ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρώπη βάζει φρένο στην European Super League και μαζί θυμήθηκε την EuroLeague

Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο από αγώνα Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους (2020)
Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο από αγώνα Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους (2020) 2021 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Η European Super League βρίσκεται στα χνάρια της Euroleague και η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τις διεθνείς Ομοσπονδίες προσπαθούν να προλάβουν την επανάσταση στο ποδόσφαιρο και να αλλάξουν την κατάσταση και στο μπάσκετ.

Στις 21 Ιανουαρίου, το μεσημέρι, η FIFA με κοινή ανακοίνωση όλων των Ηπειρωτικών ομοσπονδιών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σκέφτονται τη δημιουργία κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας.

"Οποιος παίκτης ή club συμμετάσχει σε διοργανώσεις που δεν έχουν την έγκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ή των Ηπειρωτικών Ομοσπονδιών, θα αποκλείεται από τις διοργανώσεις της FIFA και των αντίστοιχων Συνομοσπονδιών", ανέφερε η ανακοίνωση, που είχε να κάνει με την European Super League.

Το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όχι μόνο η σκληρή θέση που πήρε επίσημα πια η FIFA, αλλά και αυτή, η ίδια η πρωτοβουλία των μεγάλων brands του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που επιχειρούν να κάνουν ό,τι και η EuroLeague στο μπάσκετ.

Το σχέδιο είναι απλό: Τα μεγάλα ποδοσφαιρικά brands φέρνουν χρήματα στην UEFA με τη συμμετοχή στο Champions League, τα οποία διανέμονται με τέτοιο τρόπο που (σύμφωνα με τα μεγάλα club) είναι άδικος, καθώς αμέτρητα εκατοmμύρια χάνονται στους δρόμους των χωρών, που εκτός της συμμετοχής στο Champions League δεν έχουν καμία προστιθέμενη αξία να προσφέρουν.

Τι σκέφτηκαν λοιπόν; “Αφού εμείς φέρνουμε τα χρήματα, για να μην τα μοιραστούμε μεταξύ μας και να τα δίνουμε στην UEFA; Πάμε να κάνουμε τη δική μας κλειστή Λίγκα”.

Η FIFA, το μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου έκανε αυτό που όλοι θα περίμεναν: απείλησε με αποκλεισμούς όσους συμμετάσχουν σε αυτή την κλειστή Λίγκα.

Πριν συμβεί αυτό, είχαν πάρει θέση τα πιο υψηλά κλιμάκια της European Commission. O αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε στο politico.eu "δεν υπάρχει περιθώριο για τους λίγους να στρεβλώσουν τον παγκόσμιο και διαφορετικό χαρακτήρα που έχει το ποδόσφαιρο". Και πρόσθεσε: “Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι συμβατός με την ιδέα ενός ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θα είναι προνόμιο των πλουσίων και των δυνατών. Πρέπει να προστατέψουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού, που βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ των club και των εθνικών πρωταθλημάτων και έχει στόχο να διασφαλίσει την ανάπτυξη των σπορ με ένα τρόπο ανοιχτό για όλους και όχι μεροληπτικά ή με διαχωρισμούς και διακρίσεις κάθε είδους”.

Με τη σειρά του, ο ευρωβουλευτής, πρόεδρος της επιτροπής των Σπορ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πρώην ποδοσφαιριστής, Τόμας Φρανκόφκσι, χτύπησε κι αυτός το καμπανάκι του συναγερμού: “Ο αθλητισμός είναι ένα δικαίωμα που έχει ο καθένας, όχι μόνο η ελίτ. Πρέπει να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε το Ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού”.

Η όλη συζήτηση αφορά και στο μπάσκετ. Την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής είχε τηλεδιάσκεψη με την κομισάριο για την Καινοτομία, Ερευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ. Είναι η αρμόδια κομισάριος της Ευρωπαϊκής Ένωση και για τον αθλητισμό. Λίγες μέρες πριν, στις 18 Ιανουαρίου, η Γκάμπριελ συνομίλησε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, Στο λογαριασμό της στο twitter, η Βουλγάρα Επίτροπος, με βαθύ παραγωγικό παρελθόν στην ΕΕ, μετά τις συναντήσεις και με τους δύο άντρες, δημοσίευσε μεταξύ άλλων ότι. “Το ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού για σημαντικό για μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης”.

Μετά τη συνάντηση με τον Ζαγκλή, έγραψε: “Ο ρόλος του μπάσκετ στο Ευρωπαϊκό μοντέλο των Σπορ είναι πολύ σημαντικός στην ευρωπαϊκή κληρονομιά, προωθώντας την αυτονομία, την ειλικρίνεια και την αλληλεγγύη”.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Sport24, η Μαρίγια Γκάμπριελ, που πριν από ένα χρόνο αντικατέστησε τον Τόμας Νάβρασιτς, δείχνει αποφασισμένη να εμπλακεί και να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος που ταλαιπωρεί το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια με τη διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην EuroLeague και τη FIBA.

Ταυτόχρονα όμως, επειδή διανύουμε μία εποχή πάρα πολύ σημαντική για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ (εικάζεται ότι το καλοκαίρι ο Μπερτομέου θα ανακοινώσει την κλειστή λίγκα) η ανακοίνωση της FIFA, σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη θέση που πήρε ο Μαργαρίτης Σχoινάς εκπροσωπώντας επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα tweets της Μαρίγια Γκάμπριελ, ίσως να βάλει σε σκέψεις και την EuroLeague. Έστω κι αν οι μεγάλες ομάδες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, προς το παρόν δεν αλλάζουν στάση.

Photo credits: 2021 AP Photo/Joan Monfort

TAGS ΕΥΡΩΠΗ CHAMPIONS LEAGUE EUROPA LEAGUE EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ