολόρ» ως την παγκόσμια στέψη, το άτριχο κεφάλι του Γάλλου τερματοφύλακα, ευλαβικά, ένας μετά τον άλλο, το ασπάζονταν πριν την έναρξη κάθε παιχνιδιού, κάθε μέλος της ομάδας.

Είκοσι χρόνια αργότερα, στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας, η πορεία των «τρικολόρ» για την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου τους είχε πάλι να κάνει με ένα τελετουργικό, ένα γούρι που είχε εν πολλοίς να κάνει και πάλι με… τρίχες. Αυτή τη φορά όχι με την απουσία τους, αλλά την αν μη τι άλλο επιβλητική παρουσία τους στο πρόσωπο του Αντίλ Ραμί.

Η φαλάκρα του Μπαρτέζ και το μουστάκι του Ραμί
AP

Ο τότε στόπερ της Μαρσέιγ είχε ένα μια εντυπωσιακή γενειάδα, με ένα απολύτως χαρακτηριστικό μουστάκι να ξεχωρίζει. Ο συμπαίκτης του, Αντουάν Γκριζμάν ήταν αυτός που – όπως πριν είκοσι χρόνια ο Μπλαν στον Μπαρτέζ – πλησίαζε τον Ραμί πριν τη σέντρα των παιχνιδιών και με συγκεκριμένες κινήσεις έστριβε τις άκριες στο μουστάκι του, δείχνοντας πως το φρόντιζε και το περιποιούνταν.

Έπιασε και αυτό. Λειτούργησε ως το τέλος, με τη Γαλλία να στέφεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, με συνδετικό κρίκο των δύο κατακτήσεων τα συγκεκριμένα γούρια.

Ποιο θα είναι αυτό που θα υιοθετήσουν στα γήπεδα του Κατάρ οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές; Ποιο είναι το δικό σας; Μέσω των επίσημων λογαριασμών Facebook και Instagram της Visa, κάντε το γνωστό. Ποστάρετε το γούρι σας, μοιραστείτε το με τον υπόλοιπο κόσμο και έτσι απλά εξασφαλίστε συμμετοχή στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί και θα δώσει την ευκαιρία σε πέντε τυχερούς νικητές, μαζί με έναν φίλο τους, να παρακολουθήσουν τον ιδανικό τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, δίπλα στους αγαπημένους σου αθλητικούς συντάκτες στο House24.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ