ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ενημέρωση Σκάρπα στην πρόεδρο της Παλμέιρας και ο μονόδρομος για συμφωνία με φόντο Ιανουαρίου

Ο Γκουστάβο Σκάρπα με τη φανέλα της Παλμέιρας
Ο Γκουστάβο Σκάρπα με τη φανέλα της Παλμέιρας AP PHOTO/ANDRE PENNER

Το άκαρπο ραντεβού του Γκουστάβο Σκάρπα με την πρόεδρο της Παλμέιρας, οι κρούσεις από Γαλατασαράι και Seattle Sounders, η αταλάντευτη επιθυμία του Βραζιλιάνου να αγωνιστεί στην Ευρώπη, η καθημερινή επικοινωνία με τον Ολυμπιακό και η αποδεδειγμένα θετική του στάση για συμφωνία εν όψει Ιανουαρίου, η οποία πλέον έχει περάσει σε πρώτο πλάνο.

Από την περασμένη Δευτέρα (19/6), το SPORT24 έχει καταγράψει επακριβώς τα δεδομένα στην υπόθεση του Γκουστάβο Σκάρπα και στην προσπάθεια που κάνει ο Ολυμπιακός για να τον αποκτήσει. Ξεκαθαρίστηκε η αδιάλλακτη στάση που υιοθέτησε μετά από κάποιο σημείο των επαφών των εμπλεκομένων πλευρών η Παλμέιρας, κάτι που ανάγκασε τους "ερυθρόλευκους" να στρέφονται πλέον στο plan b, τη συμφωνία δηλαδή με τον Βραζιλιάνο μέσο από 1η Ιουλίου οπότε και θα μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του με την «βέρντε», για να ενταχθεί ως ελεύθερος στους πρωταθλητές Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου.

Πλέον, το plan b έχει μετατραπεί και… επισήμως σε plan a. Για την ακρίβεια, αναγκαστικά. Ο Σκάρπα συναντήθηκε με την πρόεδρο των διαδοχικών την τελευταία διετία νικητών του Κόπα Λιμπερταδόρες, Λέιλα Περέιρα, στην οποία και ξεκαθάρισε αυτό που ήταν γνωστό εξ αρχής στην πλευρά του Ολυμπιακού, πως δηλαδή δεν σκοπεύει να ανανεώσει το συμβόλαιο του και πως θα επιθυμούσε την άμεση παραχώρησή του.

Ανάλογα σταθερή όμως ήταν και η απάντηση της ισχυρής γυναίκας της Παλμέιρας, η οποία δεν άφησε περιθώρια στον 28χρονο δημιουργικό χαφ, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να φύγει τη δεδομένη στιγμή ώστε να συμβάλλει στην προσπάθεια της ομάδας για την κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος και τη διατήρηση των σκήπτρων στη Νότια Αμερική.

Σαφώς λοιπόν επιβεβαιώθηκε (και) αυτό που το ρεπορτάζ του SPORT24 είχε αναδείξει από την περασμένη Δευτέρα, πως για την Παλμέιρας η αποχώρηση του Σκάρπα δεν είναι πλέον θέμα οικονομικό, αλλά αμιγώς αγωνιστικό και πως οι άνθρωποι του βραζιλιάνικου συλλόγου προτιμούν να χάσουν ως ελεύθερο τον ποδοσφαιριστή όταν λήξει το συμβόλαιο του (31/12) παρά να καρπωθούν έστω κάποιο μέρος από την αξία του, πουλώντας τον τώρα.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως πέραν της προ μερικών εβδομάδων πρώτης πρότασης του Ολυμπιακού – έναντι αντίτιμου που προσέγγιζε το 1 εκατ. ευρώ, το οποίο αρχικά είχε τεθεί ως βάση αξιώσεων της Παλμέιρας, πριν την αλλαγή της στάσης της – οι πρωτοπόροι του Brasileirao έχουν αρνηθεί άλλες δύο κρούσεις: μια από τη Γαλατασαράι και μια, πιο επίσημη, από τους Seattle Sounders του MLS.

Μόνο Ευρώπη, αποδεδειγμένα θετικός για Ολυμπιακό

Μετά τις συγκεκριμένες αρνήσεις της Παλμέιρας, η "τσιμ-μπομ" δεν μπήκε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) σε διαδικασία διερεύνησης προθέσεων της πλευράς του Σκάρπα ώστε να τον διεκδικήσει ως ελεύθερο. Κάτι που έκανε ο αμερικανικός σύλλογος, χωρίς όμως ανταπόκριση από τον Βραζιλιάνο, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν τον ενδιαφέρει η μετακόμιση στο MLS, αλλά υπογράμμισε εμπράκτως εκ νέου πως προτεραιότητά του είναι να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Και αυτό παρότι τα χρήματα που του προσέφεραν οι Sounders ήταν πολύ περισσότερα από τις τρέχουσες απολαβές του στην Παλμέιρας, οι οποίες κυμαίνονται στο 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχει διαμηνύσει ο Βραζιλιάνος – και αυτό που εξ αρχής καταγράφηκε στο δευτεριάτικο ρεπορτάζ του SPORT24 – είναι πως συμφωνεί και θέλει με την προοπτική του Ολυμπιακού, κάτι που στις ως τώρα επαφές έχει αποδείξει και με τις αξιώσεις του, οι οποίες και είναι απολύτως συνυφασμένες με το πλαίσιο της προσφοράς των "ερυθρόλευκων".

Δεδομένα, οι πρωταθλητές Ελλάδας βλέπουν στον Σκάρπα ένα δημιουργικό μεσοεπιθετικό πολυεργαλείο, αδιαμφισβήτητα θα τον ήθελαν… χτες στο ρόστερ τους – με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη όπως έχει επισημανθεί και σε νωρίτερα ρεπορτάζ και του Πέδρο Μαρτίνς – ωστόσο τα δεδομένα τους οδηγούν στην επιλογή της επιδίωξης μιας συμφωνίας από τώρα για τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Προφανές από τις επαφές (που πλέον ξεπερνάνε τον έναν μήνα) Ολυμπιακού και Σπάρπα το ξεκάθαρα πρόσφορο έδαφος και για την υλοποίηση του συγκεκριμένου ενδεχόμενου. Το θέμα πλέον έγκειται στην απόφαση που θα λάβουν οι επιτελείς των πρωταθλητών Ελλάδας αναφορικά με την αμεσότητα της κάλυψης της ανάγκης για προσθήκη ενός δημιουργικού μέσου στο δυναμικό της ομάδας.

Αν δηλαδή κρίνουν πως χρειάζεται να κινηθούν για παίκτη εδώ και τώρα, τότε αυτός δεν μπορεί να είναι ο Σκάρπα. Εφόσον προκριθεί η αναμονή ως τον Ιανουάριο για να τον αποκτήσουν ως ελεύθερο, τότε η δυνατότητα είναι απολύτως εφικτή. Ετσι κι αλλιώς οι δύο πλευρές είναι σε – σχεδόν – καθημερινή επαφή, με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να γνωρίζουν πως ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, της από τώρα δηλαδή συμφωνίας για ένταξη τον Ιανουάριο, η αποφασιστική κίνηση θα πρέπει να είναι άμεση.

Και αυτό γιατί οι εμφανίσεις του Σκάρπα στο εν εξελίξει πρωτάθλημα Βραζιλίας είναι εξαιρετικές, με τον ίδιο να είναι ένας από τους κορυφαίους (αν όχι ο κορυφαίος) παίκτες της Παλμέιρας. Χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα τοπικά media του Σάο Πάολο, πριν δύο μέρες, έκαναν λόγο για ματιές της Μπενφίκα στον 28χρονο μέσο.

Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο είναι πρόδηλο του ντόρου που κάνει ο Σκάρπα και του πόσο περισσότερο δελεαστική θα γίνει η περίπτωση του με συνέχεια ανάλογων εμφανίσεων, αλλά και πόσο μάλλον όταν από την 1η Ιουλίου θα μπορεί να υπογράψει όπου επιθυμεί για να συνεχίσει την καριέρα του από τις αρχές του 2023.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ